Plan: | Twello Noordoost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.171000-VS00 |
De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst (RTV) geeft een visie op wonen, werken, verkeer en voorzieningen binnen de gemeente Voorst. In de RTV worden onder ander de “Voorster Ambitie” beschreven. De "Voorster Ambitie" is de aanpassing van de voorziene ruimtelijke ontwikkelingen aan het karakter van en de sfeer binnen de gemeente Voorst met als doel:
Op basis van de identiteit van de gemeente Voorst kunnen ruimtelijke uitgangspunten vanuit de “Voorster Ambitie” worden geformuleerd. Het gaat om de volgende uitgangspunten:
Omdat het bij het bestemmingsplan Twello Noordoost een actualisatieplan betreft, worden geen grote nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen die er voor zorgen dat de gewenste kwaliteit, zoals beschreven in de uitgangspunten niet verloren gaat of mogelijk gemaakt kan worden wanneer deze nog niet aanwezig is.
Op 29 november 2010 heeft de gemeente Voorst een erfgoedverordening vastgesteld. De erfgoedverordening bestaat uit regels en bijbehorende archeologische beleidskaart. In de erfgoedverordening wordt aandacht besteed aan zowel de bescherming en aanwijzing van gemeentelijke monumenten, gemeentelijk beschermd dorpsgezicht en archeologische waarden binnen de gemeente.
Doordat de gemeentelijke monumenten en eventuele beschermde dorpsgezichten zijn opgenomen in de erfgoedverordening kan bij een aanvraag omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen ook getoetst worden aan de monumentale waarden van het betreffende pand. In het plangebied is geen beschermd dorpsgezicht aanwezig. Er is voor gekozen om zowel rijks- als gemeentelijke monumenten niet op de verbeelding op te nemen. De monumentenwet beschermt deze gebouwen al voldoende. In het plangebied zijn geen beschermde dorpsgezichten aanwezig.
De archeologische beleidskaart beschrijft het archeologisch beleid van de gemeente. De gemeente onderscheid twee hoofdcategorieën te weten archeologisch waardevolle gebieden en archeologische verwachtingszones. De twee hoofdcategorieën zijn weer onderverdeeld in verschillende subcategorieën.
De hoofdcategorie archeologisch waardevolle gebieden (AWG) is onderverdeeld in de volgende categorieën:
De hoofdcategorie Archeologische verwachtingszone (AV) is onderverdeeld in de volgende categorieën:
Per categorie is beschreven welke beschermende regels in een bestemmingsplan opgenomen moet worden om de archeologische resten te beschermen. In Zuidwest Twello zijn verschillende categorieën aanwezig de meest voorkomende zijn AWG categorie 4 en AV categorie 5, 6 en 7. Via verschillende dubbelbestemmingen wordt gegarandeerd dat de geconstateerde waarden voldoende beschermd blijven.
Het gemeentelijke verkeers en vervoersplan (GVVP) in is 2009 opgesteld en in januari 2010 vastgesteld door de gemeenteraad. In het GVVP in onderscheid in wegen vastgesteld. Hierbij zijn de Rijksstraatweg en de H.W. Iordensweg – Domineestraat vastgesteld als wegen van de hoogste orde; ontsluitingswegen. Hierbij geldt binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Andere wegen zoals de Binnenweg, de Veilingstraat, de Stationsstraat zijn erftoegangswegen met een hogere orde. Hierbij is zowel het toegang bieden voor verblijfsgebieden als doorgang voor het verkeer van belang. Hierbij geldt eveneens een maximumsnelheid van 50 kilometer. De overige wegen zoals de Parkelerweg, de Stinzenlaan, de Veenhuisweg zijn erftoegangswegen van de laagste orde. Hierbij geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer.
In de welstandsnota wordt het welstandsbeleid ten aanzien van kleine bouwwerken, zoals dakkapellen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, en grotere bouwwerken verwoord. Voor de eerste categorie zijn zogenaamde loketcriteria opgesteld, die 'aan de balie' duidelijk maken of het gebouwd kan worden of niet. Voor de grotere bouwactiviteiten gelden object- en gebiedscriteria. Wanneer een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen wordt aangevraagd, welke niet via de loketcriteria kan worden beoordeeld, zal het plan aan de hand van de object- en gebiedscriteria worden beoordeeld. Bij de beschrijving van de gebiedscriteria is Twello verdeeld in verschillende deelgebieden. Het gaat hierbij om de deelgebieden historische kern, dorpscentrum, dorpslint, parkachtige woongebieden, naoorlogs woongebieden, Achter 't Holthuis, Gemeentehuis en omgeving, R.K. kerk en omgeving, Engelenburg-Noord en Dumecoterrein. Per deelgebied worden de welstandscriteria beschreven aan de hand van de volgende indeling:
Aangezien in het voorliggende plan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt is het niet noodzakelijk per deelgebied de criteria te beschrijven.