direct naar inhoud van 7.2 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Berg-Utrechtseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00049-0302

7.2 Economische uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan “Berg-Utrechtseweg” betreft met name een aanpassing van een aantal verouderde bestemmingsplannen, waarbij het juridische en planologische instrumentarium is geactualiseerd.

Het bestemmingsplan bevat een (beperkt) aantal ontwikkelingen die echter ook mogelijk zijn op basis van de voorgaande (nu nog geldende) bestemmingsplannen:

  • Terrein ziekenhuis De Lichtenberg: hiervoor zijn uitwerkingsregels opgenomen die zijn overgenomen uit het voorgaande bestemmingsplan. Het gebied kan na sloop van het ziekenhuis uitgewerkt worden als woongebied. Voor deze ontwikkeling is door de gemeenteraad een grondexploitatie vastgesteld die jaarlijks wordt geactualiseerd.
  • Terrein verzorgingshuis De Lichtenberg: er wordt gewerkt aan een plan voor dit terrein waarbij de huidige bebouwing wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw om daarmee weer te kunnen voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan verzorgingshuizen. In de regels is de mogelijkheid opgenomen om onder voorwaarden te slopen en herbouwen mits het bebouwde oppervlak niet toeneemt.
  • Terrein Zon en Schild: er wordt gewerkt aan een plan voor dit terrein waarbij delen van de huidige bebouwing worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw om daarmee weer te kunnen voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan verzorgingshuizen en gebouwen ten behoeve van de gezondheidszorg. In de regels van dit bestemmingsplan is de mogelijkheid opgenomen om onder voorwaarden te slopen en herbouwen.
  • Terrein grenzend aan Utrechtseweg 202: in het voorgaande (nu nog geldende) bestemmingsplan De Berg 2003 zijn voor dit gebied uitwerkingsregels opgenomen. Omdat op dit moment nog geen gebruik is gemaakt van deze uitwerking maar de eigenaren van de gronden deze wel graag in stand willen houden, zijn de uitwerkingsregels omgezet in wijzigingsregels. Op het moment dat er een plan ligt dat voldoet aan de wijzigingsregels wordt een overeenkomst van grondexploitatie gesloten met de eigenaren/aanvragers en wordt de economische uitvoerbaarheid van dat plan getoetst.
  • Terrein voormalige Sinaïkliniek aan de Laan 1914: Het terrein van de voormalige Sinaï kliniek heeft een bestemming gekregen overeenkomstig het op dit moment nog geldende bestemmingsplan "Maatschappelijk - zorginstelling". Deze bestemming is echter niet realistisch. De bebouwing van de voormalige Sinaïkliniek is gesloopt en het terrein ligt braak. Omdat nog niet duidelijk is hoe de eigenaar het terrein gaat ontwikkelen, is er gekozen voor het opnemen van de geldende bestemming met daarbij een wijzigingsbevoegdheid. Daarin zijn regels opgenomen op basis waarvan de bestemming van het terrein kan worden gewijzigd in een woongebied. Op het moment dat er een plan ligt dat voldoet aan de wijzigingsregels wordt een overeenkomst van grondexploitatie gesloten met de eigenaren/aanvragers en wordt de economische uitvoerbaarheid van dat plan getoetst.
     

Gelet op het stelsel van de Wet ruimtelijke ordening moet de gemeenteraad een exploitatieplan vaststellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur (= Besluit ruimtelijke ordening) aangewezen bouwplan is voorgenomen. Voor de bovengenoemde ontwikkelingen hoeft geen (nieuw) exploitatieplan te worden vastgesteld.

7.2.1 Conclusie

Het bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg betreft een actualisatie van nu nog geldende bestemmingsplannen, waarbij de bestaande situatie opnieuw wordt vastgelegd conform de op dit moment geldende standaarden voor bestemmingsplannen. Omdat er geen ontwikkelingen worden meegenomen die niet ook al op basis van voorgaande plannen mogelijk waren, is voorliggend bestemmingsplan vanuit gemeentelijk perspectief financieel en economisch uitvoerbaar.