Plan: | Twello-Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.171016-VS00 |
De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst vormt het beleidskader voor het lokale ruimtelijke beleid van de gemeente Voorst. Op hoofdlijnen zet de visie in op:
Binnen de gemeente Voorst bestaat een kernenhiërarchie. Twello is de hoofdkern van de gemeente Voorst. In de Toekomstvisie staat de ruimtelijke koers voor Twello in hoofdlijnen beschreven. Deze koers wordt voor deelgebieden in visies uitgewerkt. Twello is de vestigingsplaats voor enkele meer grootschalige ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en voorzieningen in de gemeente. De belangrijkste lokale (gemeentelijke) voorzieningen hebben en dienen een plek te krijgen in Twello.
De gemeente heeft ruimtelijke en financiële inspanningen geleverd op het gebied van inbreiding en herstructurering. Een goed voorbeeld hiervan is de herontwikkeling van het voormalige Dumecoterrein in Twello. In de Toekomstvisie staat dat de gemeente inbreiding wil afwegen tegen uitbreiding. Inbreiding is geen optie als dat tot gevolg heeft dat het dorpse karakter daarmee teloor gaat. Dat vraagt aandacht voor de ruimtelijke kwaliteiten van de bestaande omgeving, maar ook voor de wijze van inbreiding. Hetzelfde geldt ook voor herstructurering of herinrichting van gebieden. De Toekomstvisie geeft aan dat de gemeente in Twello inzet op herinrichting (upgrading) of herontwikkeling van de bestaande bedrijfsterreinen Nijverheid en 't Belt en van het centrum van Twello voor wonen, werken en voorzieningen.
Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten passen bij de ruimtelijke structuur en schaal van de kern en moeten in het algemeen een dorpse schaal kennen. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
De Spoorzone Twello is een fictief gebied aan weerszijden van de spoorlijn. Deze gebieden zijn naar ontstaansgeschiedenis, functie en verschijningsvorm verschillend van aard.
Op grond van een stedenbouwkundige analyse wordt geconcludeerd dat Twello een sterke ruimtelijke hoofdstructuur kent. Deze hoofdstructuur bestaat uit een drietal elementen:
Door de drie ingrediënten als uitgangspunt te nemen ontstaat een krachtig raamwerk, een nieuw structuurbeeld voor het gebied spoorzone: de groen-rode puzzel van Twello. Door de fysieke aanwezigheid van het spoor zijn er twee 'puzzels' te onderscheiden: het groen/landschappelijk deel in het noorden en het rode/dorpse milieu in het zuiden. Op de punten waar het spoor gekruist wordt (de fysieke scheiding wordt onderbroken bij spoorwegovergangen en bij de kruising met de beek) sluiten de puzzels op elkaar aan. Hier mengt het landschappelijke milieu zich met het dorpse en vice versa. Deze gebieden verdienen bijzondere aandacht als het gaat om (her)ontwikkeling.
Op 23 maart 2009 is de nota Parkeerregulering en verkeerscirculatie voor het centrum van Twello vastgesteld door de gemeenteraad. Hierbij is besloten dat:
Bovenstaande besluiten zijn inmiddels uitgevoerd. Over de groene zone zijn afspraken gemaakt, de fietsenstalling is uitgebreid en het parkeerverwijssysteem is aangebracht. De afsluiting van de Dorpsstraat is na realisatie uiteindelijk toch weer ongedaan gemaakt. Autoverkeer kan hierdoor weer van de centrumkruising gebruik maken.
In januari 2010 is het gemeentelijk verkeer- en vervoersplan (GVVP) vastgesteld. Hierbij is het bestaande beleid voor Twello gehandhaafd. Eventuele wijzigingen hierin op termijn zijn mede afhankelijk van de besluitvorming in het kader van de mogelijke realisatie van een rondweg om Twello aan de westzijde van het dorp.
Voor het centrum betekent dit dat op grond van het GVVP de centrumring met aansluitende wegen, zoals de Frans Halsstraat en de H.W.Iordensweg, een 50 km-weg blijft. Het centrum blijft een verblijfsgebied.
Op 10 oktober 2011 is de Woonvisie door de gemeenteraad vastgesteld. De woonvisie heeft onder meer betrekking op het Kwalitatief Woonprogramma (KWP). Nieuwe woningbouwinitiatieven met meer dan drie woningen moeten aan dit programma voldoen.
Om adequaat in te spelen op de vraag hanteert de gemeente Voorst een beperkt aantal vaste randvoorwaarden bij de woningbouwplanning. Daarbij gaat het met name om een minimum aandeel sociale / bereikbare woningbouw, een segment waar de marktwerking niet als vanzelf in voorziet. Voor andere segmenten geeft de gemeente richtingen aan.
Deze aanpak sluit ook aan bij de formele sturingsmogelijkheden van gemeenten in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van 2008. Met deze nieuwe aanpak van het KWP kiest de gemeente ook voor andere verhoudingen tussen marktsegmenten; passend bij de huidige tekorten op de Voorster woningmarkt, volgens het woonwensenonderzoek. Via monitoring gaat de gemeente na of voldoende ingespeeld wordt op de vraag uit de markt.
De uitgangspunten voor het KWP zijn als volgt:
In 2007 is in opdracht van de ondernemersvereniging Twello Centrum alsmede van de gemeente de Detailhandelsstructuurvisie Twello opgesteld. Hieruit blijkt dat het centrum van Twello door de consument goed gewaardeerd wordt, mede door het gevarieerde aanbod, de parkeervoorzieningen en de gemoedelijkheid.
In de studie worden aanbevelingen gedaan voor de toekomstige ontwikkeling van het centrumgebied, waarbij vooral aandacht wordt gevraagd voor de mate van uitbreiding van het winkelgebied (meer is niet altijd beter). Ook moet meer accent gelegd worden op het verblijfsgebied, door meer horecavestigingen te realiseren en de beleving van het winkelen te vergroten. Tevens wordt straatsgewijs een aantal aanbevelingen gedaan.
Op 29 november 2010 heeft de de gemeente Voorst een erfgoedverordening vastgesteld. De erfgoedverordening bestaat uit regels en bijbehorende archeologische beleidskaart. De archeologische beleidskaart beschrijft het archeologisch beleid van de gemeente. De gemeente onderscheid twee hoofdcategorieën, te weten archeologisch waardevolle gebieden en archeologische verwachtingszones. De twee hoofdcategorieën zijn weer onderverdeeld in verschillende subcategorieën.
De hoofdcategorie archeologisch waardevolle gebieden (AWG) is onderverdeeld in de volgende categorieën:
De hoofdcategorie Archeologische verwachtingszone (AV) is onderverdeeld in de volgende categorieën:
Per categorie is beschreven welke beschermende regels in een bestemmingsplan opgenomen moeten worden om de archeologische resten te beschermen. In Twello-Centrum zijn de volgende categorieën aanwezig:
Via verschillende dubbelbestemmingen in dit bestemmingsplan wordt gegarandeerd dat de geconstateerde waarden voldoende beschermd blijven.