direct naar inhoud van 3.2 Beleid
Plan: Kern Westervoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0293.BPKERN2011002-VA01

3.2 Beleid

3.2.1 Rijksbeleid

In dit bestemmingsplan wordt de feitelijke situatie bestemd en zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. Verschillende nota's van het Rijk, zoals de Nota Ruimte, de AMVB Ruimte en de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte geven geen concrete input die van belang zijn voor het plan.

3.2.2 Provinciaal beleid

Structuurvisie ruimtelijke ordening Gelderland

Het streekplan Gelderland 2005 is door de Provinciale Staten van Gelderland op 29 juni 2005 vastgesteld en geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkeling in de komende tien jaar. Dit streekplan voorziet in een integrale herziening van het vigerende ruimtelijke beleid van de provincie Gelderland (streekplan Gelderland 1996 en de daaropvolgende partiële herzieningen). Het plan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Om de afstemming met regionale ontwikkelingen te optimaliseren is dit streekplan mede gebaseerd op regionale structuurvisies die zijn aangeleverd door de Gelderse regio's. Het streekplan is een kaderscheppend plan voor diverse uitwerkingen. Met de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening.

Planspecifiek

In dit bestemmingsplan wordt de feitelijke situatie bestemd en zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. Het streekplan Gelderland geeft geen specifieke input die voor het plan van toepassing is.

Ruimtelijke Verordening Gelderland

Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.

Provinciale Staten hebben de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld in december 2010 en geldt sinds maart 2011. De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan op deze regels afstemmen.

Planspecifiek

In dit bestemmingsplan wordt de feitelijke situatie bestemd en zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. De Verordening Ruimte Gelderland geeft geen specifieke input die voor het plan van toepassing is.

3.2.3 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie 2026

Op 7 juli 2008 heeft de gemeenteraad van Westervoort de toekomstvisie "Westervoort op weg naar 2026" vastgesteld.

De Toekomstvisie is het kader dat de komende twintig jaar richtinggevend is voor alle beleidsontwikkelingen. Het gaat om de grote lijnen. Actualiteiten, landelijke, regionale en lokale ontwikkelingen kunnen de komende decennia hierin 'landen'. Inwoners van Westervoort, organisaties en politici waren betrokken bij de totstandkoming.

Westervoort is een fijne woon- en leefgemeente, waar mensen zich thuis voelen. Om dat vast te houden en te verbeteren heeft Westervoort in de toekomst vooral een kwalitatieve versterking nodig. Er is veel goeds in Westervoort, maar de totale leef- en woonkwaliteit kan nadrukkelijk niet zonder impulsen om de komende decennia duurzaam het hoofd te bieden. Westervoort wil zich hiermee ontwikkelen tot een gemeente waar jong en oud, minder en meer vermogend, met of zonder functiebeperking, op aantrekkelijke en gevarieerde wijze kan wonen en leven. Door zijn unieke ligging en voorzieningen in de directe omgeving heeft Westervoort een prima uitgangspunt om de vele kansen voor de toekomst te grijpen. Daarop richt de Toekomstvisie 2026 zich. Daarmee is de Toekomstvisie ook de grondslag voor de structuurvisie geweest, waarin het ruimtelijk beleid van de gemeente is vastgelegd.

Planspecifiek

In dit bestemmingsplan wordt de feitelijke situatie bestemd en zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. De Toekomstvisie 2026 geeft geen specifieke input die voor het plan van toepassing is.

Structuurvisie 'Westervoort 2020'

Op 20 september 2010 heeft de gemeenteraad van Westervoort de Structuurvisie ‘Westervoort 2020’ vastgesteld. Hierin is de visie van de gemeente Westervoort op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling voor het gehele gemeentelijk grondgebied voor de periode tot 2020 verwoord. De ambities van Westervoort voor de functies wonen, economie, mobiliteit, welzijn, groen & water, milieu, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit zijn in de Structuurvisie samengebracht voor zover deze gaan over de ruimtelijke structuur van het dorp en het buitengebied. Het doel van de Structuurvisie is het aangeven van de kaders waarbinnen ontwikkelingen en projecten kunnen plaatsvinden én het communiceren van de ambities van de gemeente aan derden.

Planspecifiek

In dit bestemmingsplan wordt de feitelijke situatie bestemd en zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. De Structuurvisie 'Westervoort 2020' geeft geen specifieke ontwikkelingen aan voor het plangebied. Wel wordt aangegeven dat het van belang is om de woningvoorraad op te plussen en zo geschikt te maken voor verschillende doelgroepen en ze levensloopbestendig te maken. Het bestemmingsplan biedt binnen het bouwvlak enige ruimte om aanpassingen op dit gebied te realiseren, zonder dat een planherziening direct nodig is. In de structuurvisie wordt tevens aangegeven dat het wenselijk is het centrum te herstructureren. Plannen hiervoor zijn nog niet concreet genoeg om in dit bestemmingsplan te worden opgenomen, de huidige situatie wordt conform gebruik bestemd.

Beleidsvisie Wonen

Goed woonbeleid vraagt inzicht in de effecten van recent gevoerd beleid en verwachte trends voor de komende jaren. Met de Beleidsvisie Wonen geeft de gemeente Westervoort richting aan het te voeren woonbeleid. De gemeenteraad van Westervoort heeft de 'Beleidsvisie Wonen gemeente Westervoort' op 7 december 2009 vastgesteld.

Met de geactualiseerde 'Beleidsvisie Wonen gemeente Westervoort' wordt ingespeeld op de actuele woonvraagstukken in Westervoort. Bijzondere aandacht wordt besteed aan drie doelgroepen: doorstromers, starters en senioren.

Planspecifiek

In dit bestemmingsplan wordt de feitelijke situatie bestemd en zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. De Beleidsvisie Wonen geeft geen specifieke ontwikkelingen aan voor het plangebied. Wel wordt aangegeven dat de bestaande woningvoorraad aangepast moet worden aan de veranderende vraag en deze levensloopbestendig te maken. Het bestemmingsplan biedt binnen het bouwvlak enige ruimte om aanpassingen op dit gebied te realiseren, zonder dat een planherziening direct nodig is.

Groenstructuurplan Levende Aders II (2011)

In 2000 is het groenstructuurplan 'Levende Aders' opgesteld. Het nieuwe groenstructuurplan, 'Levende Aders II', is een vervolg hierop en gaat verder in op de ingezette koers. Nieuwe ontwikkelingen en inzichten, ten opzichte van het beheer van de openbare ruimte, zijn in dit groenstructuurplan verwerkt. Het beschikbare budget voor het beheer van de openbare ruimte is beperkt en naar verwachting blijft dit zo gezien de huidige recessie. De uitdaging is om een groenstructuurplan op te stellen waarbij gezocht wordt naar een versobering van de openbare ruimte zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en de identiteit van het groen.

De volgende vragen komen aan bod:

  • op welke manier kan er een versobering plaatsvinden met vernieuwde groeninzichten?
  • op welke manier kan de hoofdstructuur verbeterd worden?
  • op welke manier kan het ecologische netwerk worden verbeterd en behouden blijven?
  • waar liggen de prioriteiten ten opzichte van het beheer en de groenrenovaties?

Het groenstructuurplan heeft de volgende doelen:

  • het behouden en verbeteren van de kwaliteit en identiteit van het groen
  • het vastleggen van de hoofdstructuur en deze verbeteren
  • het ecologische netwerk behouden en verbeteren
  • prioriteiten vaststellen ten opzichte van beheer en groenrenovaties

Planspecifiek

In dit bestemmingsplan wordt de feitelijke situatie bestemd en zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. Het Groenstructuurplan Levende Aders II geeft geen specifieke input die voor het plan van toepassing is.

Centrumvisie Westervoort

De gemeente is begin 2007 gestart met het opstellen van een centrumvisie voor het winkelcentrum de Wyborgh en de directe omgeving daarvan. Het doel van de centrumvisie is het bepalen van een kader voor de (her)ontwikkeling van het centrum van Westervoort, zodat de levensvatbaarheid (winkelen, werken, etc.) en leefbaarheid (wonen, veiligheid, etc.) van alle functies in het centrum op de langere termijn worden gegarandeerd. Op 2 november 2009 heeft de gemeenteraad de centrumvisie vastgesteld.

Planspecifiek

In de centrumvisie is een richting aangegeven waarop het centrum ontwikkeld moet worden. Dit moet nog nadere uitwerking krijgen in de toekomst, wat vervolgens door een aparte ruimtelijke procedure mogelijk gemaakt wordt. In dit bestemmingsplan is de ontwikkeling van het centrum niet meegenomen, het geheel is conform de huidige situatie bestemd.