direct naar inhoud van 7.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Nijmegen Centrum - Binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP5000-VG01

7.1 Economische uitvoerbaarheid

Voor de beoordeling van de economische uitvoerbaarheid wordt onderscheid gemaakt in (zie ook hoofdstuk 6 van het raamwerk Centrum):

  • recent gerealiseerde projecten;
  • nieuwe ontwikkelingen;
  • overig plangebied.

Recent gerealiseerde projecten

Voor de recent gerealiseerde projecten zijn inmiddels aparte procedures doorlopen. Daarbij is de financiƫle haalbaarheid zeker gesteld door (anterieure) overeenkomsten en/of grondverkoop aan derden.


Nieuwe ontwikkelingen

In algemene zin kan gesteld worden dat wanneer het gaat om gemeentelijke terreinen of complexen (of delen daarvan) de financiƫle regie zal lopen via de gemeentelijke grondexploitaties. Daarbij dient sprake te zijn van een sluitende exploitatie. Gaat het daarentegen om ontwikkelingen op particulier terrein dan kan, wanneer de gemeente op een of andere wijze bij het geheel betrokken is, sprake zijn van een tussen gemeente en ontwikkelaar af te sluiten (anterieure) overeenkomst. Eventuele gemeentelijke kosten, bijvoorbeeld met betrekking tot aanpassingen in het openbaar gebied, worden in deze overeenkomst opgenomen.

Voor deze ontwikkelingen zijn/worden aparte procedures doorlopen. In de ruimtelijke onderbouwing van deze projecten wordt ingegaan op de economische uitvoerbaarheid. In dit bestemmingsplan worden de volgende ontwikkelingen mogelijk gemaakt:

Franseplaats 1-3

De voorgestelde herziening maakt het mogelijk een mosterd- en azijnmuseum te realiseren. De kosten van de onderhavige procedure zijn verhaald op de initiatiefnemer conform de gemeentelijke legesverordening. Tevens is met de initiatiefnemer een verhaalsovereenkomst planschade aangegaan.

Lindenberghaven

Op verzoek van de raad is onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor het ligplaats nemen van historische woonschepen in de Lindenberghaven. De kosten voor de benodigde voorzieningen zijn in beeld gebracht. Bekeken wordt wat de opbrengsten zijn om deze kosten te kunnen dekken. Naar verwachting zullen deze inkomsten grotendeels door de eigenaren van de (nieuwe) woonschepen worden opgebracht. Zo niet, dan wordt om extra dekking van de raad gevraagd om het plan mogelijk te maken.

Overig plangebied

Het overige deel van het plangebied heeft een consoliderend karakter. Hier worden dus geen nieuwe ontwikkelingen mogelijke gemaakt. Voor dit deel is afgezien van een onderzoek naar de financieel-economische uitvoerbaarheid.

Conclusie

Gesteld kan worden dat de bestemmingsplanherziening financieel-economisch uitvoerbaar is. Er is geen noodzaak een exploitatieplan vast te stellen. Er is geen tijdvak of fasering vastgesteld conform artikel 6.12, lid 2 Wro. Tevens zijn er geen eisen, regels of uitwerking van regels als bedoeld in artikel 6.13 Wro noodzakelijk.