direct naar inhoud van 7.3 Bestemmingen
Plan: Twello Noordoost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171000-VS00

7.3 Bestemmingen

7.3.1 Agrarisch

De bestemming 'Agrarisch' is gebruikt voor agrarische percelen. De meeste percelen hebben de functie van dierenweiden of zijn agrarische graslanden. Daarnaast zit er in het plangebied een kwekerij welke via de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - kwekerij' mogelijk wordt gemaakt. Binnen de bestemming is het bouwen van gebouwen niet toegestaan met uitzondering van enkele kleinschalige dierenverblijven. Verder mogen bouwwerken geen gebouw zijnde worden gerealiseerd. In verband met mogelijke hinder voor de woonbebouwing, in de vorm van geluidsoverlast, het stuiven van zand en de aanwezigheid van kunstlicht na zonsondergang, worden nieuwe paardenbakken niet toegestaan. Bij de bestemming behorende voorzieningen zoals groen, (fiets)paden en verhardingen zijn wel toegestaan.

7.3.2 Agrarisch met waarden

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Agrarisch met waarden' wordt gebruikt voor agrarische bedrijfsvoering, al dan niet hobbymatig. Daarnaast biedt de bestemming de mogelijkheid tot aanleg, ontwikkeling en instandhouding van parkachtige groenvoorzieningen zoals bosranden, heestervlakken, grasvelden, boomgroepen, solitaire bomen en laanbeplanting.

De bestemming is neergelegd op bestaande agrarische gebieden waar de hier boven beschreven waarden behouden moeten worden

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Agrarisch' met waarden mogen uitsluitend bouwwerken geen gebouw zijnde worden gerealiseerd. Daarnaast is het realiseren van overkapping uitgesloten.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

Binnen de bestemming 'Agrarisch met waarden' is een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden opgenomen ter bescherming van de instandhouding van huidige landschappelijke waarden.

7.3.3 Bedrijf

Bestemmingsomschrijving

De gronden binnen de bestemming 'Bedrijf' zijn bestemd voor bedrijven, bedrijfswoningen, beroepen aan huis alsmede ondergeschikte voorzieningen als groen, tuinen, erven, verhardingen, verkeers- en verblijfsvoorzieningen, parkeerplaatsen, laad- en losvoorzieningen, water en openbare nutsvoorzieningen.

Categorie bedrijven

Bij de bestemming 'Bedrijf' is ervoor gekozen om in ieder geval overal bedrijven tot en met categorie 2 (VNG-lijst) toe te staan. De regeling biedt op deze manier ruimte aan de meeste bedrijven. In het plangebied zijn echter enkele bestaande bedrijven aanwezig die geplaatst moeten worden onder een zwaardere milieucategorie. Deze bedrijven worden via de aanduiding 'specifieke vormen van bedrijf' positief bestemd. Binnen de bestemming zijn dan naast het huidige bedrijf ook nog steeds bedrijven tot en met categorie 2 toegestaan.

Staat van Bedrijfsactiviteiten

De VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering is een hulpmiddel voor het bepalen van de verantwoorde afstanden (voor milieuzonering in de ruimtelijke planvorming). De richtafstandenlijsten (bijlagen bij de publicatie) hebben als basis gediend voor het samenstellen van onze Staat van Bedrijfsactiviteiten. Uit deze lijsten zijn de functies en activiteiten geschrapt die niet binnen de bestemming Bedrijf (bijvoorbeeld onderwijs) passen. Ook zijn bedrijven die zich nooit hier in de gemeente kunnen vestigen geschrapt, zoals zeevaartgebonden bedrijven. Per bestemmingsplan wordt (als bijlage) een Staat van Bedrijfsactiviteiten opgenomen.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Bedrijf' is een onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. Dit onderscheid maakt dat op de verbeelding de grootte en ligging van het bouwvlak de bouwmogelijkheden bepalen.

Maatvoering bouwvlak

De maatvoering van het bouwvlak is maatwerk. Het is zaak hierbij niet uitsluitend te kijken naar het bestaande bebouwde bouwvlak, maar naar wat ruimtelijk aanvaardbaar is. Om de maatvoering van de bouwvlakken te bepalen wordt gekeken naar het vigerende plan (voorkomen van planschadeclaims) en de vanuit stedenbouwkundig oogpunt gewenste situatie (bijvoorbeeld voorkomen van gebouwen op ongewenste plekken).

Binnen het bouwvlak

Er is gekozen voor een flexibele systematiek waarbij binnen het bouwvlak zowel gebouwen als andere bouwwerken zijn toegestaan. Onder gebouwen worden de bedrijfsgebouwen en de eventueel aanwezige bedrijfswoning verstaan. Voor wat betreft de maatvoering van gebouwen (maximale toegestane (goot)hoogten) wordt met aanduidingen op de verbeelding gewerkt. Voor bedrijfswoningen geldt dat deze alleen zijn toegestaan waar deze op de verbeelding zijn aangeduid. Op die manier is inzichtelijk waar bedrijfswoningen aanwezig zijn.

Buiten het bouwvlak 

Buiten het bouwvlak zijn alleen andere bouwwerken toegestaan. Over vergunningvrij bouwen wordt vanzelfsprekend geen uitspraak gedaan. Dit mag volgens de op dit moment geldende wettelijke normen.

Andere functies gekoppeld aan de bedrijfswoning

Binnen de bestemming 'Bedrijf' worden bij bedrijfswoningen ook aan huis verbonden beroepen toegestaan. Aan huis verbonden bedrijven passen al binnen de bestemming. Aan deze aan huis verbonden beroepen worden de voorwaarden verbonden dat maximaal 40% van de vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en maximaal 100% van de vloeroppervlakte van de overige gebouwen met een gezamenlijk maximum van 50 m2 mag worden gebruikt ten behoeve van het beroep aan huis. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer. Ook moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.

Binnen de bestemming 'Bedrijf' wordt binnen de bedrijfswoning ook bed & breakfast mogelijk gemaakt. Per bouwperceel mogen maximaal drie kamers worden ingericht voor bed & breakfast, met maximaal acht bedden. Ook hier mag de activiteit geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer en moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Hiervoor worden de CROW-normen gehanteerd. Vanzelfsprekend is de geldende milieuwetgeving ook van kracht.

Strijdig gebruik

De standaard gaat uit van de hoofdlijn dat de doeleindenomschrijving een uitputtende opsomming bevat van de toegelaten gebruiksfuncties. Die hoofdlijn wordt verlaten ten aanzien van geluidzoneringsplichtige inrichtingen. Van deze inrichtingen wordt in de regels gezegd dat ze niet tot de bestemming 'Bedrijf' behoren. De reden hiervoor is het bijzondere karakter van de Wet geluidhinder. Deze wet is de enige sectorale wet die rechtstreeks doorwerkt in het bestemmingsplan. Voor de grote lawaaimakers werkt dit zodanig uit dat deze zijn toegelaten indien het bestemmingsplan dat binnen de bedrijvenbestemming mogelijk maakt. Het bestemmingsplan dient in dat geval ook te voorzien in een geluidzone. Het omgekeerde is ook aan de orde: indien het bestemmingsplan deze geluidproducerende inrichtingen niet toelaat, zijn ze verboden. Teneinde over hun toelaatbaarheid geen enkel misverstand te laten bestaan verdient het aanbeveling daarover expliciet een uitspraak te doen in de planregels. Voor de bestemming 'Bedrijf' werkt dit dan zodanig uit dat daarin altijd wordt opgenomen dat geluidzoneringsplichtige inrichtingen niet zijn toegestaan.

7.3.4 Bos

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Bos' wordt gebruikt ten behoeve van het behoud, beheer en/of herstel van de landschappelijke en bosbouwkundige waarden. De bestemming is voornamelijk neergelegd op bosgebieden gelegen rondom de landgoedhuizen. Bij het opstellen van de verbeelding is zowel gekeken naar de vigerende bestemmingsplannen en de uitgevoerde inventarisatie.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Bos' mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

Binnen de bestemming 'Bos' is een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde en werkzaamheden opgenomen ter bescherming van de landschappelijke en bosbouwkundige waarden.

7.3.5 Detailhandel

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Detailhandel' wordt gebruikt om bestaande detailhandel specifiek te bestemmen. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor detailhandelsbedrijven, alsmede ondergeschikte voorzieningen als groen, tuinen, erven, verhardingen, verkeer- en verblijfsvoorzieningen, laad- en losvoorzieningen, water en openbare nutsvoorzieningen. Ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' is een bedrijfswoning toegestaan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Detailhandel' is onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. Waar gebouwen mogen worden gebouwd is dat door middel van een bouwvlak aangegeven. Dit onderscheid maakt dat op de verbeelding de grootte en ligging van het bouwvlak de bouwmogelijkheden bepalen. Binnen het bouwvlak staan de toegestane goot- en bouwhoogte vermeld. Buiten het bouwvlak zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

Vuurwerk

Binnen de bestemming 'Detailhandel' komt de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel– verkooppunt consumentenvuurwerk' voor. Op gronden met deze aanduiding is het mogelijk consumentenvuurwerk te verkopen en op te slaan. Voor de opslag van vuurwerk gelden veiligheidsregels. Hieruit volgt een veiligheidszone van 8 meter, gemeten in voorwaartse richting vanaf de bewaarplaats en de bufferbewaarplaats van het consumentenvuurwerk. Binnen deze veiligheidszone zijn geen beperkt kwetsbare of kwetsbare objecten toegestaan.

Er is voor gekozen om de veiligheidszone niet op te nemen op de verbeelding. Dit omdat de feitelijke locatie van de opslagplaats binnen het bouwvlak kan wijzigen. De veiligheidszone zou in dat geval niet meer voldoen. Daarom is er voor gekozen om in de regels op te nemen dat verkoop en opslag van consumentenvuurwerk is toegestaan, mits aangeduid met de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel – verkooppunt consumentenvuurwerk' en tevens mits niet gelegen binnen 8 meter van de bouwperceelsgrens. Op deze wijze kan de veiligheidszone (met de daaruit voorvloeiende beperking in bouwmogelijkheden) zich bovendien niet op een naastgelegen perceel bevinden.

Andere functies gekoppeld aan de bedrijfswoning

Binnen de bestemming 'Detailhandel' worden bij bedrijfswoningen ook aan huis verbonden beroepen toegestaan. Aan huis verbonden bedrijven passen al binnen de bestemming. Aan deze aan huis verbonden beroepen worden de voorwaarden verbonden dat maximaal 40% van de vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en maximaal 100% van de vloeroppervlakte van de overige gebouwen met een gezamenlijk maximum van 50 m2 mag worden gebruikt ten behoeve van het beroep aan huis. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer. Ook moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.

Binnen de bestemming 'Detailhandel' wordt binnen de bedrijfswoning ook bed & breakfast mogelijk gemaakt. Per bouwperceel mogen maximaal drie kamers worden ingericht voor bed & breakfast, met maximaal acht bedden. Ook hier mag de activiteit geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer en moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Hiervoor worden de CROW-normen gehanteerd. Vanzelfsprekend is de geldende milieuwetgeving ook van kracht.

7.3.6 Gemengd

Bestemmingsomschrijving

Binnen de bestemming 'Gemengd' zijn meerdere functies mogelijk. In dit bestemmingsplan zijn de functies detailhandel, dienstverlening, kantoren, maatschappelijke voorzieningen en wonen toegestaan. Middels een aanduiding op de verbeelding is het aantal woningen binnen de bestemming beperkt.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Gemengd' is onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. Waar gebouwen mogen worden gebouwd is dat door middel van een bouwvlak aangegeven. Dit onderscheid maakt dat op de verbeelding de grootte en ligging van het bouwvlak de bouwmogelijkheden bepalen. Binnen het bouwvlak staan de toegestane goot- en bouwhoogte vermeld. Buiten het bouwvlak zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

7.3.7 Groen

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Groen' wordt gebruikt om de openbare groenstructuur van enige omvang in het plangebied te bestemmen. Het gaat daarbij om gebieden die voor de langere termijn groen dienen te blijven. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, water, openbare nutsvoorzieningen, verkeers- en verblijfsvoorzieningen (parkeerplaatsen, inritten e.d.) en bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals bankjes, wandel- en fietspaden en prullenbakken. Ook is er ruimte voor verblijfsfuncties waar deze de groene functie niet in de weg staan. Ten behoeve van een flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of -bergingen binnen deze bestemming toe te staan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

7.3.8 Groen-Park

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Groen-Park' wordt gebruikt ten behoeve van de aanleg, ontwikkeling en instandhouding van parkachtige groenvoorzieningen zoals bosranden, heestervlakken, grasvelden, boomgroepen, solitaire bomen en laanbeplanting. De bestemming is neergelegd op bestaande gebieden gelegen rondom de landgoedhuizen. Bij het opstellen van de verbeelding is zowel gekeken naar de vigerende bestemmingsplannen en de uitgevoerde inventarisatie.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Groen-Park' is een regeling opgenomen waardoor bestaande bijgebouwen binnen de bestemming 'Groen-Park' in het plangebied vastgelegd worden. De oppervlakte van de bijgebouwen mag niet meer bedragen dan de bestaande oppervlakte. Naast de bijgebouwen wordt ook de mogelijkheid geboden voor overige bouwwerken.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

Binnen de bestemming 'Groen-Park' is een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen ter bescherming van de instandhouding van parkachtige groenvoorzieningen.

7.3.9 Kantoor

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Kantoor' wordt gebruikt om bestaande kantoren specifiek te bestemmen daar waar geen publieksaantrekkende werking wordt voorgestaan. Er is sprake van bedrijfsmatige dienstverlening waarbij het publiek niet of slechts in ondergeschikte mate rechtstreeks te woord wordt gestaan en bediend. Indien sprake is van bedrijfsmatige dienstverlening, waarbij het publiek rechtstreeks (al dan niet via een balie) te woord wordt gestaan, dan zou de bestemming 'Dienstverlening' worden toegekend. Deze is echter niet opgenomen in het bestemmingsplan 'Twello Noordoost'. Het verschil tussen de bestemmingen 'Kantoor' en 'Dienstverlening' is de mate waarin het publiek fysiek toegang heeft tot de dienstverlening. Kantoren zijn in dat opzicht gesloten en dienstverlening is open. De locatie waar het kantoor is gevestigd, is bepalend voor de vraag of een publieksaantrekkende functie is toegestaan. Zo zal in een rustige woonwijk eerder voor de bestemming 'Kantoor' worden gekozen dan in het centrum van een dorp. De gronden binnen de bestemming 'Kantoor' zijn bestemd voor kantoren, openbare nutsvoorzieningen en bij de bestemming behorende voorzieningen zoals groen, tuin, erven, verhardingen,verkeer- en verblijfsvoorzieningen en water.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Kantoor' is onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. Waar gebouwen mogen worden gebouwd is dat door middel van een bouwvlak aangegeven. Dit onderscheid maakt dat op de verbeelding de grootte en ligging van het bouwvlak de bouwmogelijkheden bepalen. Binnen het bouwvlak staan de toegestane goot- en bouwhoogte vermeld. Buiten het bouwvlak zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

Maatvoering bouwvlak

De maatvoering van het bouwvlak is maatwerk. Het is zaak hierbij niet uitsluitend te kijken naar het bestaande bebouwde bouwvlak, maar naar wat ruimtelijk aanvaardbaar is. Om de maatvoering van de bouwvlakken te bepalen wordt gekeken naar het vigerende plan (voorkomen van planschadeclaims) en de vanuit stedenbouwkundig oogpunt gewenste situatie (bijvoorbeeld voorkomen van gebouwen op ongewenste plekken). De zone langs de straatzijde wordt waar mogelijk vrijgehouden van bebouwing.

7.3.10 Maatschappelijk

Bestemmingsomschrijving

Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' vallen maatschappelijke voorzieningen zoals een verzorgingstehuis, kinderopvang, tandarts een school (het AOC), verenigingsgebouwen, een nutsvoorziening van het waterschap en uitvaartcentra. In het algemeen is middels het bouwvlak enige ruimte gegeven ten behoeve van een mogelijke uitbreiding van bebouwing. Ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' is een bedrijfswoning toegestaan. Daarnaast is een aanduiding opgenomen voor een uitvaartcentrum.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' is een onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. Waar gebouwen mogen worden gebouwd is dat middels een bouwvlak aangegeven. Dit onderscheid maakt dat op de verbeelding de grootte en ligging van het bouwvlak de bouwmogelijkheden bepalen. Binnen het bouwvlak staan de toegestane goot- en bouwhoogte en vermeld. Buiten het bouwvlak zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

In de bestemming zijn tevens via verschillende aanduidingen op twee plekken hogere bouwwerken toegestaan dan standaard. Enerzijds betreft het de bestaande schoorsteen behorende bij het nutsgebouw van het waterschap. Anderzijds gaat het om bestaande rechten een pionierstoren te bouwen bij een scoutinggebouw.

Maatvoering bouwvlak

De maatvoering van het bouwvlak is maatwerk. Het is zaak hierbij niet uitsluitend te kijken naar het bestaande bebouwde bouwvlak, maar naar wat ruimtelijk aanvaardbaar is. Om de maatvoering van de bouwvlakken te bepalen wordt gekeken naar het vigerende plan (voorkomen van planschadeclaims) en de vanuit stedenbouwkundig oogpunt gewenste situatie (bijvoorbeeld voorkomen van gebouwen op ongewenste plekken). De zone langs de straatzijde wordt waar mogelijk vrijgehouden van bebouwing.

7.3.11 Natuur

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Natuur' wordt gebruikt ten beboeve van het behoud, het herstel en/ of de ontwikkeling van de natuurwetenschappelijke waarden, de landschappelijke waarden en de ecologische waarden. De bestemming is voornamelijk neergelegd op natuurgebieden gelegen rondom de landgoedhuizen. Bij het opstellen van de verbeelding is zowel gekeken naar de vigerende bestemmingsplannen en de uitgevoerde inventarisatie.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Natuur' enkel overige andere bouwwerken worden gerealiseerd met een hoogte van maximaal 1,50 meter. Hiervoor is gekozen omdat de natuurgebieden vaak een open karakter hebben, waardoor het realiseren van hoge bouwwerken niet wenselijk is.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

Binnen de bestemming 'Natuur' is een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen ter bescherming van de natuurwetenschappelijke waarden, de landschappelijke waarden en de ecologische waarden.

7.3.12 Recreatie-Volkstuin

Voor de volkstuinen gelegen aan de Koningin Wilhelminastraat is de bestemming 'Recreatie - Volkstuin' opgenomen. Binnen deze bestemming is het mogelijk volkstuinen aan te leggen.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Recreatie - Volkstuin' mogen zowel gebouwen als bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gerealiseerd. Voor gebouwen of overkappingen is een maximale oppervlakte opgenomen. Er is voor deze bebouwing geen bouwvlak opgenomen. Naast de gebouwen en/of overkappingen wordt de mogelijkheid geboden om ook andere bouwwerken te realiseren. Hierbij kan gedacht worden aan terreinafscheidingen, pergola's e.d.

7.3.13 Sport

Bestemmingsomschrijving

Voor de tennisbaan en het zwembad is de bestemming 'Sport' opgenomen. Binnen deze bestemming zijn middels de aanduidingen 'tennisbaan' en 'zwembad' respectievelijk een tennisbaan een binnen- en buitenzwembad met daarbij inbegrepen voorzieningen als was- en kleedruimten, kantine, tribune, bergings- en stallingsruimten en verenigingsgebouwen toegestaan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen de bestemming 'Sport' is onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. Waar gebouwen mogen worden gebouwd is dat door middel van een bouwvlak aangegeven. Dit onderscheid maakt dat op de verbeelding de grootte en ligging van het bouwvlak de bouwmogelijkheden bepalen. Binnen het bouwvlak staan de toegestane goot- en bouwhoogte. Ten behoeve van de flexibiliteit is het ook mogelijk bijgebouwen buiten het bouwvlak te bouwen met een maximum van 35 m2 en een maximale goot- en bouwhoogte van 3 respectievelijk 5 m. Ondergeschikte horeca in de vorm van een kantine is toegestaan.

7.3.14 Verkeer

Bestemmingsomschrijving

De doorgaande wegen hebben de bestemming 'Verkeer' gekregen. Binnen deze bestemming staat de verkeersfunctie centraal. Ook is er ruimte voor verblijfsfuncties waar deze de verkeersfunctie niet in de weg staan. Ten behoeve van een flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of –bergingen binnen deze bestemming toe te staan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

7.3.15 Verkeer-Railverkeer

Bestemmingsomschrijving

De spoorlijn heeft de bestemming 'Verkeer - Railverkeer' gekregen. Op deze gronden zijn spoorwegen, met bijbehorende kruisingen en bij de bestemming behorende voorzieningen geluidwerende voorzieningen, bermen, taluds, groen en water toegestaan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan. Overkappingen zijn niet toegestaan.

7.3.16 Verkeer-Verblijfsgebied

Bestemmingsomschrijving

Binnen de bestemming 'Verkeer-Verblijfsgebied' vallen alle overige wegen in het dorp die geen doorgangsfunctie hebben. De verblijfsfunctie staat hier centraal. Hieraan verbonden zijn functies als parkeren, voet- en fietspaden, groen en speelvoorzieningen. Ten behoeve van het flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of -bergingen binnen deze bestemming toe te staan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

7.3.17 Water

Bestemmingsomschrijving

De A-watergang binnen het plangebied heeft de bestemming 'Water' gekregen. Het gaat om een watergang die zowel van betekenis is voor het vervoer of het afvoeren van water als een watergang die een natuurlijke of landschappelijke functie heeft.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken ten behoeve van de waterhuishouding en openbare nutsvoorzieningen toegestaan, zoals schouwpaden.

7.3.18 Wonen

Bestemmingsomschrijving
Bij de bestemming 'Wonen' is gekozen voor één bestemming 'Wonen' inclusief de tuin en het erf. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het wonen, beroepen en bedrijven aan huis alsmede voor tuinen en erven. Ook ondergeschikte voorzieningen als groen, paden, water en parkeren zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Voor de bestemmingsregeling van woningen is gestreefd een zo flexibele en eenduidige regeling op te nemen die toepasbaar is op de meeste woningen in de hele gemeente. Hierbij wordt aangesloten bij de actuele wensen van de burger. Daarbij is vanzelfsprekend wel de nodige rechtszekerheid in ogenschouw genomen.

Beeldbepalende straten
Straten en wegen met een historisch karakter, met beeldbepalende en/of monumentale panden danwel een representatief karakter omdat er veel bewoners/ bezoekers dagelijks langskomen, hebben een beeldbepalende uitstraling. Deze uitstraling draagt in belangrijke mate bij aan de waardering van bewoners en bezoekers van het woon- en leefklimaat. Het is van belang die kwaliteit zo veel mogelijk te handhaven, dan wel waar mogelijk te vergroten. Dit wordt gedaan in de Welstandsnota, maar ook in de bestemmingsplannen binnen de gemeente Voorst. Het bestemmingsplan wordt daarbij ingezet om gewenste ontwikkelingen te stimuleren en ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan.

In Twello Noordoost zijn de volgende beeldbepalende straten aanwezig:

Rijksstraatweg

Rijksstraatweg is lommerrijk en statig. Karakteristiek zijn de grote herenhuizen en buitens op ruime, groene kavels. Hoog opgaande wegbeplanting draagt verder sterk bij aan de groene sfeer.

Oude Rijksstraatweg

De vroegere doorgaande verkeersroute. Ook hier staan grote herenhuizen die verwijzen naar de vroegere belangrijke ontsluitingsroute.

Burgemeester van der Feltzweg

Een hoofdontsluitingsweg door het oostelijk deel van Twello. Dit deel staat bekend als het parkachtige gebied. In het algemeen is de detaillering in de parkachtige woongebieden ingetogen, echter langs de Burgemeester van der Feltzweg is geleidelijk een meer uitbundige architectuur ontstaan. Hier zijn accenten aangezet in de vorm van de schoorsteen, dwarskappen en trapopgangen.

Holthuizerstraat

Ook de Holthuizerstraat ligt in het gebied dat aangemerkt is als parkachtig woongebied. Deze gebieden kennen een open bebouwingsstructuur met veel groen. De straat Holthuizerstraat is gelegen aan de rand van de Bomenbuurt. Aan de straat staan voornamelijk vrijstaande woningen op ruime kavels. Aan de oostzijde begint het buitengebied.

Domineestraat/ H.W. Iordensweg

Deze twee straten liggen in het verlengde van elkaar en vormen een belangrijke ontsluiting vanaf of naar de Rijksstraatweg in het noorden van Twello en de rijksweg A1 of de N791.

De H.W. Iordensweg wordt gekenmerkt door vooral (historische) lintbebouwing aan de westzijde. De bebouwing langs dit lint dateert uit de 20e eeuw. De bebouwing is overwegend kleinschalig. De functiemenging is gering. Het karakter van het lint varieert van noord naar zuid. Het groene karakter overheerst ter hoogte van het gemeentehuis en het Hackforts Veenhuis. Aan de zuidkant ligt bebouwing aan weerszijden van de weg.

Straten aan weerszijde van de Twellose Beek

De Koningin Julianastraat en de Prinses Beatrixstraat lopen aan weerszijde van de Twellose Beek. De Twellose Beek zorgt voor een groen en breed profiel van deze straten. De woningen zijn georiënteerd op de Twellose Beek. Aan de straten staan zowel vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen (aan de zijde van de Koningin Julianastraat en rijwoningen (zijde van de Prinses Beatrixstraat).

Om langs beeldbepalende straten de bestaande kwaliteit te handhaven, wordt gestreefd voortuinen en hoeken van straten zoveel mogelijk vrij te houden van bebouwing. Indien er sprake is van bestaande bebouwing, niet zijnde hoofdgebouwen, dan wordt deze opgenomen binnen de aanduiding erf. Anders wordt de voor- en zijtuin aangeduid als tuin. In niet-beeldbepalende gebieden is de regeling om op het zijerf te bouwen ruimer.

Onderstaand is schematisch aangegeven hoe bij hoeksituaties met de grens tussen de aanduiding erf en tuin wordt omgegaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.171000-VS00_0003.gif" afbeelding "i_NL.IMRO.0285.171000-VS00_0004.gif"
Bouwregels
Binnen deze bestemming is op de verbeelding onderscheid gemaakt tussen het bouwvlak, de aanduiding erf, de aanduiding tuin en bij diepe percelen eventueel een gedeelte op het achtererf zonder aanduiding. Deze driedeling is bepalend voor de plaats van het hoofdgebouw, de overige gebouwen, de andere bouwwerken en waar niet mag worden gebouwd. Over vergunningvrij bouwen wordt vanzelfsprekend geen uitspraak gedaan.

Het aantal woningen mag het bestaande aantal per bouwperceel niet overschrijden. Dit aantal wordt niet aangegeven op de verbeelding, maar moet worden afgeleid uit luchtfoto's en het bouwarchief. Voor het begrip bestaand wordt verwezen naar de begripsbepalingen waarin het tijdstip van inwerkingtreding van het plan of een mogelijk afgegeven bouw- c.q. omgevingsvergunning bepalend is.

Bouwvlak
Er is gekozen voor een flexibele systematiek waarbij binnen het bouwvlak zowel het hoofdgebouw, de overige gebouwen en andere bouwwerken zijn toegestaan. Feitelijk maakt het dus niet uit wat hier gebouwd wordt, mits het voldoet aan de maximale maatvoering. Het hoofdgebouw mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd. De maat van het hoofdgebouw is dan ook leidend bij de maatvoering van het bouwvlak.

Maatvoering bouwvlak
De breedtemaat van het bouwvlak wordt in principe bepaald door de bestaande afstanden tussen de woningen. Is de bestaande afstand minder dan 15 meter dan worden de bouwvlakken op de verbeelding gegroepeerd. Bij meer dan 15 meter kan sprake zijn van een belangrijk doorzicht of aangezicht van naastgelegen woningen en wordt het bouwvlak afgesloten aan weerszijden van de woning. Bij beeldbepalende wanden is bij een tussenruimte van minimaal 10 meter al sprake van ruimtelijke kwaliteit. Als er sprake is van grote tussenruimtes en het bouwvlak op de verbeelding individueel wordt begrensd dan wordt een standaard breedtemaat van 10 meter op de verbeelding aangehouden. Is het bestaande hoofdgebouw smaller dan wordt de stedenbouwkundig best passende richting gekozen voor uitbreiding tot die maximale breedte van 10 meter en is het hoofdgebouw al breder dan wordt de bestaande breedte genomen.

De diepte van het bouwvlak wordt bepaald door het type woning. Gaat het om een vrijstaande woning dan wordt een diepte van 15 meter aangehouden op de kaart. Bij twee-aaneengebouwde woningen wordt een diepte van 12 meter gehanteerd. Bij aaneengebouwde woningen maximaal 10 meter. Deze dieptematen geven voldoende uitbreidingsruimte per woningtype. Anderzijds wordt voorkomen dat aan de achterzijde het hoofdgebouw over een te grote diepte over twee lagen kan worden uitgebouwd en buren hier mogelijk last van ondervinden.

Maatvoering bebouwing binnen bouwvlak
Het hele bouwvlak mag worden volgebouwd met het hoofdgebouw en overige gebouwen. Voor hoofdgebouwen binnen de bestemming 'Wonen' geldt een maximale breedte van 10 meter. Bij woningen waartussen een grotere ruimte bestaat dan 15 meter (en 10 meter bij beeldbepalende straten) wordt dit al geregeld door de maximale breedtemaat van het bouwvlak.

De bouw- en goothoogte van het hoofdgebouw mag maximaal de op de kaart aangegeven hoogte bedragen. Hierbij is standaard uitgegaan van goot- en bouwhoogtes afhankelijk van het aantal bouwlagen:

Aantal bouwlagen
(excl. kap)  
Goothoogte (in meters)   Bouwhoogte (in meters)  
1   3,5   8  
2   6,5   10  

Mocht de bestaande goot- of bouwhoogte hoger zijn dan de aangegeven maat dan is deze toegestaan. Langs beeldbepalende straten wordt aansluiting gezocht bij de bestaande hoogtematen vanuit het principe “diversiteit is kwaliteit”. Deze kwaliteit moet behouden blijven.

Om de hoofdgebouwen van elkaar te kunnen blijven onderscheiden en te voorkomen dat er een aaneengesloten wand van 2 bouwlagen ontstaat, is geregeld dat binnen een afstand van 2,5 meter tot de perceelsgrens de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan 5 meter en de goothoogte niet meer dan 3 meter. Deze maatvoering sluit aan bij de maatvoering van overige gebouwen.

Erf
De gronden achter en naast het bouwvlak zijn op de verbeelding aangeduid met de aanduiding erf. Op het erf zijn uitsluitend overige gebouwen en andere bouwwerken toegestaan. Overige gebouwen moeten altijd minimaal 3 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw worden gebouwd. Voor deze maat is gekozen om het visuele onderscheid tussen het hoofdgebouw en de overige gebouwen te behouden. Voor overkappingen geldt dat deze minimaal 1 meter achter de voorgevel moeten worden gebouwd. Het gaat hier vaak om carports. De goot- en bouwhoogte van overige gebouwen mag niet meer dan 3 respectievelijk 5 meter bedragen mits de bestaande hoogte niet meer is. Dit is een maat die veel voorkomt en voldoet aan de gemiddelde eisen en wensen van de burger. Ook wordt met deze maat voldoende onderscheid aangebracht tussen hoofdgebouw en overige gebouwen. Om te voorkomen dat de (analoge) verbeelding onoverzichtelijk wordt is er voor gekozen de hoogteaanduiding voor overige gebouwen niet op de kaart op te nemen.

De oppervlakte overige gebouwen is begrensd. Deze oppervlaktemaat geldt alleen binnen de gronden met de aanduiding erf. Wat er aan overige gebouwen binnen het bouwvlak wordt gebouwd telt niet mee. Binnen de aanduiding erf mag maximaal 50 m² aan overige gebouwen worden gebouwd. Daarnaast mag het bebouwingspercentage aan overige gebouwen van de gronden met de aanduiding erf de 50% niet overschrijden. Deze oppervlaktemaat aan overige gebouwen biedt - naast het toegestane oppervlak binnen het bouwvlak en de mogelijkheid om vergunningvrij te bouwen - de burger voldoende flexibiliteit om direct in hun behoefte te voorzien. Anderzijds blijft de open ruimte op het erf voldoende gewaarborgd.

Tuin
Op de gronden aangeduid met tuin zijn uitsluitend andere bouwwerken toegestaan met uitzondering van aan de voorgevel van het hoofdgebouw gebouwde erkers of entreepartijen.

Diepe erven
Bij diepe percelen kan er voor gekozen worden het achterste deel niet mee te nemen in de bestemming wonen of de aanduiding erf. Vooral bij dorpsranden is het wenselijk ongebreidelde verstening tegen te gaan. Vaak worden deze gronden agrarisch gebruikt en voldoet de bestemming 'Agrarisch'. De bestemming 'Natuur' is ook een mogelijkheid wanneer de situatie die rechtvaardigt. Als het achterste deel toch gebruikt wordt als tuin is gekozen voor de bestemming 'Wonen' zonder aanduiding waarbinnen alle bebouwing en zelfs andere bouwwerken zijn uitgesloten.

Andere bouwwerken
Op de gronden met de aanduiding bouwvlak, erf en tuin mogen ook andere bouwwerken worden gebouwd tot een hoogte van 3 meter. Voor erfafscheidingen op gronden met de aanduiding tuin geldt een maximale hoogte van 1 meter en binnen het bouwvlak en erf maximaal 2 meter. Speeltoestellen en vlaggenmasten mogen maximaal 4,5 respectievelijk 8 meter hoog zijn. Overkappingen vallen ook onder andere bouwwerken en de oppervlakte van alle andere bouwwerken samen mag niet meer dan 20 m² bedragen.

Aan huis verbonden beroep en -bedrijf
Binnen de woonbestemming is een beroep of bedrijf aan huis mogelijk tot een gezamenlijk maximum oppervlak van 50 m². Hiervoor mag maximaal 40% van de vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en 100% van de vloeroppervlakte van de overige gebouwen worden gebruikt. Ook dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • er mag geen sprake zijn van belemmeringen voor omliggende functies;
  • er mag geen nadelige invloed worden uitgeoefend op de normale afwikkeling van het verkeer;
  • er dient in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein te worden voorzien;
  • er mag geen sprake zijn van detailhandel, uitgezonderd internetverkoop;
  • het beroep en het bedrijf mogen uitsluitend door de bewoner(s) worden uitgeoefend;
  • de uitoefening van een aan huis verbonden bedrijf uitsluitend is alleen toegestaan als het een bedrijf is dat is opgenomen in categorie 1 van de in bijlage bij de regels opgenomen Staat van bedrijfsactiviteiten.

Opslag ten behoeve van het aan huis verbonden beroep en/of –bedrijf valt ook binnen het toegestane aantal vierkante meters.

Bed & breakfast
De woning en de overige gebouwen mogen gedeeltelijk worden gebruikt voor het voeren van een bed & breakfast. Hiervoor mogen maximaal drie kamers worden gebruikt met in totaal maximaal acht slaapplaatsen. Op deze wijze wordt een invulling gegeven aan de recreatieve potentie van de gemeente Voorst. Ook de overige gebouwen kunnen hier gedeeltelijk voor worden gebruikt. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer en er moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Hiervoor worden de CROW-normen gehanteerd. Vanzelfsprekend is de geldende milieuwetgeving ook van kracht.

7.3.19 Wonen-2

Bestemmingsomschrijving
De bestemming 'Wonen-2' is gebruikt voor de nog in aanbouw zijnde wijk Achter 't Holthuis. De systematiek van de bestemmingsregels is grotendeels overgenomen uit het bestemmingsplan 'Achter 't Holthuis' en 'Achter 't Holthuis-Zuid'. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het wonen, beroepen en bedrijven aan huis alsmede voor tuinen en erven. Ook ondergeschikte voorzieningen als groen, paden, water en parkeren zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming is het mogelijk om binnen het bouwvlak gebouwen te realiseren. Daarnaast mogen er buiten het bouwvlak overige bouwwerken worden gerealiseerd.

Bouwvlak
Er is gekozen voor een flexibele systematiek waarbij binnen het bouwvlak zowel het hoofdgebouw, de overige gebouwen als andere bouwwerken zijn toegestaan. Feitelijk maakt het dus niet uit wat hier gebouwd wordt, mits het voldoet aan de maximale maatvoering. Het hoofdgebouw mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd.

Maatvoering bebouwing binnen bouwvlak
De bouwhoogte van het hoofdgebouw mag maximaal de op de verbeelding aangegeven hoogte bedragen. Hierbij is uitgegaan van de bouwhoogte uit het bestemmingsplan Achter 't Holthuis.

7.3.20 Wonen-Koetshuis

De bestemming 'Wonen-Koetshuis' is overgenomen van het bestemmingsplan Landgoed Hackforts Veenhuis. Dit bestemmingsplan is in 2009 vastgesteld en bevatte enkele maatwerkregels. De regels uit het bestemmingsplan Landgoed Hackforts Veenhuis zijn overgenomen en deels aangepast aan de huidige standaard.

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Wonen-Koetshuis' maakt het mogelijk om op de verdieping te wonen. Op de beganegrond is de mogelijkheid voor het stallen van paarden, een berging en/of garage.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming is het mogelijk om binnen het bouwvlak gebouwen te realiseren. Daarnaast mogen er buiten het bouwvlak overige bouwwerken worden gerealiseerd.

7.3.21 Wonen-Landhuis

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Wonen-Landhuis' is gebruikt voor aanzienlijke woningen of buitenverblijven binnen gronden met een parkachtige aanleg. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het wonen, beroepen en bedrijven aan huis, bed en breakfast, alsmede voor tuinen en erven. Ook ondergeschikte voorzieningen als bos, groen, paden, water en parkeren zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming is het mogelijk om binnen het bouwvlak gebouwen te realiseren. Voor de goot- en bouwhoogte van het hoofdgebouw geldt de bestaande goot- en bouwhoogte. Daarnaast mogen binnen de bestemming ook nog overige bouwwerken worden gerealiseerd.

Wijzigingsbevoegdheid

Binnen de bestemming is ook een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Burgemeester en wethouders kunnen ter behoud van de cultuurhistorische en landschappelijke waarden en de uiterlijke verschijningsvorm van het landhuis, de bestemming Wonen - Landhuis wijzigen ten behoeve van sociale, culturele, kunstzinnige, medische, therapeutische, algemeen maatschappelijke functies, horeca tot en met categorie 1 van de Staat van Horeca-activiteiten en/ of kantoren.

7.3.22 Leiding-Riool

In het noordwestelijk deel van het plangebied ligt een rioolwatertransportleiding. Deze is als dubbelbestemming op de verbeelding opgenomen.

Ter bescherming van aanwezige leidingen is in de regels een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.

7.3.23 Waarde-Archeologie 1 t/m 4

Om de archeologische waardevolle gebieden veilig te stellen, gelden er op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Bouwen is uitsluitend toegestaan indien uit onderzoek blijkt dat er een archeologische waarden aanwezig zijn of dat de waarden voldoende worden veiliggesteld. Daarnaast geldt er een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden.

De regeling is niet van toepassing op bestaande bouwwerken voor zover ingeval van herbouw gebruik wordt gemaakt van de bestaande fundamenten. In alle overige gevallen geldt per archeologische dubbelbestemming een specifieke regeling. Deze regeling is van toepassing op het oprichten van nieuwe bebouwing groter dan een bepaald oppervlak en dieper dan een bepaalde diepte. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, is niet noodzakelijk voor werken en werkzaamheden die betrekking hebben op normaal beheer en onderhoud overeenkomstig de toegekende bestemming.

7.3.24 Waarde-Cultuurhistorie

Voor gebieden die cultuurhistorisch waardevol zijn is dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' opgenomen. Deze dubbelbestemming is opgenomen voor het gebied rond de Rijksstraatweg en heeft als doel het bestaande bebouwingsbeeld behouden te beschermen. Het gaat hierbij voornamelijk om de situering van gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde, de verhouding tussen pandbreedte en pandhoogte en de detaillering van voorgevels. De waarden worden beschermd middels een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

7.3.25 Waarde-Landgoed

Voor de landhuizen inclusief de bijbehorende gronden is de dubbelbestemming 'Waarde - Landgoed' opgenomen. Deze dubbelbestemming is opgenomen voor het behoud en samenhangend beheer van landgoederen en het behoud van de cultuurhistorische waarden van de landgoederen. Daarnaast biedt deze dubbelbestemming een specifieke regeling voor gronden behorende tot een landgoed. Dit betekent dat onder andere de verplichting als gevolg van de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden zoals opgenomen in de enkelbestemmingen niet van toepassing is. Ook is de onderlinge uitwisselingen van functies binnen de bestemming Waarde - Landgoed mogelijk gemaakt.