Plan: | Nijmegen Ruimte voor de Waal |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP21000-OH01 |
Algemeen
Gezien de bijzondere kenmerken van het plangebied en de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen (creatie van een eiland) is het belangrijk om rekening te houden met hoogwatersituaties en calamiteiten.
Veur Lent
Hierbij is in eerste instantie belangrijk dat voor het eiland Veur Lent twee onafhankelijke ontsluitingen (bruikbaar voor hulpverleningsvoertuigen: brandweervoertuigen maatgevend) van het eiland gewaarborgd worden, zodat bij calamiteiten een soepele evacuatie mogelijk is en bij blokkade van één ontsluitingsroute er altijd een alternatief is. Volstaan kan worden met één permanente ontsluiting (Promenadebrug) en één ontsluiting die enkel bij calamiteiten gebruikt kan worden (langs verlengde Waalbrug aan de westzijde).
Evenemententerrein
Op het evenemententerrein aan de westkant van het eiland kunnen evenementen georganiseerd worden met maximaal 10.000 bezoekers per dag. Dit terrein wordt ontsloten door middel van een voetgangersbrug ter hoogte van de Citadel en een (verhard) fietspad dat het terrein verbindt met het eiland Veur Lent. Zowel de voetgangersbrug als fietspad dienen dusdanig uitgevoerd te worden dat ze geschikt zijn voor gebruik door hulpverleningsvoertuigen (brandweervoertuigen zijn maatgevend). Daarnaast kan het evenemententerrein door middel van trappen op de nieuwe stadsbrug worden ontsloten. Deze trappen zijn uitsluitend door voetgangers te gebruiken.
Het evenemententerrein is daarnaast seizoensgebonden. Dit wil zeggen dat het alleen gebruikt mag worden in de periode waarin geen hoge waterstanden te verwachten zijn; de periode van mei tot en met september. De gebruikers van het evenemententerrein zijn daarmee redelijkerwijs beschermd tegen hoog water.
Buitendijkse gebouwen
In Veur Lent zijn twee percelen die door de dijkverlegging buitendijks komen te liggen. Dit betreft de percelen Oosterhoutsedijk 16 (café de Zon) en Oosterhoutsedijk 18. Door de nieuwe buitendijkse ligging neemt het risico op overstromingen toe. Om dit tegen te gaan worden maatregelen getroffen om de bebouwing op deze percelen te beschermen.
De twee compensatiewoningen worden mogelijk gemaakt in bestaand buitendijks gebied. Naast de woningen zelf worden ook waterkerende voorzieningen mogelijk gemaakt. De initiatiefnemers voor de bouw van de compensatiewoningen zullen maatregelen moeten treffen om hun woningen te beschermen tegen hoog water.
De overige bebouwing in Veur Lent, voor zover deze behouden blijft, alsook het Wijnfort, zijn op dit moment buitendijks gelegen. Hier komt geen verandering in. Er hoeven voor deze bebouwing dan ook geen maatregelen te worden getroffen. Er kan gesteld worden dat deze bebouwing er per saldo op vooruit gaat, nu als gevolg van de dijkteruglegging en de aanleg van de nevengeul de kans op hoge waterstanden kleiner wordt.
Seizoensgebonden horeca
De horecavoorzieningen op het westelijk deel van het eiland zijn buitendijks gelegen en lopen daardoor een vergrote kans op overstroming. Ten aanzien van deze voorzieningen is bepaald dat deze slechts buiten het hoogwaterseizoen, dat wil zeggen in de periode van mei tot en met september, aanwezig mogen zijn. Daarnaast dient de bebouwing hoogwaterbestendig te zijn. Dit houdt in dat de bebouwing opdrijvend is of waterdoorlatend. Zodoende zijn deze voorzieningen ook buiten het hoogwaterseizoen beschermd tegen eventuele hoge waterstanden.
Conclusie
Geconcludeerd kan worden dat er vanuit het aspect fysieke veiligheid geen bezwaren bestaan tegen het bestemmingsplan.