direct naar inhoud van 5.2 Uitgangspunten per functie
Plan: Nijmegen Centrum - Binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP5000-VG01

5.2 Uitgangspunten per functie

Bedrijven

In het bestemmingsplan wordt de toelaatbaarheid van bedrijven gekoppeld aan de "Staat van Bedrijfsactiviteiten Model Nijmegen". Dit is een lijst met bedrijven in Nijmegen, die al naar gelang van de te verwachten milieubelasting zijn ingedeeld in milieucategorieën. Het betreft een algemene lijst, gebaseerd op de VNG-uitgave "Bedrijven en milieuzonering". Bedrijven die in gebieden met gemengde functies goed samengaan met een woonfunctie (milieucategorie 1 en 2) zijn binnen de bestemmingen Centrum, Gemengd-3, Gemengd-4 en Gemengd-5 toegestaan. Tevens zijn bedrijven bij woningen toegestaan voorzover deze vallen onder de aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten. Bestaande bedrijven in zwaardere milieucategorieën worden apart bestemd of aangeduid. Dit houdt in dat deze zwaardere milieucategorie niet algemeen toelaatbaar is en alleen het bestaande bedrijf op die locatie is toegestaan. Ook voor garagebedrijven (milieucategorie 2) is een aanduiding opgenomen. Garagebedrijven zijn namelijk niet in de Staat van Bedrijfsactiviteiten opgenomen en daarmee niet algemeen toegestaan binnen de bedrijfsbestemming. Dergelijke bedrijven hebben veelal een dermate ruimtelijke uitstraling dat deze bedrijven alleen op de bestaande locaties zijn toegestaan.

Cultuur en ontspanning

De bestemming Cultuur en ontspanning is opgenomen voor de culturele voorzieningen van enige omvang, zoals een schouwburg, musea en bioscopen waarbij geen combinatie met andere functies voorkomt. De overige voorzieningen gericht op cultuur en ontspanning vallen binnen de bestemmingen Centrum of Gemengd. Deze voorzieningen, zoals bijvoorbeeld ateliers, zijn binnen de bestemmingen Centrum of Gemengd overal toegestaan.

Detailhandel

In het stadscentrum wordt onderscheid gemaakt in de hoofdwinkelstraten, de omliggende centrumstraten en de overige straten (zie paragraaf 4.3 van het raamwerk). Detailhandel is toegestaan in de hoofdwinkelstraten en de aanliggende centrumstraten. Detailhandel is mogelijk binnen de bestemmingen Centrum, Detailhandel, Gemengd-3, Gemengd-4 en Gemengd-5, Gemengd-6 en Gemengd-7. Alleen grote panden, die in zijn geheel in gebruik zijn ten behoeve detailhandel, zijn bestemd als Detailhandel. Veelal betreft het grotere winkelketens, zoals de V&D, Hema en C&A. Wanneer er meerdere hoofdfuncties zijn toegestaan, is de bestemming Centrum of Gemengd opgenomen.

Dienstverlening

In de hoofdwinkelstraten wordt maximaal 20% dienstverlening toegestaan. In de omliggende centrumstraten geldt een maximum percentage van 30% en 50%. In de overige straten is overal dienstverlening toegestaan. In de bestemming Centrum (passage Molenpoort) is 20% dienstverlening toegestaan. Dienstverlening is toegestaan binnen de bestemmingen Gemengd-1, Gemengd-2, Gemengd-4, Gemengd-6 en Gemengd-7. In de bestemmingen Gemengd-3 en Gemengd-5 is met een specifieke aanduiding aangegeven welk percentage aan dienstverlening is toegestaan.

Horeca

Nieuwe horeca is toegestaan in de horeca-accentgebieden (Waalkade, Grote Markt, Kelfkensbos, Molenstraat, Koningsplein-Mariënburg en Plein 1944). Het horeca-accentgebied Koningsplein-Mariënburg is daarbij uitgebreid. Horeca is toegestaan in categorie 1a, 1b en 2 van de Staat van Horeca-activiteiten, met uitzondering van een gedeelte van de Molenstraat (Molenstraat 45-53, 63) waar alleen horeca in categorie 1a en 1b is toegestaan. In de Van Welderenstraat en de Van Broeckhuysenstraat is 20% daghoreca (categorie 1a) toegestaan. Daarbuiten is horeca alleen op de bestaande locaties toegestaan. Hiervoor is de aanduiding 'horeca' opgenomen.

De bestemming Horeca is opgenomen voor horecavoorzieningen van enige omvang waarbij geen combinatie met andere functies voorkomt. Verder is horeca mogelijk in de bestemmingen Centrum, Gemengd-5, Gemengd-6 en Gemengd-7 en als aanduiding binnen de bestemmingen Gemengd-2, Gemengd-3 en Gemengd-4. Binnen de bestemming Gemengd-7 is zowel een algemene regeling voor horeca opgenomen als een aanduiding voor bestaande horecalocaties.

Kantoren

Voor de grote kantoorgebouwen is de bestemming Kantoor opgenomen. Deze panden zijn dermate omvangrijk en specifiek ingericht als kantoorgebouw, dat het niet wenselijk is om op voorhand andere functies toe te staan. Verder zijn kantoren toegestaan binnen de bestemmingen Centrum, Gemengd-1, Gemengd-2, Gemengd-4, Gemengd-5 en Gemengd-6.

Maatschappelijke voorzieningen

De bestemming Maatschappelijk is opgenomen voor maatschappelijke voorzieningen van enige omvang, zoals kerken, scholen, een sportzaal en een multifunctioneel centrum waarin geen combinatie met andere functies voorkomt. De overige maatschappelijke voorzieningen zijn opgenomen binnen de bestemmingen Centrum of Gemengd.