direct naar inhoud van Regels
Plan: Nijmegen Waalfront - 4 (parkwonen Fort Krayenhoff)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP8004-VG01

Regels

De regels behorende bij de bestemmingsplannen Nijmegen Waalfront - 2 (Brugkwartier) is onverminderd van toepassing op de gronden die betrokken zijn bij de onderhavige wijziging, met dien verstande dat de planregels op onderstaande punten wordt gewijzigd.

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0268.BP8002-VG01

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan:

het wijzigingsplan Nijmegen Waalfront - 4 (parkwonen Fort Krayenhoff) met identificatienummer NL.IMRO.0268.BP8004-VG01 van de gemeente Nijmegen.

1.2 wijzigingsplan:

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

Artikel 2 Wijze van meten

2.1 het bebouwde oppervlak

de buitenwerks gemeten oppervlakte op maaiveldniveau van de verticale projectie van alle in een nader aan te geven gebied aanwezige bouwwerken, met uitzondering van ondergeschikte bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals pompputten, luifels en balkons.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

De regels behorende bij het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing op de gronden die betrokken zijn bij de onderhavige wijziging, met dien verstande dat de bestemmingen als volgt worden aangevuld dan wel gewijzigd:

Artikel 3 Gemengd - 1

3.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Gemengd - 1' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. wonen;
  • b. het aantal woningen binnen deze bestemming mag niet meer bedragen dan 50 woningen.
  • c. horeca;
  • d. (nieuwe) geluidsgevoelige functies zijn alleen toegestaan voor zover wordt voldaan aan de Wet geluidhinder, de Wet Milieubeheer (Barim/Activiteitenbesluit), de bij dit bestemmingsplan vastgestelde hogere waarden en er aanvullende (geluidsafschermende) maatregelen zijn getroffen zodat er met betrekking tot de te realiseren geluidsgevoelige bestemmingen en/of functies sprake is van een acceptabel woon- en leefklimaat.
  • e. bijbehorende voorzieningen zoals verhardingen, (gebouwde) parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen;
  • f. wadi's, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, alsmede daarbij behorende voorzieningen zoals duikers, kunstwerken en overbruggingen.
3.2 Bouwregels
3.2.1 Algemene bouwregels

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend worden gebouwd:

  • a. gebouwen en overkappingen;
  • b. bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde.

3.2.2 Specieke bouwregels

De in artikel 3.2.1 genoemde bouwwerken zijn toegestaan voor zover voldaan wordt aan de volgende regels:

  • a. hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden opgericht binnen de aanduiding 'bouwvlak'
  • b. het totaal bebouwd oppervlak binnen de aanduiding 'bouwvlak' mag niet bedragen dan 1955 m2.

3.3 Afwijken van de bouwregels
3.3.1 Afwijkingsbevoegdheid

Het bevoegd gezag kan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in de laatste regel van het vorige artikel ten aanzien van de (minimale) afstand van de bebouwing tot aan de as van weg.

3.3.2 Toelaatbaarheid

Een omgevingsvergunning kan worden verleend indien het snelheidsregime van de weg, voordat van de afwijkingsbevoegdheid gebruik wordt gemaakt, is verlaagd naar 30 km/u, de feitelijke afstand van de bebouwing tot aan de as van de weg niet in strijd is met de Wet geluidhinder en de bij dit bestemmingsplan vastgestelde Hogere Waarden en de afwijking overigens niet in strijd is met de vereisten van een goede ruimtelijke ordening.

3.4 Specifieke gebruiksregels
3.4.1 Horeca
  • a. Horeca, met uitzondering van logiesverstrekkende horeca, is uitsluitend toegestaan op de begane grond met een maximale oppervlak van 250m2. Daarnaast mag de kelderruimte voor horeca worden gebruikt, uitsluitend ten behoeve van een keuken, toilet-, opslag-, en/of kantoorruimte ten behoeve van het horecabedrijf.
  • b. het aantal horecabedrijven mag maximaal 1 zijn;
3.4.2 (gebouwde) Parkeervoorzieningen

(gebouwde) Parkeervoorzieningen zijn uitsluitend toegestaan op de begane grond en/of ondergronds zoals bedoeld in artikel 8 lid 4.

3.4.3 Strijdig gebruik

Tot een gebruik, strijdig met deze bestemming, wordt in ieder geval verstaan:

  • a. bewoning van bijgebouwen;
  • b. uitoefening van (aan huis verbonden) beroeps- of bedrijfsactiviteiten in bijgebouwen.

Artikel 4 Waarde - Archeologie maatwerk

4.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Waarde - Archeologie maatwerk' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de archeologische waarden van de gronden.

4.2 Bouwregels
4.2.1 Algemene bouwregels

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming 'Waarde - Archeologie maatwerk' uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde worden gebouwd.

4.2.2 Specifieke bouwregels
  • a. de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde, mag niet meer dan 4 meter bedragen, met dien verstande dat palen en (licht)masten hoger mogen zijn;
  • b. op deze gronden mag ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in afwijking van het bepaalde in de bijbehorende bouwregels, niet worden gebouwd, tenzij aan een van onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
    • 1. op basis van archeologisch onderzoek of anderszins is aangetoond dat op de betrokken locatie geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn;
    • 2. het bouwplan betrekking heeft op een of meer van de volgende activiteiten of bouwwerken: vervanging, vernieuwing of verandering van bestaande bebouwing, waarbij de oppervlakte, voor zover gelegen op of onder peil, niet wordt uitgebreid en waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande fundering;
    • 3. het bouwplan is gesitueerd tot maximaal 3 meter uit de fundering van een bestaand gebouw;
    • 4. geen grondwerk wordt verricht dieper dan:
      • 11,25 m +NAP ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van waarde - archeologie nap11,25';
    • 5. het totaal bebouwd oppervlak van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen van het bouwperceel maximaal 50 m2 bedraagt. Voor zover openlucht zwembaden, jacuzzi's en gebouwde vijvers, alsmede de daarvoor benodigde bouwwerken, zijn toegestaan geldt dat de totaal bebouwde oppervlakte maximaal 75 m2 mag bedragen;
    • 6. het gaat om (vervanging van) bestaande bouwwerken.
4.3 Afwijken van de bouwregels
4.3.1 Afwijkingsbevoegdheid

Het bevoegd gezag kan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 4.2.2 onder b voor bouwwerken ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen.

4.3.2 Toelaatbaarheid

Een omgevingsvergunning kan worden verleend indien op basis van archeologisch onderzoek of anderszins is aangetoond dat de archeologische waarden door de bouwactiviteiten niet onevenredig (kunnen) worden geschaad.

4.3.3 Adviesprocedure voor afwijkingen

Alvorens het bevoegd gezag beslist over een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 4.3.1 wint het bevoegd gezag schriftelijk advies in bij de archeologisch deskundige omtrent de vraag of door het verlenen van de omgevingsvergunning archeologische waarden (kunnen) worden aangetast, en welke voorschriften, ter bescherming van de archeologische waarden, aan de omgevingsvergunning moeten worden verbonden. Aan een omgevingsvergunning kunnen voorschriften worden verbonden zoals:

  • a. de verplichting tot het treffen van technische maatregelen, waardoor archeologische waarden in de bodem kunnen worden behouden, zoals alternatieven voor heiwerk, het aanbrengen van een beschermende bodemlaag of andere voorzieningen die op dit doel zijn gericht;
  • b. tot het doen van opgravingen in de zin van artikel 5.1 van de Erfgoedwet;
  • c. het begeleiden van de activiteiten waarvoor omgevingsvergunning is verleend door een daarvoor aangewezen archeologisch deskundige;
  • d. het doen van nader archeologisch onderzoek.
4.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
4.4.1 Werken en werkzaamheden

Het is verboden op of in de in lid 4.1 bedoelde grond zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegde gezag de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren, te doen of te laten uitvoeren:

  • a. grondwerkzaamheden, waartoe worden gerekend het afgraven, woelen, mengen, diepploegen, egaliseren en ontginnen van gronden, alsmede het graven of vergraven, verruimen of dempen van sloten, vijvers en andere wateren, het aanleggen van drainage en het verwijderen van bestaande funderingen;
  • b. het ophogen van de bodem met meer dan 1 meter;
  • c. het tot stand brengen en/of in exploitatie brengen van boor- en pompputten;
  • d. het aanleggen, verbreden of verharden van wegen, voet-, ruiter- of rijwielpaden, banen of parkeergelegenheden en het aanleggen van andere oppervlakteverhardingen,
  • e. het uitvoeren van heiwerkzaamheden en/of het op een of andere wijze indrijven van voorwerpen in de grond;
  • f. het verlagen van het waterpeil;
  • g. het aanleggen of rooien van bos of boomgaard waarbij stobben worden verwijderd;
  • h. het omzetten van grasland in bouwland;
  • i. het aanleggen van nieuwe ondergrondse transport-, energie- of telecommunicatieleidingen en daarmee verband houdende constructies, installaties of apparatuur.
4.4.2 Uitzonderingen

Het in lid 4.4.1 vervatte verbod geldt niet voor werken en werkzaamheden indien aan een van onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • a. op basis van archeologisch onderzoek of anderszins is aangetoond dat op de betrokken locatie geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn;
  • b. de werkzaamheden in de bodem niet dieper gaan dan:
      • 11,25 m +NAP ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van waarde - archeologie nap 11,25 ';
  • c. de oppervlakte van de werken en werkzaamheden als bedoeld onder 4.4.1 onder d niet groter is dan 50 m2;
  • d. de werken en werkzaamheden:
    • 1. betrekking hebben op normaal onderhoud en beheer;
    • 2. reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van dit plan;
    • 3. mogen worden uitgevoerd krachtens een reeds verleende vergunning;
    • 4. het archeologisch onderzoek betreffen.
4.4.3 Toelaatbaarheid

De werken of werkzaamheden als bedoeld in lid 4.4.1 zijn slechts toelaatbaar voor zover op grond van archeologisch onderzoek of anderszins is aangetoond dat de archeologische waarden hierdoor niet onevenredig (kunnen) worden geschaad.

4.4.4 Adviesprocedure voor omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

Alvorens het bevoegd gezag beslist over een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 4.4.1 wint het bevoegd gezag schriftelijk advies in bij de archeologisch deskundige omtrent de vraag of door het verlenen van de omgevingsvergunning archeologische waarden (kunnen) worden aangetast en welke voorschriften, ter bescherming van de archeologische waarden, aan de omgevingsvergunning moeten worden verbonden.

4.5 Wijzigingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd met toepassing van artikel 3.6, lid 1, onder a van de Wet ruimtelijke ordening het bestemmingsplan te wijzigen door:

de bestemming 'Waarde - Archeologie maatwerk' als bedoeld in lid 4.1 geheel of gedeeltelijk te doen vervallen, indien op basis van archeologisch onderzoek of anderszins is aangetoond dat op de betrokken locatie geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn en niet langer archeologische begeleiding of zorg nodig is.

Artikel 5 Waarde - Cultuurhistorie 3

De regels behorende bij de bestemming Waarde - Cultuurhistorie - 3 uit het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing.

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0268.BP8002-VG01/r_NL.IMRO.0268.BP8002-VG01.html#_11_Waarde-Cult uurhistorie3

Artikel 6 Waterstaat - Waterkering

De regels behorende bij de bestemming Waterstaat - Waterkering uit het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing.

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0268.BP8002-VG01/r_NL.IMRO.0268.BP8002-VG01.html#_12_Waterstaat- Waterkering

Hoofdstuk 3 Algemene regels

De Algemene regels behorende bij het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing, op de gronden die betrokken zijn bij de onderhavige wijziging, met dien verstande dat de bestemmingen als volgt worden aangevuld dan wel gewijzigd:

Artikel 7 Algemene aanduidingsregels

7.1 Geluidzone - industrie

De regels behorende bij de aanduiding Geluidszone - industrie uit het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing.

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0268.BP8002-VG01/r_NL.IMRO.0268.BP8002-VG01.html#_17.1_Geluidzone-industrie

7.2 Veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen

De regels behorende bij de aanduiding Veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen uit het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing.

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0268.BP8002-VG01/r_NL.IMRO.0268.BP8002-VG01.html#_17.4_Veiligheidszone-vervoergevaarlijkestoffen

7.3 Vrijwaringszone - dijk

De regels behorende bij de aanduiding Vrijwaringszone - dijk uit het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing.

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0268.BP8002-VG01/r_NL.IMRO.0268.BP8002-VG01.html#_17.5_vrijwaringszone-dijk

7.4 vrijwaringszone - vaarweg

De regels behorende bij de aanduiding vrijwaringszone - vaarweg uit het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront - 2 (NL.IMRO.0268.BP8002-VG01) zijn onverminderd van toepassing.

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0268.BP8002-VG01/r_NL.IMRO.0268.BP8002-VG01.html#_17.3_vrijwaringszone-vaarweg

Artikel 8 Overige regels

8.1 Parkeerregels
8.1.1 Algemene parkeerregels

Het is verboden te bouwen dan wel het gebruik van gronden en/of bouwwerken te wijzigen indien er niet wordt voldaan aan de op grond van dit artikel gestelde eisen ten aanzien van parkeren en stallen van voertuigen.

8.1.2 Specifieke parkeerregels bij bouwplannen

Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor bouwen dient te worden voorzien in voldoende parkeermogelijkheden op de bij het bouwplan behorende en daartoe bestemde gronden. De toename van de parkeer- en stallingsbehoefte wordt bepaald op de wijze zoals beschreven in de beleidsregels Parkeren. Indien gedurende de planperiode de beleidsregels Parkeren wijzigen, gelden de gewijzigde regels.

8.1.3 Specifieke parkeerregels bij gebruikswijzigingen

Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor wijziging gebruik dient, voor wat betreft de toename in de parkeer- of stallingsbehoefte, te worden voorzien in voldoende parkeermogelijkheden op de bij de wijziging behorende en daartoe bestemde gronden. De parkeer- en stallingsbehoefte wordt bepaald op de wijze zoals beschreven in de beleidsregels Parkeren. Indien gedurende de planperiode de beleidsregels Parkeren wijzigen, gelden de gewijzigde regels.

8.1.4 Afwijken van de parkeerregels

Het bevoegd gezag kan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 8.1.2 en in lid 8.1.3. Het bevoegd gezag neemt hierbij, conform de beleidsregels Parkeren, in overweging of:

  • a. het voldoen aan de parkeerregels door bijzondere omstandigheden op overwegende bezwaren stuit;
  • b. er op andere wijze in de benodigde parkeer- en stallingsbehoefte wordt voorzien;
  • c. er een financiële voorwaarde dient te worden gesteld.

Indien gedurende de planperiode de beleidsregels wijzigen, gelden de gewijzigde regels.

8.1.5 Specifieke gebruiksregels

Ruimte(n) voor het parkeren en stallen van voertuigen, voor zover de aanwezigheid van deze ruimte(n) krachtens deze parkeerregels is geëist, dient te allen tijde voor dit doel beschikbaar te blijven. Ander gebruik wordt aangemerkt als strijdig gebruik.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 9 Overgangsrecht

9.1 Overgangsrecht bouwwerken
9.1.1 Algemeen

Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,

  • a. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
  • b. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
9.1.2 Afwijken bij omgevingsvergunning

Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde in artikel 9.1.1 een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in artikel 9.1.1 met maximaal 10%.

9.1.3 Uitzonderingen

Artikel 9.1.1 is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

9.2 Overgangsrecht gebruik
9.2.1 Algemeen

Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.

9.2.2 Strijdig gebruik
  • a. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in artikel 9.2.1, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • b. Indien het gebruik, bedoeld in artikel 9.2.1, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
9.2.3 Uitzonderingen

Artikel 9.2.1 is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 10 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het wijzigingsplan 'Nijmegen Waalfront - 4 (parkwonen Fort Krayenhoff)'.