Plan: | Nijmegen-Lindenholt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP6000-OH01 |
Bos
Deze bestemming is opgenomen voor enkele waardevolle bospercelen in het plangebied die zich duidelijk onderscheiden van de overige groengebieden. Er is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen ter bescherming van het bos.
Groen
De in het plangebied voorkomende grotere openbare groenvoorzieningen zijn voorzien van de bestemming Groen. Binnen de meeste overige bestemmingen zijn ook groenvoorzieningen mogelijk, zodat niet al het groen ook als groen bestemd hoeft te worden. Zo zijn bijvoorbeeld binnen de bestemming Verkeer ook groenvoorzieningen mogelijk, zodat bermen niet als groen bestemd hoeven te worden. Binnen de bestemming Groen zijn ook bijbehorende voorzieningen zoals sport- en speelvoorzieningen, hondenuitlaatplaatsen, in- en uitritten en fiets en voetpaden mogelijk. Tevens zijn wadi's, water, overstortvijvers, rioolbuffers en geluidwerende voorzieningen mogelijk. In de bestemming Groen zijn parkeervoorzieningen niet toegestaan. Er is een aanduiding 'wielerbaan' opgenomen ter plaatse van de wielerbaan aan de noordzijde van Lindenholt. De wielerbaan valt in de bestemming Groen in plaats van de bestemming Sport omdat deze locatie onderdeel uitmaakt van de hoofdgroenstuctuur. Het clubhuis valt overigens wel binnen de bestemming Sport. Tevens is een aanduiding 'paintball' ten behoeve van een paintballcentrum op het binnenterrein van de wielerbaan.
Recreatie-Volkstuin
De bestemming Recreatie-Volkstuin is opgenomen voor de volkstuinen in het zuidwesten van het plangebied. Binnen deze bestemming is een clubgebouw mogelijk en mag er in iedere volkstuin, mits de oppervlakte minimaal 100 m2 bedraagt, een tuinhuisje en een gebouw en/of overkapping worden opgericht.
Sport
De bestemming Sport is opgenomen voor zowel de gebouwde (zoals sporthallen) als ongebouwde sportvoorzieningen (zoals sportvelden). Het gaat hierbij veelal om grootschaligere sportvoorzieningen die niet binnen de bestemming Groen of Maatschappelijk vallen. Wanneer bij een school een sportzaal aanwezig is, valt deze veelal onder de bestemming Maatschappelijk.
Op basis van de algemene regel "Buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven" is in hoofdgebouwen die op grond van dit bestemmingsplan mogen worden gebruikt voor kantoor, recreatie of sport het gebruik als buitenschoolse opvang en/of kinderdagverblijf onder voorwaarden toegestaan. Ook is de algemene regel "Ondersteunende horeca" opgenomen. In gebouwen die mogen worden gebruikt voor detailhandel, maatschappelijke voorzieningen, cultuur en ontspanning, recreatie of sport is ondersteunende horeca onder voorwaarden toegestaan.
Verkeer
De bestemming Verkeer is opgenomen voor de openbare weg in brede zin. Hieronder wordt verstaan wegen, pleinen, busbanen, fiets- en voetpaden, bruggen, parkeervoorzieningen en fietsenstallingen. Binnen de bestemming Verkeer zijn ook bijhorende voorzieningen zoals groen-, sport- en speelvoorzieningen, taluds en geluidwerende voorzieningen toegestaan. Tevens zijn wadi's, water en waterhuishoudkundige voorzieningen mogelijk. Voor de bestaande garageboxen is de aanduiding 'bouwvlak' opgenomen. Er is zowel in de bestemming Verkeer als in de bestemming Water een aanduiding 'brug' opgenomen voor de brug over het Maas-Waalkanaal omdat hier specifieke bouwregels op van toepassing zijn.
Daarnaast zijn op basis van de algemene regel "(Bouw)werken ten algemene nutte" tevens straatmeubilair, infiltratievoorzieningen, transformatorhuisjes e.d. toegestaan. Op grond van de definitiebepaling van straatmeubilair behoren ook de op of bij de weg behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals bewegwijzering, verlichting, afvalinzamelsystemen, informatie- en reclameobjecten, e.d. tot de mogelijkheden. Deze aanvullende bepaling geldt overigens voor alle bestemmingen. Ook is er een algemene regel opgenomen voor "Beeldende kunst". Binnen alle bestemmingen is het oprichten van beeldende kunst tot een maximale bouwhoogte van 10 meter toegestaan. Verder zijn er bij de algemene regels "Parkeerregels" opgenomen. Wanneer er gebouwd wordt danwel het gebruik van gronden en/of bestaande bouwwerken wijzigt, dient voldaan te worden aan de parkeernormen zoals opgenomen in bijlage 3 van de regels.
Water
Alleen wanneer het water een belangrijk element vormt in zijn omgeving dan wel van groot belang is voor de waterhuishouding, is de bestemming Water toegekend. De bestemming Water is opgenomen voor het Maas-Waalkanaal en de belangrijkste watergangen en vijvers. In andere gevallen valt water onder de bestemming Groen. Gronden met de bestemming Water zijn bestemd voor de waterhuishouding, de waterbeheersing, waterafvoer en -berging, watergangen, aanleg- en vissteigers, waterlopen en waterpartijen, alsmede voor taluds, oevers en onderhoudsstroken, kunstwerken zoals bruggen, duikers en andere waterstaatkundige werken. Ook zijn bijbehorend voorzieningen zoals groen, sport- en speelvoorzieningen mogelijk. Er is zowel in de bestemming Verkeer als in de bestemming Water een aanduiding 'brug' opgenomen voor de brug over het Maas-Waalkanaal omdat hier specifieke bouwregels op van toepassing zijn.
Leiding-Gas (dubbelbestemming)
Met de dubbelbestemming Leiding-Gas zijn de ondergrondse hogedruk aardgastransportleidingen in het zuidwesten en noorden van het plangebied aangegeven. Rond deze leidingen ligt een zone van 4 meter aan weerszijden van de leiding waarbinnen ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden gebouwd. Er kan wel ontheffing, na advies van de leidingbeheerder, worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
Leiding-Hoogspanningsverbinding (dubbelbestemming)
Met de dubbelbestemming Leiding-Hoogspanningsverbinding is de bovengrondse hoogspanningsverbinding in het zuidwesten, noordwesten en noordoosten van het plangebied aangegeven. Rond de leiding geldt een zone waarbinnen beperkingen gelden voor bebouwing in verband met bijvoorbeeld draadbreuk, de zogenaamde zakelijk rechtstrook. Dit is een zone van 22,5 meter breedte aan weerszijden van de lijn. Handhaving van deze strook garandeert de veiligheid rond de lijn. Deze rechtstrook is in het bestemmingsplan opgenomen. Binnen deze zone mag ten behoeve van de overige geldende bestemmingen niet worden gebouwd. Er kan wel ontheffing, na advies van de leidingbeheerder, worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
Leiding-Riool (dubbelbestemming)
Met de dubbelbestemming Leiding-Riool is de rioolwatertransportleiding aangegeven. In het bestemmingsplan is een zone van 2 meter aan weerszijden van de leiding aangehouden waarbinnen ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden gebouwd. Er kan wel ontheffing, na advies van de leidingbeheerder, worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
Waarde-Archeologie 2 (dubbelbestemming)
In gebieden met een archeologisch belang (waarde 2) geldt een archeologische (dubbel)bestemming. Ten behoeve van de dubbelbestemming mogen uitsluitend andere bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde, worden opgericht. Indien er ten behoeve van de andere, op de gronden geldende bestemming een bouwwerk wordt opgericht van meer dan 50 m2 en een diepte van meer dan 30 cm, dient er een rapport te worden overlegd waarin de archeologische waarde van de gronden voldoende zijn vastgesteld. Er kan, na advies van de archeologisch deskundige, ontheffing worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningen- en een sloopvergunningenstelsel opgenomen.
Waarde-Archeologie 3 (dubbelbestemming)
In gebieden met waarde 3 (terreinen van zeer hoge archeologische waarde ) geldt een archeologische (dubbel)bestemming. Ten behoeve van de dubbelbestemming mogen uitsluitend andere bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde, worden opgericht. Indien er ten behoeve van de andere, op de gronden geldende bestemming een bouwwerk wordt opgericht waarvoor grondwerk wordt verricht dieper dan 30 cm onder het maaiveld, dient er een rapport te worden overlegd waarin de archeologische waarde van de gronden voldoende zijn vastgesteld. Er kan, na advies van de archeologisch deskundige, ontheffing worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningen- en een sloopvergunningenstelsel opgenomen.
Waterstaat (dubbelbestemming)
De bestemming Waterstaat is opgenomen voor het Maas-Waalkanaal en de zone langs het Maas-Waalkanaal. Binnen een zone van 30 meter vanuit de oever van het kanaal mag ten behoeve van de overige geldende bestemmingen niet worden gebouwd. Er is wel een ontheffingsmogelijkheid, na advies van de waterbeheerder, opgenomen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
Waterstaat-Waterinfiltratiegebied (dubbelbestemming)
De dubbelbestemming Waterinfiltratie biedt bescherming aan bestaande en nieuw aan te leggen voorzieningen voor waterzuivering en infiltratie in het plangebied (zoals bij de nieuwbouwlocatie aan de Broekstraat). Voor deze gebieden mag ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet worden gebouwd. Er is wel een ontheffingsmogelijkheid, na advies van de waterbeheerder(s), opgenomen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
De aanleg van nieuwe infiltratievoorzieningen is binnen alle bestemmingen mogelijk op grond van de algemene regel "(Bouw)werken ten algemenen nutte".
Waterstaat-Waterloop (dubbelbestemming)
De dubbelbestemming Waterstaat-Waterloop is opgenomen voor de A-watergangen van het Waterschap en de waterberging in de noordzone van Lindenholt. Ook voor duikers in de watergang is deze bestemming opgenomen. In het bestemmingsplan is een zone van minimaal 1,5 meter aan weerszijden van de watergang aangehouden waarbinnen ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden gebouwd. Van deze bepaling kan wel ontheffing, na advies van de waterbeheerder(s), worden verleend. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.