direct naar inhoud van 5.10 Archeologie
Plan: Vathorst, partiele herziening De Velden 2 D
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00075-0301

5.10 Archeologie

5.10.1 Beleid

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (als onderdeel van de Monumentenwet 1988) in werking getreden. Hiermee zijn de uitgangspunten van het Verdrag van Malta (1992) in de Nederlandse wetgeving opgenomen.

Archeologische beleidskaart
In lijn met de nieuwe archeologiewetgeving is de Amersfoortse ABP-kaart omgezet in een archeologische beleidskaart waar per gebied wordt aangegeven hoe moet worden omgegaan met de archeologie bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen / bodemverstorende projecten (28 september 2010 vastgesteld door de gemeenteraad).

De nieuwe beleidskaart kent een onderverdeling in gebieden met verschillende kleuren. Per gebied is een beleidsadvies geformuleerd. Zo zijn er gebieden met hoge archeologische waarden en gebieden met een hoge, een middelmatige of een lage archeologische verwachting.

5.10.2 Archeologie in relatie tot het plangebied

Archeologisch waardevolle gebieden

Binnen het plangebied bevinden zich geen wettelijk beschermde archeologische monumenten of bekende archeologische waarden. Wel zijn er archeologische verwachtingen.


Archeologisch waardevolle verwachtingsgebieden

In het plangebied bevinden zich gebieden met middelhoge archeologische verwachting. Het betreft vooral het zuidelijk deel van het plangebied. Hier geldt een middelhoge verwachting voor vindplaatsen van prehistorische bewoning. Zowel sporen uit de prehistorie (met name uit de Midden-Steentijd) als uit de Middeleeuwen zijn in de omgeving in soortgelijke bodems gedaan.

In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 500 m² dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Het noorden van het bestemmingsplangebied heeft een lage archeologische verwachting. Dit gebied bestaat uit lage en vrij natte gronden, die in het verleden minder geschikt waren voor bewoning. Hier zijn lage verwachtingen voor nederzettingssporen uit de prehistorie. Archeologische sporen uit de Midden-Steentijd en ook uit de late Middeleeuwen zijn in de omgeving echter wel op dergelijke gronden gevonden.

In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 10.000 m² dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Op 29 november 2005 is in de buurt van het plangebied een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Deze rapporten zijn als bijlage bij de toelichting van dit bestemmingsplan gevoegd.

Het onderzoeksgebied bestaat uit twee percelen. Een perceel ten noorden (perceel 3269) en een perceel ten zuiden (perceel 3468) van de Domstraat. Op het zuidelijke perceel is één en op het noordelijke perceel zijn twee noord-zuid georiënteerde proefsleuven (parallel aan de Rijksweg A28) aangelegd. Het onderzoek vond plaats op 29 november 2005.

Behalve recente ingravingen en greppels werden geen archeologische sporen aangetroffen. De aanlegvondsten betroffen recent materiaal, zoals dakpanfragmenten, baksteenfragmenten en fragmenten van industrieel wit aardewerk.

Op basis van bovenstaand onderzoek is de verwachting dat er geen archeologische resten worden aangetroffen. Derhalve is er geen aanleiding voor een vervolgonderzoek.