Plan: | Nijmegen West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP11000-VG02 |
De openbare ruimte in Nijmegen West bestaat uit straten, fietspaden, stoepen, parkeerplaatsen en pleinen. Ook het openbare groen, zoals het dorpspark Hees en het Augustijnenbosje horen bij de openbare ruimte. Net als de openbare verlichting, het straatmeubilair, verkeersvoorzieningen, de riolering en onder de grond liggende kabels en leidingen, hondenuitlaatplekken, speelvoorzieningen, etc. Achterpaden, voortuinen en tuinen van woningbouwcorporaties, particulier/privéterrein en sportvoorzieningen zoals het sportfondsenbad horen niet bij de openbare ruimte. De gemeente is eigenaar van de openbare ruimte en beheert deze. Als de openbare ruimte door ontwikkelingen wijzigt wil de gemeente in een vroegtijdig stadium weten wat de mogelijke consequenties op het beheer zijn. In overleg met de gemeente legt de initiatiefnemer in een inrichtingsparagraaf vast wat de aard van de wijziging is, hoeveel vierkante meter er wijzigt en om wat voor een soort inrichting het gaat. De gemeente kan ondersteuning bieden bij het opstellen van de inrichtingsparagraaf met een format, detailgegevens en lokale deskundigheid.
In het Handboek Inrichting Openbare Ruimte is per type woongebied beschreven hoe de openbare ruimte op hoofdlijnen is ingericht en wat de aandachtspunten zijn voor nieuwe of her in te richten openbare ruimten. Dit is geen hard kader, maar zorgt voor bewustwording van de context van de inrichting. Neerbosch - Oost, Hees en Heseveld vallen grotendeels onder de volgende typen woongebieden: naoorlogse stempelwijken, historische linten en kernen en tuinstad wijken. In het Raamwerk Hees - Heseveld en de Ruimtelijke analyse voor Neerbosch Oost zijn deze woongebieden uitvoerig beschreven.
Een goede inrichting, beheer en onderhoud van de openbare ruimte heeft invloed op het prettig wonen en leven in de wijk. De gemeente Nijmegen stelt elke vier jaar een wijkbeheerplan op voor de wijken Neerbosch-Oost, Hees en Heseveld. In het wijkbeheerplan staat hoe de openbare ruimte er over vier jaar uit ziet en welke maatregelen nodig zijn. Dit toekomstbeeld is gebaseerd op hoe de openbare ruimte van de wijk wordt gebruikt, wat de onderhoudsbehoeften en wensen zijn van de gemeente en wat de bewoners/gebruikers van de wijk belangrijk vinden. Bij het opstellen van het wijkbeheerplan hebben de bewoners van de Hees en Heseveld bijvoorbeeld aangegeven dat de plannen in de wijk vaak ten koste gaan van de open structuur en het groen in de wijk. Ook rooivergunningen zijn hierbij een aandachtspunt.