Plan: | Nijmegen Bottendaal Galgenveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP7000-VG02 |
Voor de vertaling van de in het Raamwerk Nijmegen Bottendaal-Galgenveld gesignaleerde ontwikkelingen zijn in het bestemmingsplan twee mogelijkheden:
Een aantal ontwikkelingen is inmiddels in gang gezet middels zelfstandige procedures. De juridisch-planologische mogelijkheden van deze plannen zijn overgenomen in dit bestemmingsplan. Dit betreft de ontwikkelingen:
Ad 1 Dobbelman
De woningen zijn opgeleverd, met uitzondering van de Castellatoren. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het woonrijp maken, voornamelijk het (her)inrichten van de openbare ruimte.
Ad 2 Mensa
De vrijstelling op grond van artikel 19 lid 2 WRO en de bouwvergunning zijn verleend op 25 april 2008. Het betreft de realisatie en herontwikkeling van het terrein tot een buurtwinkelcentrum (1.600 m² BVO supermarkt en 1.000 m² BVO overige dagwinkels 12 stadsvilla\'s, 22 appartementen en een parkeerkelder en 1.400 m² kantoor). Naar verwachting wordt het complex dit jaar opgeleverd. De bestaande Coop-supermarkt aan de Archipelstraat wordt te zijner tijd opgeheven.
Ad 3 Groesbeekseweg/Heijendaalseweg (Cum Laude)
Ook voor dit plan is de vrijstellingenprocedure (op grond van artikel 19 lid 2 WRO) doorlopen. Er worden 24 eengezinswoningen en 59 appartementen met ondergronds parkeren gerealiseerd. Het betreft een particulier initiatief waarbij de gemeentelijke kosten middels een exploitatieovereenkomst met de ontwikkelaar worden verrekend.
Daarnaast is in het Raamwerk en ontwerplan gesproken over de ontwikkelingen rondom Piushove (Van Slichtenhorststraat). Hoewel de bouwplannen voor de mogelijke nieuwbouw op dit terrein nog niet voldoende zijn uitgewerkt, wordt aan deze mogelijke ontwikkeling, toch aandacht besteed.
De Raad heeft op 13 mei 2009 de Indische Buurt, waarin het pand Piushove is gelegen, aangewezen als beschermd stadsbeeld. In hetzelfde besluit is het pand Piushove aangewezen als (individueel) beschermd stadsbeeldobject.
De aanwijzing als beschermd stadsbeeldobject heeft tot gevolg dat met name de straatbeeldbepalende gevel van het pand (in relatie tot de omgeving) is beschermd. Dit betekent echter niet dat er geen (nieuwbouw)ontwikkelingen meer mogelijk zijn op deze locatie. De goot-en bouwhoogte van de bestaande gevels zijn op de plankaart en in de regels vastgelegd. Om eventuele ontwikkelingen mogelijk te maken is daarnaast voor het achterterrein (het terrein gelegen achter de gevel) een bouwvlak opgenomen met een bebouwingspercentage van 60%. De maximale goot-en bouwhoogte voor het achterterrein bedraagt 12 meter. Indien de (nieuwbouw)plannen passen binnen de kaders van dit bestemmingsplan, behoeft voor deze plannen geen aparte (bestemmingsplan) procedure doorlopen te worden.
Overigens biedt dit bestemmingsplan ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan geen extra bebouwingsruimte voor wat betreft de bebouwingshoogte en oppervlakte. Feitelijk is er dus geen sprake van een ontwikkeling omdat de mogelijke nieuwbouw ook in het vigerende plan al mogelijk zou zijn geweest (met een maximale hoogte van 16m).
Daarnaast zijn er een aantal ontwikkelingen, die nog niet concreet genoeg zijn om rechtstreeks in het bestemmingsplan op te nemen, maar die in de toekomst waarschijnlijk wel doorgang zullen vinden. Dit betreft de ontwikkelingen:
Omdat de ontwikkelingen nog niet voldoende concreet zijn, zijn de betreffende locaties in dit plan bestemd conform de huidige situatie. De ontwikkelingen worden in de toekomst derhalve via zelfstandige planprocedures mogelijk gemaakt.
Ad 1. Studentenkerk
De gronden van de voormalige studentenkerk en de bijbehorende pastorie aan de Professor Weliestraat zijn gekocht door woningcorporatie Standvast Wonen en het Oud Burger Gasthuis met het plan om hier ca. 50 huur-en koopappartementen voor ouderen te ontwikkelen. Het naastgelegen parkeerterrein van de gemeente maakt deel uit van het studiegebied. Het eerste ontwerp is vorig jaar gepresenteerd aan de buurt. Dit ontwerp wordt naar aanleiding van de opmerkingen uit de buurt (met name over bouwmassa en hoogte) aangepast.
Ad 3. Spoorkuil
De Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN) heeft aangegeven dat ze de mogelijkheden wil verkennen om een deel van de Spoorkuil te ontwikkelen. Het gaat daarbij om een gedeelte aan de Graafseweg en Tollenstraat. Of en op welke termijn dit gebied ontwikkeld zal worden, is niet bekend.