Plan: | Nijmegen Brakkenstein |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP16000-OH01 |
In februari 2008 heeft de Raad de actualisatie van het Kansenboek vastgesteld. Hiermee is de tekst uit het Raamwerk achterhaald. In het Kansenboek zijn de ruimtelijke gevolgen van beleidsbeslissingen vastgelegd. Daarnaast is er inmiddels een Structuurvisie vastgesteld.
Kansenboek Nijmegen; stad in balans
Nijmegen is een stad aan de Waal met veel historie en groen, met mooie woon- en werkgebieden en met bruisende activiteiten. Voor de toekomst liggen er volop mogelijkheden en deze staan beschreven in het Kansenboek.
Het Kansenboek is een ruimtelijke vertaling van het beleid voor wonen, werken, groen, verkeer, milieu enzovoort. Nijmegen streeft daarbij naar balans tussen het welzijn van burgers, de economische functies en duurzaamheid.
Bestuurlijke prioriteiten
Alle lopende ontwikkelingen en nieuwe kansen uit het Kansenboek staan op de kaart ruimtelijke koers. De kansen komen voort uit behoeften van burgers en bedrijven en beogen de stad goed te laten functioneren. De gemeente nodigt burgers en bedrijven van harte uit om hiermee aan de slag te gaan.
Het bestuur van Nijmegen heeft uit de ruimtelijke koers een aantal projecten gehaald waar zij met prioriteit op in wil zetten. In deze projecten ziet zij een rol voor de gemeente die niet zo makkelijk door andere partijen kan worden opgepakt.
Deze bestuurlijke agenda bevat projecten in verschillende stadia. Het zijn visieprojecten en uitvoeringsprojecten. Op de kaart is aangegeven hoe de projecten betaald worden; uit exploitaties, subsidies of gemeentelijke begrotingsprogramma's.
(ontwerp)Structuurvisie
De structuurvisie geeft een concrete invulling aan de inhoudelijke en politieke ambities van de gemeente. Het beschrijft de gewenste ruimtelijke hoofdstructuur van Nijmegen en informeert over programma's en projecten. Welke ontwikkelingen zijn wanneer in de tijd geplaatst en hoe sluiten ze op elkaar aan?
De structuurvisie maakt duidelijk waar de stad op koerst. Het is een toetsings-en onderbouwingskader voor ruimtelijke (bestemmings)plannen, maar ook een kompas, inspiratie en ontwikkelingskader voor investeringen door gemeente en andere overheden, bedrijven, organisaties en inwoners. Voor de structuurvisie is geen nieuw beleid ontwikkeld. Alleen de ruimtelijke gevolgen van vaststaand beleid zijn er in samengebracht. De vooruitblik gaat tot 2030, het uitvoeringsprogramma beslaat vier jaar. Daarna wordt de structuurvisie aangepast aan maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Het beleid is dus niet dichtgetimmerd voor de komende twintig jaar, dat zou zeer onwenselijk zijn. In de structuurvisie worden de ambities voor het gehele grondgebied van Nijmegen beschreven, in relatie tot ontwikkelingen in de regio of (inter)nationaal verband om hierbij aan te sluiten of invloed op uit te oefenen.
De (ontwerp) structuurvisie heeft ter visie gelegen van 15 oktober tot en met 25 november 2009. De Structuurvisie is vastgesteld op 2 juni 2010. De Structuurvisie wordt in de loop van 2011 geactualiseerd. In de axctualisatie wordt nieuw beleid zoals bijvoorbeeld het nieuwe coalitieakkoord, verwerkt.
Relatie met het Kansenboek
De Structuurvisie is de opvolger van het Kansenboek. In beide staat een drietal kwaliteitsuitgangspunten voor ruimtelijke ontwikkelingen centraal:
In de structuurvisie zijn deze uitgangspunten vertaald in de volgende accenten die een rol spelen bij alle ruimtelijke ontwikkelingen en ambities: Bruisende Stad, Verleden Verbeeld en Stad in Balans.