Plan: | Nijmegen West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP11000-VG02 |
Voor het totale waterbeleid wordt de term Integraal Waterbeheer gebruikt. In het Waterplan Nijmegen wordt onderscheid gemaakt in watersysteem en waterketen. Het watersysteem omvat grofweg de cyclus van het regenwater, oppervlaktewater, grondwater en de bijbehorende leefgemeenschappen. De waterketen omvat het menselijk ingrijpen hierin. Zowel onderdelen van het watersysteem als de waterketen kunnen van belang zijn om een (dubbel)bestemming te krijgen in een bestemmingsplan. Bijvoorbeeld als het gaat om oppervlaktewater of infiltratievoorzieningen, waterkeringen of grondwaterbeschermingsgebied. Daarnaast moet men in een bestemmingsplan rekening houden met zaken die geen eigen bestemming hebben, maar wel van belang zijn voor de voorschriften. Bijvoorbeeld als er een rioolpersleiding ligt, waarboven niet gebouwd mag worden.
Neerbosch-Oost
In Neerbosch-Oost vormt het reliëf een soort komgebied. Het centrumgebied is lagergelegen dan de randen en daardoor gevoeliger voor wateroverlast. De grootste vijver ligt naast het winkelcentrum en is verbonden via smalle watergangen met de watergang langs het Maas-Waalkanaal. Daar ligt het uitwateringsgemaal dat het teveel aan regenwater (grotendeels afkomstig uit het bedrijventerrein Oost Kanaalhavens) loost op het kanaal. De watergangen zijn smal en met houten planken beschoeid. Er is weinig tot geen natuurlijke begroeiing en tot voor kort was de waterkwaliteit slecht. Dit had te maken met het feit dat er nooit gebaggerd was en er veel bladafval in de vijvers lag. In 2005 zijn alle vijvers weer op diepte gebracht en is de waterkwaliteit verbeterd. Het is gewenst om de nu nog aanwezige vervuilingsbronnen te saneren. In Neerbosch-Oost is de grondwaterstand ongeveer twee tot tweeënhalf meter lager dan het maaiveld. In principe kunnen dus alleen huizen met kelders of souterrains met grondwateroverlast te maken hebben. Onderzoek in 2009 heeft uitgewezen dat dit maar voor enkele huizen geldt in de Symfoniestraat en Dorpsstraat.
Hees - Heseveld
Het noordwestelijke deel van Hees en Heseveld is het laagst gelegen. De hoogste grondwaterstand ligt hier tot minder dan twee meter beneden maaiveld. De waterstand in het Maas-Waalkanaal heeft merkbare invloed op de grondwaterstand. Huizen met kelders of souterrains kunnen met wateroverlast te maken krijgen. De zuidoostkant van Hees - Heseveld ligt behoorlijk wat hoger en heeft bij de Graafseweg grondwaterstanden tot meer dan tien meter beneden maaiveld. In de wijken bevindt zich geen oppervlaktewater. Op de hoek van de Neerbosscheweg en de Rosa de Limastraat bevindt zich een grondwaterpeilbuis. In de 2e Oude Heselaan staat een neerslagmeter.
Neerbosch-Oost
In Neerbosch-Oost liggen wel echte vijvers, maar daarin komen ook vele overstorten uit. Om deze overstorten te verminderen wordt in de bestaande stad op grote schaal afgekoppeld, waardoor het regenwater de grond in kan zakken. Dit kan op kleine schaal ook plaatsvinden in Neerbosch-Oost. Maar hier kan het hemelwater ook worden afgevoerd naar de vijvers. De bouw van de Honinghoeve en het afkoppelen van de basisschool wordt gecombineerd met het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.
Hees - Heseveld
In Hees en Heseveld liggen twee overstorten bij de Bredestraat/Laarse Dam en de Dr. Blècourtstraat/Energieweg. Er zijn geen (overstort)vijvers. Het overstortwater wordt vanaf de Bredestraat afgevoerd via een watergang langs de Ambachtsweg naar de watergang langs de Oostkanaaldijk en komt uit bij het oppervlaktewatergemaal van Neerbosch-Oost. Het water van de overstort Dr. Blècourtstraat/Energieweg wordt afgevoerd via een regenwaterriool in de Energieweg naar een watergang langs de Neerbosscheweg en komt via de watergang langs de Oostkanaaldijk ook uit bij het oppervlaktewatergemaal van Neerbosch-Oost. Onder de Rosa de Limastraat ligt een persleiding. Hierdoor wordt afvalwater van het rioolgemaal Neerbosch-Oost afgevoerd naar het transportriool en komt via Heseveld uit bij rioolgemaal De Biezen. De persleiding van rioolgemaal De Biezen naar de rioolwaterzuivering in Weurt passeert Hees onder de Energieweg ter hoogte van de Wolfskuilseweg tot iets voorbij de Ambachtsweg.
Ook in Hees-Heseveld vindt afkoppeling van hemelwater plaats. De Wetstraat/Bothastraat zijn deels voorzien van infiltratieverharding. Van de straat afstromend hemelwater kan hierdoor in de bodem infiltreren. Ondergrondse infiltratie van afstromend hemelwater via zakputten/ permeobuizen is aanwezig onder de Oude Graafseweg. Infiltratie van afstromend hemelwater vindt ook plaats door wadi's bij de gebouwen van de scholengemeenschap Nijmegen-West.