Plan: | Berg-Utrechtseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00049-0302 |
Wonen
In het plangebied komt een grote diversiteit aan woningtypes voor. Van grondgebonden (vrijstaand, twee-onder-een-kap en rijen woningen) tot bovenwoningen en appartementen. Het grootste deel van de woningen is echter grondgebonden.
Bedrijven
Er komt slechts een klein aantal bedrijfsbestemmingen voor in het Bergkwartier; het perceel op de hoek van de Barchmann Wuytierlaan/Aletta Jacobslaan (waar voorheen de Kimmanngarage was gevestigd), de benzinepomp aan de Daam Fockemalaan en een binnenterrein achter de Kapelweg met daar aan een pand met een paar kleine bedrijven. Ook de grotere nutsvoorzieningen (transformatorgebouwtjes met een grotere inhoud dan 50 m3 en een grotere hoogte dan 3,5 meter) hebben een bedrijfsbestemming omdat ze qua omvang niet opgenomen kunnen worden in de aangrenzende bestemmingen.
Daarnaast komt er enige bedrijvigheid voor in de vorm van beroepen aan huis. Het gaat hier om bedrijfjes in woningen of in bijbehorende bouwwerken van woningen, waarbij de bedrijfsdoeleinden ondergeschikt zijn aan de woonbestemming. Voorbeelden hiervan zijn, kleine kantoren en ontwerpstudio’s.
Maatschappelijke voorzieningen
Verspreid over het Bergkwartier komt een aantal maatschappelijke voorzieningen voor, met name bestaande uit onderwijsinstellingen. Hieronder volgt een opsomming met daarbij aangegeven de huidige situatie (eerste helft 2012):
Een aantal scholen heeft de afgelopen jaren noodlokalen geplaatst om het groeiend aantal leerlingen op te kunnen vangen. Enkele andere scholen hebben nog behoefte aan extra lokalen. De gemeente is in overleg met de betreffende scholen om tot een ruimtelijk inpasbare oplossing te komen. In het bestemmingsplan "De Berg 2003" was een vrijstelling opgenomen om bij scholen 300 m2 aan extra bebouwing te kunnen bouwen. Gezien de nu al bestaande behoefte aan extra lokalen, houden we die mogelijkheid in het bestemmingsplan.
Maatschappelijke voorzieningen kunnen naast onderwijsvoorzieningen ook andere functies zijn. In het Bergkwartier gaat het dan om een aantal vestigingen voor kinderopvang, religieuze voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van de gezondheidszorg en culturele voorzieningen.
Detailhandel
In het Bergkwartier, en in feite in het hele plangebied van dit bestemmingsplan, komt weinig detailhandel voor. In het Bergkwartier was tot voor kort een buurtsupermarkt gevestigd aan de P.J. Troelstralaan 29-33. Deze is onlangs gesloten.
Zakelijke dienstverlening
In het Bergkwartier komen enkele, wat kleinere, kantoorpanden voor. Vaak bevinden zich in één pand verschillende kantoren. En soms zelfs verschillende functies wanneer de bestemming dat toelaat.
Horeca
Slechts een beperkt aantal horecavestigingen komt voor in het Bergkwartier. Aan de Utrechtseweg 225 het Berghotel met daar tegenover het Berg Paviljoen aan de Utrechtseweg 180. Ook aan de Utrechtseweg, op nummer 49, zit nog een kleine horecavestiging. Daarnaast mogen bij tennisvereniging Alta en bij de Sociëteit Amicitia drankjes worden geschonken voor leden van de eigen vereniging. Dit zijn echter geen openbare horecagelegenheden.
Recreatie
Aan de Bonairelaan bevindt zich "Dahliavereniging Leusderkwartier". De vereniging telt in totaal circa 70 leden die elk een eigen dahliatuin verzorgen waarin dahlia’s naar eigen keuze gekweekt worden.
Sport
In het plangebied komt één sportvereniging voor, tennisvereniging Alta aan de Mr. Th. Heemskerklaan. ALTA (Amersfoortse Lawn Tennisclub Amersfoort) is een vereniging voor zowel recreanten als toptennissers. De vereniging bestaat al 92 jaar, heeft zo'n 925 leden. Het tennispark beschikt over 8 verlichte gravelbanen en een minibaan.
Dan is er nog een perceel aan de Barchman Wuytierslaan 38, voorheen de locatie van tennisvereniging Leusderpark. Begin jaren negentig is de tennisvereniging verhuisd en momenteel is het perceel in eigendom van een projectontwikkelaar. Hoewel het terrein niet meer in gebruik is ten behoeve van een tennisvereniging, heeft het nog wel de bestemming "Sport".
Bedrijven
Langs en rondom de Utrechtseweg zijn diverse bedrijven en instellingen gevestigd in een groene context. Beter bekend in het gebied zijn het ingenieursbureau DHV, Hotel en congrescentrum Golden Tulip, de zorginstelling De Lichtenberg, het dierenasiel, het militaire terrein de Bernhardkazerne en de psychiatrische instelling Zon en Schild.
Kantoren
Langs de Stationsstraat en de Asch van Wijckstraat komen veel grote kantorengebouwen voor. Momenteel is er een behoorlijke leegstand in deze kantoorpanden. Invulling is naast zakelijke dienstverlening ook mogelijk met andere functies waaronder (kleinschalige) detailhandel, publieksgerichte dienstverlening en op enkele plekken wonen. Het parkeren bij deze panden gebeurt in (half) ondergrondse parkeergarages.
Stationsgebouw
Het eerste station (Amersfoort NCS) werd geopend op 20 augustus 1863. Het lag aan de Centraalspoorweg (Utrecht – Amersfoort – Zwolle) van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS), ten oosten van het huidige station. Dit eerste stationsgebouw bestaat nog steeds (zie onderstaande afbeelding) en heeft momenteel een kantoorfunctie.
Oude stationsgebouw
Het huidige stationsgebouw dateert uit 1997. In het stationsgebouw is, naast alle voorzieningen voor treinreizigers, veel ruimte voor commerciële voorzieningen zoals detailhandel, horeca en kantoren.
Nieuwe stationsgebouw
Aan de overzijde van het stationsgebouw bevinden zich eveneens enkele grote kantoorgebouwen afgewisseld met horeca en wonen. Dit laatste met name op de verdiepingen van deze panden.