direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doel
Plan: Kleine kernen - Bergakker
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0281.BP00007-oh01

1.1 Aanleiding en doel

Naar aanleiding van het ontbreken van een actueel beleidskader voor de bebouwingsconcentratie Bergakker in het buitengebied van de gemeente Tiel, heeft genoemde gemeente besloten tot het opstellen van voorliggend bestemmingsplan. De reden voor het ontbreken van een actueel beleidskader is meerledig. Aangezien de locatie Bergakker een bebouwingsconcentratie betreft, is het niet als buitengebied te karakteriseren. De locatie is dan ook niet meegenomen in het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Tiel. Bergakker is bovendien buiten de Nota Buiten Wonen, Wonen in het buitengebied van Tiel gehouden. In de visie Wonen en Werken is Bergakker aangewezen als zoekgebied voor wonen en/of bedrijvigheid. Deze visie bevat echter geen gedetailleerd plan.

Actuele, nieuwe ontwikkelingen kunnen wel getoetst worden aan het vigerend beleid, maar in dat beleid is niet ingespeeld op actuele lokale en regionale ontwikkelingen.

Om te komen tot een actueel beleidskader heeft de gemeente Tiel, in overleg met bewoners en ondernemers van Bergakker, een visie opgesteld. Deze visie geeft inzicht in de voorgestane ontwikkelingsrichting van Bergakker. Voorliggend bestemmingsplan vormt het juridisch planologisch kader van de visie en biedt daarmee het gewenste, actuele beleidskader.

In de visie wordt geconcludeerd dat in Bergakker relatief grootschalige bedrijven aanwezig zijn. Deze bedrijven leggen milieuhindercirkels over een groot deel van de bebouwingsconcentratie Bergakker. Hierdoor zijn er momenteel geen of nauwelijks mogelijkheden voor het toevoegen van woningen, hetgeen op basis van de Visie Wonen en Werken gewenst is. Bovendien hebben bewoners van Bergakker aangegeven geen grote wijzigingen in de huidige woonomgeving te wensen. De gemeente Tiel heeft dan ook besloten nauwelijks ontwikkelingen mogelijk te maken en het bestemmingsplan Bergakker grotendeels de vorm van een zogenaamd beheersplan te geven. Dat wil zeggen dat het bestemmingplan is gericht op het behouden en beheren van de bestaande ruimtelijke situatie. De zonering die in de huidige situatie in het plangebied aanwezig is, namelijk wonen met bedrijven aan huis in het westen en grootschaligere bedrijvigheid in het oosten van het plangebied, wordt daarbij behouden en waar mogelijk versterkt. Kleinschalige ontwikkelingen zijn binnen de bestaande functies mogelijk, voor zover zij passen binnen de geformuleerde beleidslijnen. Het betreft hier bijvoorbeeld uitbreiding van de bestaande bebouwing, het bouwen van aan- en bijgebouwen, het mogelijk maken van aan huis gebonden beroepen en het (her)inrichten van de openbare ruimte.

De enige relatief grotere ontwikkelingen die zijn voorzien, zijn de bouw van twee vrijstaande woningen en een uitbreiding van een bedrijf. Deze ontwikkelingen worden niet rechtstreeks, maar middels een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt.