direct naar inhoud van 4.3 Stedenbouwkundige uitgangspunten
Plan: Nijmegen Brakkenstein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP16000-OH01

4.3 Stedenbouwkundige uitgangspunten

4.3.1 Gebiedstypering

Zie kaart Raamwerk

In het plangebied worden twee stedenbouwkundige gebiedstypen onderscheiden: de woonwijk met het kenmerk "Gedifferentieerd tuindorp" en een groengebied bekend als de "Groene lob Driehuizen". Voor een kaart wordt verwezen naar het Raamwerk.

De woonwijk bestaat uit:

  • 1. Oorspronkelijke lintbebouwing langs het oorspronkelijke wegenpatroon
  • 2. Incidentele woningbouw uit de jaren '30
  • 3. Kanunnikkenbuurt in Bossche Schoolstijl uit de jaren '60
  • 4. Strokenbouw uit de jaren '60

Het groengebied bestaat uit:

  • 1. Bos met natuurwaarde en waterwinning
  • 2. Bos met natuurwaarde
  • 3. Bos met gebouwencomplexen
  • 4. Open gebied met akker/weilanden en sportcomplexen

In het bestemmingsplan zijn buiten het bouwvlak aan- en uitbouwen met een diepte van 3 meter toegestaan. De maximaal toegestane oppervlakte van aan- en uitbouwen, overkappingen en bijgebouwen bedraagt 50 m². Hierbij wordt echter uitgegaan van een maximaal bebouwd oppervlak van 50% van het erf waarbij dus zowel de vergunningplichtige als de vergunningvrije bouwwerken meetellen.

4.3.2 Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van Nijmegen is vastgelegd in een tweetal nota's:

  • Allereerst is dat de Kadernota Beeldkwaliteit, getiteld "Nijmegen over de brug", die in februari 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld. Hiermee heeft de gemeenteraad zich uitgesproken voor verbetering en versterking van de 'Nijmeegse beeldkwaliteit’. In de kadernota is de gemeentelijke visie op beeldkwaliteit verwoord en is aangegeven op welke wijze de ambitie gerealiseerd kan worden. Verder zijn in de nota diverse aspecten benoemd die de sfeer en de identiteit van Nijmegen bepalen en is een drietal gemeentelijke voorbeeldprojecten genoemd waarbij beeldkwaliteit een belangrijke rol speelt. Eén van de uitgangspunten van de Kadernota Beeldkwaliteit is dat cultuurhistorie de rode draad is bij de ontwikkeling van de stad in verleden, heden en toekomst.

  • Deze visie is verder uitgewerkt in de Uitwerkingsnota Beeldkwaliteit waarin ook het architectuurbeleid, welstandsbeleid, reclamebeleid en monumentenbeleid is opgenomen. De nota is afgestemd op landelijke ontwikkelingen als de Woningwet, de Nota Ruimte en de nota Belvedere. De Uitwerkingsnota Beeldkwaliteit bevat verder gebiedsbeschrijvingen, aan de hand waarvan gebiedsgerichte regels zijn opgesteld. De nota is een inspiratiebron voor particuliere- en bedrijfsmatige ontwikkelaars om de bijzondere identiteit van Nijmegen te behouden en te versterken. Voor de Commissie Beeldkwaliteit geldt de Uitwerkingsnota ook als toetsingskader bij de beoordeling van bouwplannen.

Om met name de visie op het straatbeeld vorm te geven in het bestemmingsplan is gekozen voor een tweedeling van nagenoeg alle te bestemmen percelen. De hoofdbestemming wordt opgenomen voor het hoofdgebouw op het perceel en het bijbehorende van de weg afgekeerde erf. Het naar de openbare weg gekeerde deel van het erf krijgt de bestemming Tuin.

Het doel van de bestemming Tuin is de ruimtelijke kwaliteit van het straatbeeld te garanderen door het voorkomen van ongewenste bouw- en gebruiksmogelijkheden op het naar de openbare weg gekeerde deel van de percelen. De bouw- en gebruiksmogelijkheden van de bestemming Tuin zijn afgestemd op en gekoppeld aan de aansluitende hoofdbestemmingen. Daar waar geen bebouwing gewenst is op achter- en binnenterreinen is eveneens de bestemming Tuin toegewezen.