direct naar inhoud van 2.3 Volkshuisvestingsbeleid
Plan: Klarenbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.3100-VS00

2.3 Volkshuisvestingsbeleid


WOONVISIE: DIVERSITEIT IN WONEN 2011-2015

De Woonvisie is op 10 oktober 2011 vastgesteld. In de Woonvisie geeft de gemeente de kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkelingsrichting voor het wonen aan. De woonvisie is een thematische structuurvisie die zich richt op ruimtelijke ontwikkelingen die met het 'wonen' samenhangen. De Structuurvisie Wonen biedt de programmatische kaders voor de uitwerking, vaststelling en actualisering van bestemmingsplannen.

In de Woonvisie worden zes centrale keuzes voor de gewenste ontwikkeling van het wonen in de gemeente Voorst gegeven, namelijk:

  • 1. Bij nieuwbouw ruimte ontwikkelen voor gezinnen en senioren.
  • 2. Voor starters en lagere inkomens mogelijkheden in bestaande voorraad benutten.
  • 3. Regie nemen bij ontwikkelingen voor wonen met zorg.
  • 4. Concentratie ontwikkelingen in middelgrote en de hoofdkern Twello.
  • 5. Uitwerking naar een KWP-programma: maatwerk in planning.
  • 6. Solidariteit organiseren.

In tegenstelling tot de vorige woonvisie, wil de gemeente nu naar een meer flexibel planningsmechanisme, passend bij de woonwensen en de ambities zoals in de woonvisie weergegeven. De variatie in de kernen (naar schaalgrootte en (markt)vraag per woningmarktsegment) vraagt hierom. De nieuwe aanpak van het Kwalitatief Woonprogramma (KWP2011) is daarom gericht op meer maatwerk per woningbouwlocatie. In dit nieuwe KWP2011 richt de gemeente zich op de volgende onderdelen:

  • A. Categorieën woningbouw.
  • B. Woningbouwprogramma per doelgroep.
  • C. Concentratie van wonen, zorg en welzijn.

De gemeente kiest ervoor om als gevolg van de schaalvergroting collectieve voorzieningen alleen in Twello en de middelgrote dorpen (waaronder Klarenbeek) te plaatsen. Dit heeft ook gevolgen voor de woningbouwprogramma's waarbij voor sommige doelgroepen wordt gekozen voor concentratie bij de voorzieningen, zoals gezinnen met kinderen in de middelgrote dorpen. Als uitgangspunt voor sociale woningbouw wordt in de middelgrote kernen als Klarenbeek gekozen voor een percentage van minimaal 30%. Bij de verdeling van de 30% sociaal plaatst de gemeente onder andere de volgende accenten:

  • op zeer kleine locaties kan de verdeling volgens het KWP niet altijd gehaald worden. Hier wordt ingezet op een bijdrage aan de sociale woningbouw door middel van verevening;