direct naar inhoud van 3.2 Geologie en geomorfologie
Plan: Soesterkwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00003-0301

3.2 Geologie en geomorfologie

De wijk Soesterkwartier is, binnen de gemeente Amersfoort, gelegen op noordelijke rand van het stuwwallengebied van de Utrechtse Heuvelrug, op het dekzandgebied van de lager gelegen Gelderse Vallei. Ten noorden van het plangebied ligt de Eem, die het dekzandgebied doorsnijdt.

Het dekzandgebied van de Gelderse Vallei, dat als gevolg van zandverstuivingen ontstond in de laatste ijstijd, wordt gekenmerkt door de afwisseling van dekzandruggen, dekzandlaagten en daarin gelegen beeklopen. Buiten de stedelijke omgeving van Amersfoort betreft het een kleinschalig onregelmatig verkaveld landbouwgebied, wat sterk contrasteert met het heuvelachtige en overwegend beboste landschap van de naastgelegen Utrechtse Heuvelrug. In tegenstelling tot de Heuvelrug zijn de hoogteverschillen (tussen dekzandruggen en –laagten) beperkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00003-0301_0009.jpg"

Geomorfologie van Amersfoort

Het landschap van de dekzanden heeft een kleinschalig en besloten karakter, veroorzaakt door de subtiele reliëfverschillen, de relatief kleine, onregelmatige percelen, de vele (laan)beplanting langs wegen, perceelsgrenzen en erven, en de houtwallen. Het betreft een zogenaamd hoevenlandschap.


Waar de beplantingsstructuur het minst is aangetast wordt een 'landschap van kamers' aangetroffen: een landschap dat wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van ruimtes, omzoomd door beplanting. Landgoed Coelhorst en het binnen de bebouwing van Amersfoort gelegen Park Schothorst zijn hier goede voorbeelden van. De 14 landgoederen maken deel uit van de zogenaamde horstenreeks, een reeks landgoederen in het dekzandgebied tussen Heuvelrug en Eemland. Ook op de flanken van de heuvelrug en langs de aan de voet van de heuvelrug gelegen beken zijn in het verleden diverse landgoederen en buitenhuizen ontstaan. De flank van de heuvelrug wordt (ook bij Amersfoort) nog altijd bepaald door de aaneenschakeling van landgoederen (zoals De Boom, Den Treek, Heiligenberg, Randenbroek).