direct naar inhoud van 5.2 Archeologie
Plan: Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00070-0303

5.2 Archeologie

5.2.1 Beleid en normstelling

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (als onderdeel van de Monumentenwet 1988) in werking getreden.
Op grond van de Monumentenwet is de raad verplicht bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening te houden met de in de grond aanwezige of te verwachten archeologische waarden. Deze waarden en verwachtingen zijn aangegeven op de archeologische beleidskaart, die op basis van archeologische waarnemingen en vondsten, landschappelijke en historische gegevens tot stand is gekomen. De archeologische beleidskaart is door de gemeenteraad vastgesteld op 28 september 2010.

5.2.2 Situatie in het plangebied

Binnen het plangebied bevindt zich een wettelijk beschermde archeologische monument. Het is rijksmonument Isselt, een terrein waarin zich overblijfselen van het versterkte huis Van Isselt bevinden (monumentnummer 45450). Op de gemeentelijke beleidskaart worden archeologische Rijks- en gemeentelijke monumenten aangegeven met een paarse kleur.

Archeologisch waardevolle gebieden

Binnen het plangebied ligt een Archeologisch Waardevol gebied, van hoge archeologische waarde (AWG2; rood op de beleidskaart): Het betreft het omliggende terrein van huis (en kapel) Isselt dat zelf de monumenten status heeft (rijksmonument, zie boven). Deze van oorsprong 13de –eeuwse hofstede lag binnen een omgracht terrein, waar zich zeer waarschijnlijk nog resten van bijgebouwen in de bodem bevinden.

In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.


Archeologisch waardevolle verwachtingsgebieden

In het plangebied bevinden zich verschillende gebieden met hoge archeologische verwachting (AWV 3, oranje/roze op de beleidskaart). In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 100 m² dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

In het plangebied bevinden zich ook verschillende gebieden met middelhoge archeologische verwachting (AWV 4, geel op de beleidskaart). In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 500 m² dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

In het plangebied bevinden zich tot slot ook terreinen met een lage archeologische verwachting (AWV5, groen op de beleidskaart). In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 10.000 m² dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

 
Gebieden met een hoge archeologische verwachting:

Isselt

De aanwezigheid van een dekzandrug met een esdek ten noordwesten van kapel Isselt maakt dit gebied archeologisch interessant. De archeologische verwachting is hoog en geldt voor zowel jager-verzamelaars als landbouwers. In dit deel van het plangebied zijn vondsten uit de Middeleeuwen gedaan: boerderijen uit de 13de tot de 16de eeuw. Het oostelijk deel van de Isselt heeft ook een hoge archeologische verwachting vanwege de mogelijke aanwezigheid van resten van huis en tuin van buitenplaats Berg en Dal.


De Hoef

De Hoef bevindt zich op een gedeelte van een grote dekzandrug. Hier geldt een hoge archeologische verwachting. Er zijn vondsten gedaan uit de prehistorie en de Middeleeuwen.


De Wieken Zuid en driehoek Hoevelaken

Het gebied ten westen en ten oosten van de Nijkerkerstraat en een groot deel van de Wieken bevinden zich op dezelfde dekzandrug waarop ook De Hoef ligt. Verder bevindt zich in dit deel van het plangebied een kleine dekzandrug (ter hoogte van boerderij De Kikvors). Zoals ook elders hebben de terreinen die hier liggen op de dekzandruggen een hoge verwachting voor bewoning uit de prehistorie en de Middeleeuwen. In het gebied van de Wieken hebben grootschalige opgravingen plaatsgevonden, waarbij een nederzetting uit de IJzertijd (800-begin van de jaartelling) met minstens 25 erven is aangetroffen.


Snelwegen A1 en A28:

Delen van deze snelwegen lopen door gebieden met hoge archeologische verwachting.


Gebieden met middelhoge archeologische verwachting 

De gebieden met een middelhoge verwachting bevinden zich in De Isselt (grootste gedeelte van dit deel-plangebied), De Hoef (zuidelijk gedeelte), Calveen (bijna helemaal), De Brand (helemaal) en De Wieken (noordwestelijk gedeelte).
De gebieden met middelhoge archeologische verwachting behoren tot de flanken van de dekzandruggen of dekzandvlakten. Zowel sporen uit de prehistorie als uit de Middeleeuwen zijn in dergelijke bodems gedaan.


Gebieden met lage archeologische verwachting 

Deze gebieden bevinden zich in De Isselt (noordwestelijk deel), in Calveen (zuidelijk deel), in Vathorst kleine gedeeltes) en in De Wieken (in het beekdal van de Hoevenlakensche beek). Ze bestaan uit lage en vrij natte gronden, die in het verleden minder geschikt waren voor bewoning. Hier zijn lage verwachtingen voor nederzettingssporen uit de prehistorie; Archeologische sporen uit vooral de late Middeleeuwen zijn in de omgeving wel gevonden.