direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingen
Plan: Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20158-VS00

6.3 Bestemmingen

6.3.1 Agrarisch

In het bestemmingsplan is de bestemming "Agrarisch" opgenomen. Deze bestemming is opgenomen voor de percelen gelegen achter de zogenaamde schuurwoningen en enkele percelen ten noorde van de ontsluitinsgweg van het boerenerf. Er is gekozen voor een agrarische bestemming omdat dit het beste aansluit bij het gebruik en inrichting van de percelen. De percelen worden als grasland ingericht waarbij de mogelijkheid wordt geboden het perceel hobbymatig agrarisch te gebruiken.

6.3.2 Agrarisch-Glastuinbouw

Bestemmingsomschrijving

In het bestemmingsplan komt de bestemming "Agrarisch-Glastuinbouw" voor. Deze bestemming is gekozen om het glastuinbouwbedrijf Schoneveld Breeding mogelijk te maken. Middels de regels wordt het mogelijk om zowel kassen (het glas) en bijbehorende overige gebouwen te realiseren. Hierbij moet gedacht worden aan kantoorruimte, expeditie en logistieke ruimten, opslag. laboratorium en een inspiratiecentrum. In hoofdstuk 4 van de toelichting, onder het kopje ´Locatie Withagen´ is een volledige beschrijving van de mogelijke functies beschreven.

Daarnaast geldt dat aan-huis-verbonden beroepen en/of bedrijven (categorie 1 en 2 van de standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten) rechtstreeks tot een oppervlakte van 100 m² zijn toegestaan. Om te voorkomen dat het bestemmingsplan als gevolg van de aan-huis-verbonden beroepen en/of - bedrijven planmer-plichtig wordt, is als voorwaarde opgenomen dat activiteiten uit kolom 1 van bijlagen C en D van het Besluit milieueffectrapportage niet zijn toegestaan. Ook kan in de dienstwoning een bed & breakfast worden begonnen, hiervoor geldt wel dat deze uitsluitend in de woning is toegestaan, met een maximum van 3 kamers en 8 bedden.

Bebouwingsmogelijkheden

Gebouwen ten behoeve van de bestemming mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden gerealiseerd, waarbij de oppervlakte verder beperkt wordt door maatvoeringen beschreven in de regels. De kassen mogen een maximale oppervlakte hebben van 45000 m2. Voor de overige gebouwen ligt dit maximum op 15000.

Om te voorkomen dat de kassen volledig aan de voorzijde van het perceel gerealiseerd kunnen worden en dat de bedrijfswoning of de overige bedrijfsgebouwen achter op het perceel gerealiseerd kunnen worden, is er voor gekozen om met functieaanduidingen te werken. De volgende functieaanduidingen zijn opgenomen:

  • Kas
  • bedrijfswoning
  • bedrijfswoning uitgesloten
  • Specifieke vorm van agrarisch - bedrijfsgebouwen

Onderstaand figuur laat zien, waar welke functies mogelijk worden gemaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20158-VS00_0008.png"

figuur 7: overzicht verschillende functieaanduidingen.

Naast het realiseren van gebouwen is in de bestemming ook de mogelijkheid opgenomen voor andere

bouwwerken. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan vlaggenmasten, hekwerken en dergelijke.

Wijzigingsbevoegdheid

Binnen de bestemming Agrarisch-Glastuinbouw is een Wro zone-wijzigingsgebied opgenomen. Via deze wijzigingsbevoegdheid wordt het mogelijk om op de locatie waar uitsluitend kassen zijn toegestaan ook een ketelhuis te realiseren. Het ketelhuis dient voor utilities in breede zin, bijvoorbeeld voor de opwekking van restwarmte die vrijkomt bij de VAR, een eigen warmtevoorziening, electra, water- en andere nutsvoorzieningen.

6.3.3 Groen

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Groen' wordt gebruikt om het structurele groen te bestemmen. In deze gebieden staat de groen inrichting voorop, ook voor de langere termijn. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor groenvoorzieningen, water, openbare nutsvoorzieningen en extensief recreatief medegebruik. Wegen zijn niet toegestaan. Paden en wegen voor langzaam verkeer zijn wel mogelijk. Ten behoeve van een flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of -bergingen binnen deze bestemming toe te staan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

6.3.4 Natuur

De bestemming 'Natuur' is toegekend een zone direct grenzend aan de beek de Fliert. Het perceel Dernhorstlaan 9 komt door de verplaatsing van het glastuinbouwbedrijf vrij voor zowel woningbouw als natuurontwikkeling. Een zone direct langs de beek zal als natuurgebied ingericht worden. De bestemmingsregeling is er op gericht om de nieuwe waarden mogelijk te maken en in de toekomst te handhaven en eventueel te versterken. Voor het handhaven is een omgevingsvergunningplicht in het artikel opgenomen.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan. Het bouwen van een overkapping is niet toegestaan.

6.3.5 Tuin

Bij verscheidene woningen is de bestemming 'Tuin' opgenomen. Het betreft (onderdelen van) percelen welke zoveel mogelijk onbebouwd moeten blijven. Het gaat hierbij voornamelijk om de voortuinen die gelegen zijn aan de zijde van de Dernhorstlaan, maar ook delen van percelen rond de schuurwoningen grenzend aan het boerenerf zijn als zodanig bestemd. Er is voor de bestemming ´Tuin´ gekozen zodat het gebied zo open mogelijk gehouden kan worden.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan. Het bouwen van een overkapping is niet toegestaan.

Afwijkingsbevoegdheid

Middels een afwijkingsbevoegdheid is het mogelijk om een klein bijgebouw te realiseren. Er is voor deze afwijkingsbevoegdheid gekozen in plaats van een rechtstreekse bouwtitel gezien de zorgvuldige vormgeving van het nieuwe boerenerf. Via de afwijkingsbevoegdheid kan meer grip gehouden worden op de vormgeving en plaatsing van het gebouw.

6.3.6 Verkeer

Bestemmingsomschrijving

Binnen de bestemming verkeer zijn de doorgaande wegen opgenomen. In dit bestemmingsplan gaat het specifiek om de Sluinerweg en de Oude Zutphenseweg. Beide straten moeten namelijk vanwege de planontwikkeling worden verbreed. Door het opnemen van deze bestemming wordt de verbreeding planolgisch mogelijk gemaakt. Aan de bestaande functie van de wegen (afwikkelen doorgaand verkeer) veranderd niets.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming zijn apparaatruimte ten behoeve van de telecommunicatie toegestaan,mits de oppervlakte niet groter is dan 40 m2. Daarnaast zijn andere bouwwerken, zoals onder andere zendmasten, verkeersregelaars en -aanduidingen toegestaan. de hoogte van de andere bouwwerken is afhankelijk van het soort bouwwerk. Een zendmast mag een hoogte van 60 meter hebben, terwijl bouwwerken ten behoeve van de verkeersregeling niet hoger mogen zijn dan 15 meter.

6.3.7 Verkeer - Verblijfsgebied

Bestemmingsomschrijving

Binnen de bestemming Verkeer-Verblijfsgebied vallen de halfverharde toegangswegen naar het boerenerf en het halfverharde erf zelf. Op het erf kan geparkeerd worden door debwoners van de aan het erf gesitueerde woningen. Ook een pad ten behoeve van recreatief medegebruik loop over dit erf.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan. Het bouwen van een overkapping is niet toegestaan.

6.3.8 Wonen

Bestemmingsomschrijving
De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het wonen, beroepen en bedrijven aan huis alsmede voor tuinen en erven. Ook ondergeschikte voorzieningen als bed en breakfast, groen, paden, water en parkeren zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Bouwregels
Binnen deze bestemming is op de kaart onderscheid gemaakt tussen het bouwvlak en de aanduiding. De voortuinen hebben een aparte bestemming ´Tuin´ en vallen daarmee niet binnen de bestemming 'wonen'. Ook die delen van het perceel waar bebouwing niet wenselijk is hebben de bestemming ´Tuin´ gekregen.

Bouwvlak
Er is gekozen voor een systematiek waarbij binnen het bouwvlak zowel het hoofdgebouw, de overige gebouwen en andere bouwwerken zijn toegestaan. Het hoofdgebouw mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd. De maat van het hoofdgebouw wordt bepaald door een combinatie factoren, zoals de afmeting van het bouwvlak, de goot- en bouwhoogte en een maximale inhoudsmaat van 750 m3. Voor twee van de drie schuurwoningen wordt een uitzondering gemaakt. Via de bouwaanduiding afwijkende maatvoering, wordt geregeld dat voor deze woningen de maximale inhoudsmaat van 750m3 niet geldt. De bouw- en goothoogte van het hoofdgebouw mag maximaal de op de kaart aangegeven hoogte bedragen.

Per bouwvlak mag in princiepe maximaal 1 woning worden gerealiseerd. Hierop worden twee uitzonderingen gemaakt. In het stedenbouwkundig ontwerp is een rijtje van drie woningen ingetekend. Middels de aanduiding "aantal wooneenheden" is geregeld dat hier dat aantal ook daadwerkelijk gerealiseerd moet worden. Daarnaast wordt er in het gebied op één perceel de mogelijkheid gecreëerd een twee-onder-een-kap woning te realiseren. Deze mogelijkheid wordt via een aanduiding ("maximum aantal wooneenheden") gewaarborgd.

Erf
De gronden achter en naast het bouwvlak zijn op de kaart aangeduid met de aanduiding erf. Op het erf zijn uitsluitend overige gebouwen en andere bouwwerken toegestaan. Overige gebouwen moeten altijd minimaal 3 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw worden gebouwd. Voor deze maat is gekozen om het visuele onderscheid tussen het hoofdgebouw en de overige gebouwen te behouden. Voor overkappingen geldt dat deze minimaal 1 meter achter de voorgevel moeten worden gebouwd. Het gaat hier vaak om carports. De goot- en bouwhoogte van overige gebouwen mag niet meer dan 3 respectievelijk 5 meter bedragen mits de bestaande hoogte niet meer is. Dit is een maat die veel voorkomt en voldoet aan de gemiddelde eisen en wensen van de burger. Ook wordt met deze maat voldoende onderscheid aangebracht tussen hoofdgebouw en overige gebouwen. Om te voorkomen dat de (analoge) kaart onoverzichtelijk wordt is er voor gekozen de hoogteaanduiding voor overige gebouwen niet op de kaart op te nemen.

De oppervlakte overige gebouwen is begrensd. Deze oppervlaktemaat geldt alleen binnen de gronden met de aanduiding erf. Wat er aan overige gebouwen binnen het bouwvlak wordt gebouwd telt niet mee. Binnen de aanduiding erf mag maximaal 75 m² aan overige gebouwen worden gebouwd. Daarnaast mag het bebouwingspercentage aan overige gebouwen van de gronden met de aanduiding erf de 50% niet overschrijden.

Andere bouwwerken
Op de gronden met de aanduiding bouwvlak, erf mogen ook andere bouwwerken worden gebouwd tot een hoogte van 3 meter. Overkappingen vallen ook onder andere bouwwerken en de oppervlakte van alle andere bouwwerken samen mag niet meer dan 10 m² per hoofdgebouw bedragen.

Karakteristieke bebouwing

De bestaande boerderij Dernhorstlaan 9 is een overblijfsel van het agrarische verleden van de plek. Het gebouw is vanwege plaatsing, hoofdvorm en verschijningsvorm van belang voor de herkenbaarheid van de geschiedenis en de identiteit van de plek. Deze kwaliteiten zijn uitgangspunt voor de herontwikkeling, en zijn vertaald naar het stedenbouwkundige/landschappelijke concept van een 'boerenerf'.
Er ontstaat een nieuw ensemble met 3 eigentijdse 'schuurwoningen', waarbinnen de bestaande boerderij beeldbepalend is. Als belangrijkste gebouw van het "vernieuwde boerenerf" is de bestaande boerderij zowel drager van de nieuwe identiteit als verankering aan de historie van de plek.
Handhaving van de uitstraling van het pand wordt nagestreef. Met de aanduiding "karakteristiek" worden in ieder geval de hoofdvorm (en huidige inhoud), situering en oriëntatie van het gebouw beschermd.

Aan huis verbonden beroep en -bedrijf
Binnen de woonbestemming is een beroep of bedrijf aan huis mogelijk tot een gezamenlijk maximum oppervlak van 100 m². Hiervoor mag maximaal 40% van de vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en 100% van de vloeroppervlakte van de overige gebouwen worden gebruikt. Ook dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • er mag geen sprake zijn van belemmeringen voor omliggende functies;
  • er mag geen nadelige invloed worden uitgeoefend op de normale afwikkeling van het verkeer;
  • er dient in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein te worden voorzien;
  • er mag geen sprake zijn van detailhandel, uitgezonderd internetverkoop;
  • het beroep en het bedrijf mogen uitsluitend door de bewoner(s) worden uitgeoefend;
  • de uitoefening van een aan huis verbonden bedrijf uitsluitend is alleen toegestaan als het een bedrijf is dat is opgenomen in categorie 1 van de in bijlage bij de regels opgenomen Staat van bedrijfsactiviteiten.

Opslag ten behoeve van het aan huis verbonden beroep en/of –bedrijf valt ook binnen het toegestane aantal vierkante meters.

Bed & breakfast
De woning en de overige gebouwen mogen gedeeltelijk worden gebruikt voor het voeren van een bed & breakfast. Hiervoor mogen maximaal drie kamers worden gebruikt met in totaal maximaal acht slaapplaatsen. Op deze wijze wordt een invulling gegeven aan de recreatieve potentie van de gemeente Voorst. Ook de overige gebouwen kunnen hier gedeeltelijk voor worden gebruikt. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer en er moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Hiervoor worden de CROW-normen gehanteerd. Vanzelfsprekend is de geldende milieuwetgeving ook van kracht