direct naar inhoud van 5.6 Archeologie
Plan: Bedrijventerrein Engelenburg, Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.16100-VS01

5.6 Archeologie

Archeologie

In 1992 is het Verdrag van Malta tot stand gekomen en in 1998 door Nederland geratificeerd. Doelstelling van het verdrag is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.

In het verdrag van Malta wordt gesteld dat de archeologie van wezenlijk belang is voor de geschiedschrijving van de mensheid. Het verdrag is erop gericht deze waarden voor de toekomst te behouden. De gehanteerde uitgangspunten zijn:

  • archeologische waarden zoveel mogelijk in de bodem bewaren (behoud in situ);
  • in ruimtelijke ordening (planvorming) al rekening houden met archeologische waarden;
  • de bodemverstoorder betaalt archeologisch vooronderzoek en mogelijke opgravingen.

Het verdrag is geïmplementeerd door inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg per 1 september 2007. Door artikel 38a van de gewijzigde Monumentenwet 1988 worden gemeenten thans verplicht om bij het vaststellen van bestemmingsplannen archeologisch (voor)onderzoek te verrichten.

Onderzoek

Archeologisch adviesbureau Transect heeft een bureauonderzoek archeologie uitgevoerd (12030023, 17 april 2012, bijlage 2) voor het plangebied waarbinnen dit bestemmingsplan valt. Hieruit blijkt dat in het plangebied twee voormalige historische erven of hofstedes liggen, namelijk Oude Sonnenveld en Engelenburg. Ook blijkt uit het bureauonderzoek dat in het plangebied archeologische waarden voor kunnen komen, die samenhangen met prehistorische bewoning op dekzandruggen. Op basis van het bureauonderzoek is een voorstel gedaan voor het toekennen van een archeologische verwachting, met daaraan gekoppeld een onderzoeksplicht voor bodemingrepen. In figuur 5.7 zijn deze archeologische verwachtingszones weergegeven. Deze zijn ook opgenomen op de verbeelding behorend bij dit bestemmingsplan. Voor de afzonderlijke zones gelden specifieke maatregelen ten aanzien van onderzoek. Deze maatregelen zijn in de regels opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.16100-VS01_0015.jpg"

Figuur 5.7 Archeologische verwachtingszones (in het groen plangrens bedrijventerrein Engelenburg)

In de verbeelding behorend bij dit bestemmingsplan worden de archeologische verwachtingswaarden 3 en 7 respectievelijk weergegeven als Waarde-Archeologie 1 en Waarde-Archeologie 2.