direct naar inhoud van 2.4 Landbouw
Plan: BUITENGEBIED 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01045-vg04

2.4 Landbouw

Het buitengebied van Nunspeet is van oudsher een agrarisch productiegebied, variërend van bosbouw en schaapskuddes op de Veluwe, tot intensieve veeteelt, melkveehouderij en akkerbouw in de agrarische enclaves, de overgangszone en het weidegebied. De landbouw is de afgelopen decennia sterk van karakter veranderd maar blijft, met uitzondering van het aaneengesloten bosgebied van de Veluwe, de belangrijkste ruimtegebruiker in het buitengebied. Voor het beheer van het buitengebied en behoud van landschappelijke waarden is voortzetting van agrarische activiteiten van groot belang. De landbouw levert tenslotte een belangrijke bijdrage aan natuur en landschapsbeheer. Anderzijds zijn schaalvergroting en ruilverkaveling vaak economisch noodzakelijk, maar kunnen ze leiden tot aantasting van de oorspronkelijke landschapsstructuur en een bedreiging vormen voor biodiversiteit in een gebied.

Nunspeet maakt onderdeel uit van het reconstructiegebied Veluwe (zie ook hoofdstuk 2). In het Reconstructieplan zijn binnen de gemeente extensiveringsgebieden (het CVN, met uitzondering van Elspeet en een gedeelte van de overgangszone) en verwevingsgebieden (overgangszone, enclave Elspeet en weidegebied) aangewezen. Landbouwontwikkelingsgebied of sterlocaties komen binnen de gemeente niet voor.

(Bron: Landschapsontwikkelingsplan Nunspeet)

Grondgebruik

  • Ontwikkeling veehouderijbedrijven in Nunspeet
    Aan de hand van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het vergunningensysteem kan een beeld geschetst worden van de huidige situatie van de agrarische sector in de gemeente Nunspeet. Ongeveer 3.000 hectare van de in totaal circa 13.000 hectare grond in de gemeente is volgens het CBS in agrarisch gebruik. De landbouw is daarmee gezamenlijk met de functies bos en natuur de grootste grondgebruiker in de gemeente. Opvallend is dat het aantal hectares grond dat in gebruik is bij de landbouw redelijk stabiel blijft, terwijl het aantal bedrijven is gedaald van 254 bedrijven in 2000 naar 177 bedrijven in 2008. De bedrijven worden dus groter.

    In onderstaande tabel is aangegeven om welke bedrijfsgrootten het gaat. De bedrijfsgrootte is weergegeven in de Nederlandse grootte eenheid (NGE). 70 NGE staat daarbij gelijk aan een bedrijf waaruit volgens de normen een volwaardig inkomen kan worden gehaald.

 

NGE   0-5   5-35   35-70   >70   Totaal  
Elspeet   1   39   21   16   77  
Nunspeet   3   18   19   31   71  
Vierhouten   0   1   1   0   2  
Hulshorst   2   12   14   9   37  
Totaal   6   70   55   56   187  

Tabel: Aantal veehouderijbedrijven gemeente Nunspeet

Ongeveer 33% van de bedrijven kan worden aangemerkt als volwaardig gezinsbedrijf. De verwachting is dat deze bedrijven verder zullen groeien in bedrijfsomvang. Het percentage bedrijven dat kan worden aangemerkt als parttimer bedraagt eveneens circa 33%, evenals het percentage hobbyboeren.

Op basis van de aanvragen die worden gedaan voor functieverandering van agrarische bedrijvigheid naar wonen (circa 30 stuks), is de verwachting dat binnen de planperiode een aantal bedrijven zal stoppen vanwege bedrijfseconomische redenen. Daarnaast zal een deel van de bedrijven stoppen omdat ze niet kunnen voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan stallen worden gesteld. Omdat een groot deel van de functieveranderingen intensieve bedrijven betreft, zal het aandeel intensieve veehouderij tijdens de planperiode kleiner worden ten opzichte van de melkveehouderij.

  • Verbreding en nieuwe functies
    Voor bestaande agrarische bedrijven bestaat de mogelijkheid onder voorwaarden uit te breiden. Kansen en mogelijkheden liggen vooral in de “verbrede” landbouw, waarin naast de productietaken ook belangrijke perspectieven zijn op het gebied van recreatie en toerisme, landschapsonderhoud, natuurontwikkeling en waterbeheer. Te denken valt aan minicampings/kamperen bij de boer, vervaardiging en verkoop van streekeigen producten, zorgboerderijen, agrarisch natuurbeheer en uitbreiden/ontwikkelen van natuurterreinen.
    Daarnaast zullen de komende jaren agrarische gronden vrijkomen. Deels zullen deze gronden hun agrarische functie behouden en zal sprake zijn van schaalvergroting, deels kunnen deze gronden een andere functie krijgen.