direct naar inhoud van 2.3 Openbare ruimte en groenstructuur
Plan: Nijmegen Woonpark Oosterhout 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP28000-VG01

2.3 Openbare ruimte en groenstructuur

De openbare ruimte van Oosterhout sluit aan bij de traditie van de Franse tuinarchitectuur uit de Barok en bij de traditie van de vooroorlogse Engelse tuinsteden. De Ganzenvoet, de statige lanen, en de Waterbaan refereren aan de Franse parkarchitectuur uit de Barok. De gebogen lanen, slingerende waterpartijen, het park, het gras, en de hagen zijn geïnspireerd door de tuinsteden uit Engeland. Centraal staat het begrip 'woonpark'. De parkachtige sfeer komt in de detaillering van de openbare ruimte tot uitdrukking. De groenstructuur wordt in belangrijke mate bepaald door de structurerende elementen: de Ganzenvoet met de groene lijnen Griftdijk, 'Fruitbaan', Fruitlaan en Waterbaan die samenkomen bij de entree. Centraal in het plangebied ligt het park de Rietgraaf. Bij zowel de locatiebepaling als de inrichting was het landgoed Oosterhout vertrekpunt. Hierna worden de verschillende groene elementen besproken waaruit de groenstructuur is opgebouwd.

De Oude Groenestraat

Deze laan vormt de verbinding tussen de Landschapszone en de Prins Mauritssingel. De bomenlaan heeft een monumentaal karakter. Voor de hemelwaterafvoer is in de berm een wadi opgenomen.

De 'gebogen wadi' in De Boomgaard

Deze wadi slingert in een groene zone parallel aan de Oude Groenestraat tussen het wooneiland en het landgoed ten behoeve van de hemelwaterafvoer. Tevens loopt door deze groenzone een langzaamverkeersverbinding.

Park De Rietgraaf

Het woonpark opent zich naar het bestaande landgoed Oosterhout, waardoor centraal gelegen in de wijk een park ontstaat: het park De Rietgraaf. Bij de inrichting van dit park zijn de ruimtelijk-visuele relatie met het landgoed Oosterhout en de inpassing van de Rietgraaf belangrijke vertrekpunten geweest. Aan het landgoed ontleent het woonpark in sterke mate haar identiteit. Gekozen is voor een open parklandschap, waarin de Rietgraaf is omgevormd tot een ruime waterpartij met natuurlijke oevers. Bomen zijn solitair of in groepen geplaatst, rekening houdend met belangrijke zichtlijnen. De westelijke rand van het park wordt gemarkeerd door een dubbele bomenrij in een gebogen lijn, waartussen een wadi is gesitueerd.

De Entree

Deze plek geeft een overzicht van de wijk, en geeft uitzicht over de toekomstige plassen. Hier komen alle lijnen vanuit de wijk bij elkaar. Voor fietsers en voetgangers en voor personen die met het openbaar vervoer gaan, is dit punt de entree van de wijk.

De Terralaan/Fruitlaan

Deze laan is ingericht als busbaan en langzaamverkeersverbinding met een dominant aanwezige boombeplanting van drie bomenrijen. Brede grasbermen versterken het groene karakter.

De 'fruitbaan'

Deze groene zone speelt een belangrijke rol bij de afvoer van het hemelwater. Bomen zijn zowel in groepen als solitair geplant. Op het wooneiland komt de 'fruitbaan' samen met de 'gebogen wadi'.