direct naar inhoud van 3.2 Archeologie
Plan: Centraal Stadsgebied-zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00004-0301

3.2 Archeologie

3.2.1 Archeologische waarden

Binnen het plangebied bevinden zich geen wettelijk beschermde archeologische monumenten. Wel zijn er archeologische verwachtingen. Deze zijn aangegeven op de Archeologische beleidskaart die op basis van archeologische waarnemingen en vondsten, landschappelijke en historische gegevens tot stand is gekomen.

3.2.2 Archeologisch Verwachtingen

In het plangebied bevinden zich middelhoge archeologische verwachtingen. In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 500 m² dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Het plangebied ligt op de flank van de stuwwal met geringe hellingen, gronden die in algemene zin in de prehistorie voor jager-verzamelaars en landbouwers geschikt waren en ook in de Middeleeuwen bewoond werden. Ook hebben in dit gebied vanaf het einde van de Middeleeuwen windmolens gestaan.

Verschillende archeologisch onderzoeken hebben de laatste jaren in het plangebied plaatsgevonden: op het voormalig Nefkensterrein, aan de Bloemweg, op de hoek Leusderweg/Kersenbaan en op de hoek Bergstraat/ Leusderweg. De bodem van deze onderzoekslocaties was in het recente verleden sterk verstoord en buiten enkele sloten en bakstenen funderingen uit recente periode zijn hierbij geen waardevolle archeologische sporen gevonden. Dit betekent echter niet dat de bodem in het hele plangebied verstoord is. De verwachting is toch dat de bodem archeologische sporen in zich heeft. Daarom heeft dit gebied de bestemming "Waarde-archeologie" gekregen, waarbij het gaat om de verwachtingswaarde.