Plan: | Nijmegen-Lindenholt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP6000-OH01 |
In het raamwerk Nijmegen-Lindenholt is een beleidskaart Archeologie opgenomen. Deze kaart is inmiddels herzien (zie beleidskaart Archeologie).
Het plangebied Lindenholt heeft op de beleidskaart drie archeologische waarden gekregen. Een deel van het plangebied is een zone met een nader te onderzoeken archeologisch belang (waarde 1). Terreinen of gebieden met een nader te onderzoeken archeologisch belang krijgen geen dubbelbestemming. De archeologische maatregelen kunnen via een erfgoedverordening worden geregeld. Een dergelijke verordening moet echter nog worden opgesteld.
Een deel van het plangebied, met name de noordelijke zone, kent de waarde 2 (gebied van archeologisch belang). Deze zone maakt deel uit van een oost-west georiënteerde 'zandrug'. Over de genese van deze zandige opduiking is niets bekend. Mogelijk betreft het een holocene stroomgordel. Op deze zandrug liggen verschillende bekende vindplaatsen. Op grond hiervan geldt in de gehele zone een hoge archeologische verwachting voor bewoningsresten van de vroege ijzertijd tot de Romeinse tijd. Bovendien liggen binnen dit terrein enkele ontginningsassen uit de late middeleeuwen, de periode waarin de Lindenholt in cultuur is gebracht. Op de locatie van het voorzieningencentrum Horstacker heeft aan de zijde van de Broekstraat in 1832 een boerderij gestaan. Deze boerderij heeft mogelijk middeleeuwse voorgangers gekend.
Waarde 3 (van zeer hoge archeologische waarde) is toegekend aan die lokaties die als bebouwde percelen al op de kadastrale minuut van 1832 voorkomen. Op deze kaart van het gebied is te zien dat op verschillende plaatsen boerderijen hebben gestaan. Verwacht mag worden dat de resten van de vroegere ontginningen, het agrarisch grondgebruik en de huisterpen nog in de bodem aangetroffen kunnen worden. Eén van deze locaties ligt in het zuiden van het plangebied, ten westen van de Viaductweg. Hier heeft in de Late Middeleeuwen een klooster gestaan. Bij graafwerkzaamheden in 1976 is de fundering van de ommuring van dit klooster aangetroffen. Er mag verwacht worden dat hier nog resten van de kloosterbebouwing en begravingen te vinden zijn. Ook in De Gildekamp ligt een gebied met van zeer hoge archeologische waarde. Tijdens de aanleg van de wijk Lindenholt werd in het wegcunet van de IJpenbroekweg, ter hoogte van de afslag Broekstraat, een plattegrond van een houten opslagschuur (spieker) aangetroffen. Het waren regelmatige rijen paalgaten, die als ronde verkleuringen in de bodem zichtbaar waren. Door het ontbreken van begeleidende vondsten of sporen was het niet mogelijk om de opslagschuur nauwkeurig te dateren, maar een datering in de Middeleeuwen (of ouder) is zeker mogelijk. De vondst van een voorraadschuur maakt het zeer waarschijnlijk dat er in de directe omgeving ook een of meer boerderijen aangetroffen kunnen worden. Verder heeft het deelgebied De Steekse Acker een zeer hoge archeologische waarde. Tijdens de aanleg van de wijk Lindenholt is hier in het talud van een afwateringssloot een dikke plaat klei aan, ongeveer 2 meter breed, aangetroffen. Precies op de plaat, die kennelijk als ondergrond voor een haardvuur werd gebruikt, lagen enkele tientallen fragmenten IJzertijd- of wellicht inheems-Romeins aardewerk. De vindplaats werd uiteindelijk niet bebouwd en ligt nu in de groenzone Lindenhout. Dat er op dit terrein tenminste een huis moet hebben gestaan, is duidelijk, gezien de vondst van de haardplaat en het bijbehorende aardewerk. Van de plattegrond van het huis is echter verder niets bekend, en nog minder over de nederzetting waartoe het huis mogelijk heeft behoord. Het is dan ook van belang om bij toekomstige werkzaamheden onderzoek te kunnen doen naar de aard van de bewoning, en naar de structuur en ontwikkeling van de nederzetting.
beleidskaart Archeologie