direct naar inhoud van 3.4 Economie
Plan: Nijmegen Ooyse Schependom
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP18000-VG01

3.4 Economie

3.4.1 Nota toerisme

Eén van de pijlers van de Nota Toerisme (2010) is “groen, blauw en omgeving”. Hiermee wordt gedoeld op het groene karakter van Nijmegen, de ligging aan de Waal en de aantrekkelijke omgeving. De Ooyse Schependom ligt direct aan de Waal en de aantrekkelijke groene omgeving van Nijmegen.

De Nota Toerisme bevat een aantal aangrijpingspunten om de toeristisch mogelijkheden van het gebied Ooyse Schependom verder vorm te geven. Om de groen/blauwe kwaliteiten van Nijmegen en haar omgeving goed tot hun recht te laten komen wordt bijvoorbeeld ingezet op de ontwikkeling van groene fiets- en wandelroutes. Nijmegen wil zich ontwikkelen tot het centrum voor de Gelderse Poort. We willen de landschappelijke ontwikkeling van de Ooijpolder zoveel mogelijk benutten en de toegankelijkheid van de Ooijpolder voor wandelaar en fietser verbeteren. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan een voetgangersverbinding over 't Meertje om het stadscentrum, de Waalkade en de Ooijpolder dichter bij elkaar te brengen. De komende jaren wordt ingezet op verdere versterking van de toeristische omgeving van de Waal. Bijvoorbeeld door aantrekkelijke horeca in de groene omgeving dichter bij de stad te ondersteunen.

3.4.2 Concept-Beleidsvisie Havens en Kaden

Op dit moment geldt nog de Haven- en Kadeverordening uit 1994. Er wordt thans gewerkt aan een nieuwe Haven- en Kadeverordening. Hierin komt onder andere het gebied in en om 't Meertje aan de orde. De westelijke oever en zijtak van 't Meertje tussen de Waal en Meersluis zijn aangewezen als ligplaats voor woonboten. De gemeente wil wonen op het water in 't Meertje behouden. Dit vraagt wel om specifieke faciliteiten, bijvoorbeeld op het gebied van riolering, parkeren, toegangstrappen. Daarnaast is het van belang dat het onderhoud op niveau blijft.

De gemeente wil de beeldkwaliteit en het ruimtegebruik in de havens verbeteren. Er worden daarom eisen gesteld aan de afmetingen en beeldkwaliteit van liggende schepen. Hiervoor geldt het overgangsrecht. In 't Meertje liggen de woonboten in een rustige groene kom. De ruimtelijke kwaliteit wordt vooral gevormd door de natuurlijke uitstraling van het gebied. Om deze kwaliteit te versterken is onder andere het streven om de bebouwing op de oevers te minimaliseren. De gemeente gaat handhaven op illegaal gebruik van gronden op de wal.

3.4.3 Horecanota Gastvrij Nijmegen

In de Horecanota van september 2007 zijn de afspraken opgenomen voor het toestaan van nieuwe horeca in het stadscentrum en daarbuiten in de wijken. In de Ooyse Schependom gaat het echter om een locatie buiten het stadscentrum en niet specifiek in een wijk. Het gaat hier om een “unieke” toeristische locatie: de poort naar een natuurgebied. Voor “unieke locaties” staat in de horecanota te lezen, dat deze vaak een bereik hebben dat verder gaat dan alleen de bewoners van de eigen wijk of stad. Kwalitatief goede initiatieven vanuit de markt, die inspelen op unieke kansen van een locatie, laten we niet voorbijgaan en worden op hun eigen merites beoordeeld. Vestiging van een restaurant of café in het gebied Ooyse Schependom is op basis van de beleidslijnen van de horecanota mogelijk.

3.4.4 Hotelonderzoek

Uit het hotelonderzoek van de gemeente Nijmegen uit 2008 komt naar voren dat er ruimte is op de Nijmeegse hotelmarkt voor nieuwe initiatieven. Dit heeft er toe geleid dat er een algemene beleidslijn voor hotels is vastgesteld om de komst van nieuwe hotels in Nijmegen mogelijk te maken. De gemeente is momenteel in gesprek met diverse initiatieven uit het hogere segment. Ook heeft publicatie van het onderzoek er toe geleid dat diverse initiatiefnemers voor een Bed & Breakfast zich hebben gemeld bij de gemeente Nijmegen.

3.4.5 Detailhandelstructuurvisie 2004, Strategienota detailhandel 2005

Nijmegen kent een fijnmazig net aan winkelcentra opgebouwd uit het stadscentrum, het stadsdeelcentrum Dukenburg en diverse buurt- en wijkwinkelcentra. De inzet van het detailhandelsbeleid is om deze structuur te handhaven en te versterken.