2.2 Landschap
Het landschap van de gemeente Nunspeet is onder te verdelen in 5 deelgebieden: de Randmeerkust, het Weidegebied, de Overgangszone, het Centraal Veluws Natuurgebied en de Agrarische enclaves. In navolgende figuur zijn de deelgebieden weergegeven.
Deelgebieden Buitengebied, gemeente Nunspeet
-
1.
Randmeerkust
De oevers van de Randmeerkust worden gekenmerkt door een verhoogde ligging ten opzichte van het aangrenzende weidegebied, waarop enkele boerderijen inmiddels zijn uitgegroeid tot kampeerterrein. De openheid naar het Randmeer en de achterliggende nieuwe polder wordt daardoor voor een belangrijk deel afgeschermd. De strandwal is een verhoogde richel in het landschap waarop bebouwing en beplanting is ontstaan.
-
2.
Weidegebied
De veenontginningszone is een halfopen gebied dat grenst aan de verdichte zone langs de Harderwijkerweg. Ontginning vond in eerste instantie vanaf de Harderwijkerweg plaats, daarna vanuit wegen naar de randmeerkust, haaks op de oude ontginningsstructuur. Het gebied is minder open dan het weidegebied door de aanwezigheid van veel singels.
Het weidegebied is een grootschalig open gebied dat voornamelijk, redelijk extensief, voor grasland gebruikt wordt. Hiermee samen hangt de geschiktheid voor weidevogels die hier veelvuldig voorkomen.
De rug van Wessinge is een dekzandrug die het open weidegebied insteekt. De rug bestaat uit een centrale open zone verdicht door boerderijen en beplantingen. Langs de Kolkmansweg en Bovenweg is de steilrand van de rug waarneembaar.
-
3.
Overgangszone
De overgangszone vormt een halfopen, kleinschalig gebied in een strook tussen de Harderwijkerweg en de overgang naar de bossen van de Veluwe. De zone wordt geleed door singels die loodrecht het gebied in steken vanuit de Veluwe. De Harderwijkerweg vormt de oorspronkelijke ontginningsbasis. Hierlangs bevindt zich een verdichte zone door boerderijen en erfbeplantingen. Nunspeet is van oorsprong een langgerekt esdorp dat in de loop der jaren verder is uitgedijd en verdicht.
-
4.
Centraal Veluws Natuurgebied (CVN)
Het CVN is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en is een belangrijk leefgebied voor zoogdieren. Het bestaat overwegend uit bos, heidevelden en stuifzandgebieden. Er is een uitgestrekt netwerk aanwezig van wandel-, fiets- en ruiterpaden. In de bosgebieden liggen verspreid campings en recreatieparken. Het CVN is een belangrijk leefgebied voor grote zoogdieren.
De heidevelden, zandverstuivingen en vennen zijn van grote betekenis voor specifieke flora en fauna. De Westeindsche Heide en Elspeetsche Heide zijn zeer open heidegebieden met slechts hier en daar een groep bomen of een solitair. De begrenzingen zijn deels strak, deels rafelig. Het Hulshorsterzand is afwisselend zeer open en zeer besloten: open in de wijde stuifzandvlakten, besloten in de kleinschalige met naaldhout beplante duingebiedjes. De begrenzing van de open ruimte is rafelig.
-
5.
Agrarische enclaves
De agrarische enclaves vormen open, duidelijk omkaderde ruimtes, binnen het zeer besloten bosgebied van het CVN. De enclave Vierhouten ademt een landelijke sfeer met dorpsboerderijen, zwaar loofhout en landbouwpercelen. Enclave Elspeet is een halfopen gebied met veel verspreide bebouwing en opgaande beplanting. Het kampen- en essenlandschap rondom de dorpen bestaat uit een open complex van aaneengesloten akkers in een kleinschalige structuur van bosschages, houtwallen, singels en gemengd agrarisch gebruik. Het accent verschuift geleidelijk van agrarisch productiegebied voor kleine gemengde bedrijven, naar agrarisch landschapsbeheer. Hoofdfunctie is landbouw met grote vertegenwoordiging van kalverhouderijen, -mesterijen en melkveehouderijen. Recreatief hebben de enclaves Elspeet en Vierhouten veel te bieden zoals kleinschalige dorpskarakters met voorzieningen en de directe nabijheid van bos- en heideterreinen. Er bevinden zich diverse verblijfsrecreatieve voorzieningen in (hotels) en rond (campings) de agrarische enclaves. De landbouwgronden van de enclaves vervullen tot slot ook een rol als foerageergebied voor de grote zoogdieren uit het CVN.
(Bron: Landschapsontwikkelingsplan Nunspeet)