Plan: | Kern Westervoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0293.BPKERN2011002-VA01 |
In het plan is de bestaande situatie als zodanig bestemd. Enkele bijzonderheden komen in deze paragraaf aan bod.
De Dorpstraat en de Klapstraat zijn kenmerkende straten in Westervoort. Grote delen van deze straten bestaan uit oude linten, waarbij de bebouwing een afwisselende bouwbreedte en bouwhoogte heeft. In het bestemmingsplan zijn in deze gebieden de maximale bouwbreedte en bouwhoogte preciezer bestemd dan in de overige straten in het plan. Hierdoor wordt getracht het karakteristieke beeld van de lintbebouwing te bewaren en hiermee wordt invulling gegeven aan het cultuurhistorische beleid van de gemeente. In de overige straten blijft ruimte bestaan om kleinschalige uitbreidingen toe te staan. Door een afwijkingsmogelijkheid kan worden afgeweken van de bouwregels. Het gaat er om dat het straatbeeld van een oud lint in takt blijft. Dat kan blijken uit de goot- en/of bouwhoogte maar ook via de architectuur.
Het dorpscentrum van Westervoort heeft de bestemming Centrum. Binnen deze bestemming zijn verschillende functies zoals horeca, detailhandel en dienstverlening mogelijk. Dit zorgt voor de nodige flexibiliteit in het plan. Wanneer er bijvoorbeeld een winkelpand leeg staat, is het binnen de regels van het bestemmingsplan ook mogelijk om daar een dienstverlenend bedrijf te beginnen of een kantoor. Binnen de bestemming Centrum is wonen op de verdiepingen mogelijk. Wonen op de begane grond is niet gewenst omdat het -doorgaans- een minder levendige functie is die de centrumfunctie niet versterkt. Andersom geldt voor de centrumfuncties op de verdieping dat deze alleen bij het gemeentehuis en de bibliotheek zijn toegestaan (op de verbeelding is hiertoe een speciale aanduiding opgenomen). Voor het overige is wonen op de verdieping uitgangspunt.
In het centrum (en ook erbuiten voor een horecagelegenheid) zijn ook terrassen toegestaan. Terrasafscheidingen mogen niet hoger zijn dan 1,5 m en niet voorzien zijn van permanente overkappingen (inklapbare zonnescherm e.a. zijn natuurlijk wel mogelijk). Als het gemeentegrond is waar het terras op komt dient er evident nog wel toestemming gevraagd te worden waarbij ook gekeken wordt naar aspecten als verkeer.
De winkels en kantoren die niet in het centrum gevestigd zijn, hebben binnen dit bestemmingsplan de bestemming Gemengd gekregen. Dat komt voor direct buiten het centrum en in de Dorpstraat en de Klapstraat. De bestemming Gemengd biedt voor de betreffende panden de nodige flexibiliteit: er wordt ruimte geboden om bij de omgeving passende functies uit te oefenen. Het gaat dus om méér dan (slechts) een functie. Zo is het mogelijk om, onder de voorwaarden zoals die in de regels gesteld zijn, zonder planherziening een winkelpand om te bouwen tot bijvoorbeeld een kantoorpand. Een voorbeeld daarvan is de winkel aan de Klapstraat 149, waar ook prima een andere functie gevestigd zou kunnen worden. Ruimtelijk gezien is dit goed inpasbaar en het voorkomt onnodige leegstand. Binnen de bestemming Gemengd is ook wonen mogelijk. Via dit bestemmingsplan wordt geregeld dat de bestaande (boven)woningen aanwezig mogen zijn. Daar waar binnen het bestemmingsvlak 'Gemengd' nog geen woning aanwezig is mag één woning komen.
Het gemeentelijk beleid is erop gericht om geen nieuwe (startende) bedrijven toe te staan binnen de woonomgeving, overeenkomstig het tot op heden gevoerde beleid. In het verleden waren er in het plangebied meer bedrijven aanwezig, die verplaatst, gesaneerd of geweerd zijn. De reeds in het plangebied aanwezige bedrijven worden conform feitelijke situatie bestemd. Het plangebied leent zich er niet voor om bedrijven of bedrijfsactiviteiten zoals opslag, e.d. te huisvesten.