direct naar inhoud van 5.8 Waterparagraaf
Plan: Putten Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.BP62113-0003

5.8 Waterparagraaf

Algemeen
Nederland is een waterrijk land. Water en ruimtelijke ordening hebben hierdoor veel met elkaar te maken. Het aanwezige watersysteem in ons land vormt dan ook een belangrijke randvoorwaarde voor wat in een gebied juist wel of niet mogelijk is en stelt daarmee eisen aan de inrichting van de beperkte ruimte. Steeds meer wordt dan ook uitgegaan van de opvatting dat water mede sturend dient te zijn voor ruimtelijke ontwikkelingen. Een goede afstemming tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening is daarom noodzakelijk.
Deze afstemming tussen het waterbeleid en ruimtelijke ordening wordt weergegeven in de waterparagraaf. De waterparagraaf is een verplicht onderdeel van een ruimtelijk plan of besluit en beschrijft de uitwerking hiervan op het watersysteem en geeft aan welke eisen het watersysteem aan het besluit of plan oplegt. De waterparagraaf is de plek waar, naast een beschrijving van de waterhuishoudkundige consequenties van het plan of besluit, het wateradvies en de gemaakte afwegingen expliciet en toetsbaar een plaats krijgen.
Het vroegtijdig betrekken van de waterbeheerder en het meewegen van het waterbelang is, door middel van de Watertoets, sinds 1 november 2003 verankerd in het 'Besluit op de ruimtelijke ordening 1985'. De Watertoets is het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten.

Plangebied

Huidige situatie
Het landschap van de gemeente Putten helt naar het westen toe af. Dit heeft gevolgen voor de stromingsrichting van het grondwater en het oppervlaktewater. Het regenwater dat op het Veluwemassief valt, komt jaren later deels als kwel aan de westkant van Putten omhoog.
In de gemeente Putten voeren twee waterschappen het beheer over het oppervlaktewater. Dit zijn het Waterschap Vallei en Eem en het Waterschap Veluwe. De grens tussen beide waterschappen wordt gevormd door de Schuitenbeek. Het bestemmingsplan “Centrum” valt geheel binnen het Waterschap Veluwe.
In het plangebied zijn geen hoofdwatergangen aanwezig.
De gemeente Putten behoort tot het afvalwatersysteem van Harderwijk, waar de rioolwaterzuiveringsinstallatie staat. Het afvalwater en regenwater worden via een afvalwaterstelsel naar Harderwijk getransporteerd, verwerkt en vervolgens als effluent geloosd.
Het centrum is nog voorzien van een gemengd rioolstelsel. Dat wil zeggen, dat het huishoudelijke afvalwater en het regenwater via één rioolstelsel worden afgevoerd.
Het grondwater bevindt zich in het plangebied meer dan 80 cm onder het maaiveld. Het gebied bevindt zich niet in de grondwaterfluctuatiezone. Er zijn dan ook geen problemen te verwachten met het grondwater.
In en om het plangebied komt geen water afhankelijke natuur voor.

Ontwikkelingen en beleid
Bij nieuwe woningen wordt, anders dan in de huidige situatie, het hemelwater niet aan het bestaande riool gekoppeld, maar in de bodem geïnfiltreerd. In combinatie met wegreconstructies of herstraten zullen waar mogelijk verharde wegoppervlakken afgekoppeld worden. Wanneer de hiervoor genoemde ingrepen zich voordoen, zal voldoende ruimte voor infiltratie van water gereserveerd worden.

Uitgangspunten voor het bestemmingsplan
Met betrekking tot water zijn verder geen specifieke eisen die gevolgen hebben voor het bestemmingsplan.