Plan: | Harderwijkerweg 51 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01049-vg01 |
De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
het wonen en in samenhang daarmee voor de uitoefening van aan huis gebonden beroepen ter plaatse van de aanduidingen:
aeg aaneengebouwde woningen;
tae ten hoogste twee aaneengebouwde woningen;
gs gestapelde woningen;
vrij vrijstaande woningen;
met bij een en ander behorende gebouwen en voorzieningen zoals wegen, paden, bermen, tuinen, parkeervoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen en bijbehorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals palen, masten, verkeers-, reclame- en andere tekens, kunstwerken, technische installaties en terreinafscheidingen.
Op en in de gronden als bedoeld in lid mag uitsluitend bij de bestemming behorende bebouwing worden gebouwd.
Voor het bouwen van bouwwerken als bedoeld in sublid gelden de volgende eisen:
woningen mogen uitsluitend binnen bouwvlakken worden gebouwd;
de afstand van de niet-aaneengebouwde zijden van vrijstaande en twee-onder-eenkapwoningen tot de zijdelingse perceelsgrens bedraagt tenminste 3 m;
de goothoogte en bouwhoogte van de woningen, met uitzondering van bijgebouwen, mogen niet meer bedragen dan ter plaatse van de maatvoering is aangegeven;
hoofdgebouwen zijn maximaal 12 m diep;
voor het bouwen van bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen gelden de volgende regels:
de goothoogte en bouwhoogte van aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen niet meer bedragen dan hierna is aangegeven:
bouwwerken | maximale goothoogte | maximale bouwhoogte |
bijgebouwen | 3 m | 5 m |
aan- en uitbouwen | 3 m | 5 m |
palen en (reclame)masten, verkeerstekens en kunstwerken | 6 m | |
luifels en andere overkappingen met een open constructie | 3 m | |
erf- en terreinafscheidingen vóór de voorgevel van een woning: | 1 m | |
overige erf- en terreinafscheidingen | 2 m | |
overige bouwwerken geen gebouwen zijnde | 3 m |
de gezamenlijke oppervlakte per woning mag niet meer dan 60 m² bedragen, met dien verstande dat ten minste 50% van de oppervlakte van het erf onbebouwd dient te blijven;
bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen dienen ten minste 3 m achter (het verlengde van) de voorgevel van het hoofdgebouw te worden gebouwd;
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ontheffing te verlenen van:
Het bepaalde in sublid onder d ten behoeve van een diepte van 15 m, mits:
het een vrijstaande woning betreft;
het woongenot van de naaste buren niet onevenredig wordt aangetast;
het straatbeeld niet onevenredig wordt aangetast.
Het bepaalde in sublid onder b ten behoeve van het bouwen tot aan de zijdelingse perceelgrens, mits:
het woongenot van de naaste buren niet onevenredig wordt aangetast;
het straatbeeld niet onevenredig wordt aangetast.
Het bepaalde in sublid e onder 1 ten behoeve van het bouwen van aan- en uitbouwen en bijgebouwen aan woningen tot de goothoogte van de betreffende woning, mits:
het woongenot van de naaste buren niet onevenredig wordt aangetast;
het straatbeeld niet onevenredig wordt aangetast.
Het bepaalde in sublid e onder 2 ten behoeve van het bouwen van een praktijkruimte, als gebouw bij een woning, met dien verstande dat:
de gezamenlijke oppervlakte van de praktijkruimten niet meer mag bedragen dan 50% van de gezamenlijke oppervlakte van de woning en de bijbehorende gebouwen, tot ten hoogste 75 m2;
de goothoogte en de bouwhoogte van de praktijkruimte niet meer mag bedragen dan respectievelijk 3 m en 5 m.
Van het bepaalde in sublid e onder 2 ten behoeve van het bouwen van bijgebouwen, aan- en uitbouwen en overkappingen tot een gezamenlijke oppervlakte van 75 m2, mits de oppervlakte van de bij de betreffende woning behorende gronden meer dan 600 m2 bedraagt, in welk geval het vereiste dat 50% van de oppervlakte van het erf onbebouwd moet blijven vervalt.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ontheffing te verlenen:
Van het bepaalde in lid onder a ten behoeve van het gebruiken en inrichten van woningen en bijbehorende gebouwen voor andere beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten dan aan huis gebonden beroep, zoals die van accountant, advocaat, architect, arts of kunstenaar, mits:
de gezamenlijke oppervlakte van ruimten voor de andere beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten bij eenzelfde woning niet meer bedraagt dan 25% van de gezamenlijke oppervlakte van de woning en bijbehorende gebouwen, en ten hoogste 45 m2;
die andere beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten:
niet-milieuvergunningplichtig en/of niet-meldingsplichtig zijn;
in de van deze regels deel uitmakende bijlage 'Staat van bedrijfsactiviteiten' zijn aangemerkt als categorie 1, dan wel daarmee gelijk kunnen worden gesteld wat betreft hun gevolgen voor de omgeving;
geen horeca betreffen;
geen detailhandel betreffen;
geen wezenlijke verandering van het woonkarakter en de uiterlijke verschijningsvorm van de woning met zich meebrengen;
geen buitenopslag met zich meebrengen;
geen onevenredige vergroting van de verkeers- en parkeerdruk in de omgeving met zich meebrengen, met dien verstande dat:
het parkeren ten behoeve van die activiteiten zo veel mogelijk op eigen terrein dient plaats te vinden;
behoudens in- en uitladen, geen bedrijfsmatige activiteiten in de openbare ruimte rond de woning mogen plaatsvinden.
Van het bepaalde in lid ten behoeve van het gebruiken en inrichten van woningen voor bed & breakfast, mits voldaan wordt aan de volgende uitgangspunten:
Bed & breakfast moet gerealiseerd worden in een bestaande legale (bedrijfs)woning behorende bij een woonbestemming.
De oppervlakte voor bed & breakfast mag niet meer bedragen dan 40% van de gebruiksoppervlakte van de (bedrijfs)woning. De gebruiksvloeroppervlakte voor bed & breakfast mag maximaal 110 m² bedragen. De voorziening mag ten hoogste uit vier slaapkamers met elk maximaal twee bedden (exclusief kinderbedjes) bestaan. Onder de oppervlakte voor bed & breakfast vallen de volgende ruimten:
slaapkamer(s);
bad- , douche- en toiletruimte(n) die niet gedeeld worden met de bewoner(s);
een gemeenschappelijke ruimte.
De gemeenschappelijke ruimte moet in de (bedrijfs)woning worden gerealiseerd. De oppervlakte is exclusief gemeenschappelijke verkeersruimten. De genoemde ruimten zijn niet verplicht en kunnen gecombineerd worden met elkaar. Niet genoemde ruimten (zoals een keuken of woonkamer) zijn niet toegestaan voor bed & breakfast.
De maximum verblijfsduur per recreant mag niet meer dan tien dagen achtereen bedragen.
Verder moet er een overeenkomst worden afgesloten tussen de gemeente en de eigenaar, waarin bedongen wordt dat er bij permanente bewoning een boeteclausule in werking treedt.
Semipermanente verhuur is niet toegestaan.
In de voorziening mag geen separate kookvoorziening worden aangebracht.
De cultuurhistorische/monumentale en/of architectonische waarde van de woning moet behouden blijven.
Bed & breakfast mag geen onevenredige afbreuk doen aan:
de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden;
bij het wonen: een goede woonsituatie;
de milieusituatie (aan de bedrijfsvoering van andere agrarische en niet-agrarische bedrijven mag door bed & breakfast geen beperking ontstaan);
het straatbeeld;
de verkeersveiligheid.
Overlast aan aangrenzende percelen moet worden voorkomen. Elementen waar onder andere aandacht aan moet worden besteed is de ligging en situering van de parkeerplaatsen en van een (eventueel) terras.
Er moet parkeergelegenheid aanwezig zijn of worden aangelegd op het perceel van de bed-&-breakfastvoorziening overeenkomstig de Bouwverordening. Het aantal parkeerplaatsen moet minimaal overeenkomen met het aantal (slaap)kamers.
Bed & breakfast moet voldoen aan de actuele brandveiligheidseisen. In relatie daarmee dient bed & breakfast te voldoen aan het Bouwbesluit, de Bouwverordening en/of het Gebruiksbesluit, zoals die op het moment van indienen geldt. Dit alles op grond van de Woningwet. Volgens het Gebruiksbesluit is bed & breakfast gebruiksvergunningplichtig als aan meer dan tien personen bedrijfsmatig kamers voor nachtverblijf worden aangeboden. In het Gebruiksbesluit is opgenomen dat in de bouwverordening van dit aantal kan worden afgeweken.
Bed & breakfast mag uitsluitend worden geëxploiteerd door de bewoner(s) van de woning.
De eigenaar van de bed-&-breakfastvoorziening moet een nachtverblijfregister, overeenkomstig de geldende gemeentelijke Verordening Toeristenbelasting, bijhouden en toeristenbelasting afdragen aan de gemeente. De gemeente controleert het nachtverblijfregister.
Op het perceel mag maximaal één reclameaanduiding in de vorm van een bord met opschrift voor bed & breakfast worden geplaatst of aangebracht. Het bord mag maximaal 0,5 m² oppervlakte hebben en de grootste afmeting mag 1 meter zijn. Als het bord op eigen frame wordt geplaatst, mag de totale hoogte maximaal 1 meter zijn. Als het bord aan de gevel wordt bevestigd, mag de bovenzijde niet hoger dan 2,5 m zijn. Bij vrijstaande plaatsing mag het bord dubbelzijdig van een opschrift zijn voorzien. Reclameborden met verlichting of bewegende reclameborden zijn niet toegestaan. Overige reclame-uitingen in welke vorm dan ook, al dan niet met verlichting, zijn eveneens niet toegestaan. De hierboven genoemde toegelaten reclamebouwwerken kunnen, gelet op de maatvoeringen, vergunningvrij worden gebouwd. Vergunningplichtige reclame in relatie met bed & breakfast wordt niet toegestaan.
Eventuele planschade op grond van artikel 6.1 van de Wro die voortvloeit uit de door de gemeente afgegeven ontheffing komt voor rekening van de eigenaar van bed & breakfast. Tussen eigenaar en gemeente wordt een planschadeovereenkomst opgesteld.
Er wordt geen medewerking verleend als de bed & breakfast in strijd is met andere van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder Monumentenwet, Wet milieubeheer, Woningwet en Drank- en Horecawet.
De eigenaar van bed & breakfast moet een aanpassing van de milieuvergunning/melding aanvragen, als bed & breakfast wordt gerealiseerd bij een bedrijf.