Plan: | Nijmegen West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP11000-VG02 |
Het merendeel van de economische functies is voorzien van de bestemmingen Centrum of Gemengd. Met deze bestemmingen worden meerdere functies per locatie mogelijk gemaakt. Op deze manier wordt leegstand voorkomen, kan eenvoudig worden ingespeeld op markt- ontwikkelingen en wordt de buurteconomie gestimuleerd. Overigens zijn buiten de winkelcentra alleen bestaande detailhandels- en horecabedrijven toegestaan, ter voorkoming van een verschuiving en/of verruiming van de winkelcentra. Het gebruik van deze combinatie- bestemmingen heeft als consequentie dat bestemmingen met één hoofdfunctie veel minder voorkomen dan voorheen gebruikelijk. In het bestemmingsplan zijn de economische en maatschappelijke functies ondergebracht binnen één van de volgende bestemmingen:
Binnen de bestemmingen Centrum, Gemengd/Gemengd (1 en 2) en Maatschappelijk is aangegeven dat nieuwe geluidsgevoelige functies alleen zijn toegestaan voor zover wordt voldaan aan de Wet geluidhinder. Zonder deze bepaling zou het mogelijk zijn om een nieuwe geluidsgevoelige functie toe te voegen, bijvoorbeeld een woning, zonder dat er akoestisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Om dit te voorkomen, dient er, wanneer zich ergens een nieuwe geluidsgevoelige functie vestigt, eerst akoestisch onderzoek plaats te vinden. Indien de voorkeurswaarde wordt overschreden, moet worden nagegaan of een hogere waarde kan worden verleend.
De procedure hogere waarde moet gelijk oplopen met een herziening van het bestemmingsplan zodat in een dergelijk geval een postzegelbestemmingsplan moet worden opgesteld. Dit geldt ook indien er functieverandering plaatsvindt van de ene geluidsgevoelige functie in een andere geluidsgevoelige functie (bijvoorbeeld op een voormalige schoollocatie worden woningen gebouwd). Ook dan zal er akoestisch onderzoek dienen plaats te vinden.
Centrum
De bestemming Centrum is vergelijkbaar met de bestemming Gemengd in zoverre dat het gaat om locaties waar meerdere functies zijn toegestaan. Echter een belangrijk onderscheid is dat het bij Centrum gaat om winkelcentra en bij Gemengd om verspreid voorkomende functies. Een voordeel van de bestemming Centrum is dat de toegestane functies niet locatie gebonden zijn (het aantal supermarkten en horecabedrijven is wel gelimiteerd). Voor de winkelcentra Notenhout (Neerbosch Oost) en Molenweg Zuid (Heseveld) is de bestemming Centrum opgenomen. Boven de winkelcentra is wonen toegestaan.
Gemengd/Gemengd (1 en 2)
De bestemming Gemengd is "opgedeeld" in 3 verschillende bestemmingen. Binnen elk van deze bestemmingen zijn andere functies mogelijk.
Binnen de bestemming Gemengd zijn de volgende functies mogelijk: kantoren, bedrijven, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en wonen. In appartementengebouwen zijn de niet-woon functies alleen toegestaan op de begane grond behalve als de verdieping(en) al voor (een van) deze functies werd gebruikt. In dat geval mag het bestaande gebruik op de verdieping(en) worden voortgezet. Binnen de bestemming zijn aanduidingen opgenomen voor bestaande detailhandel en horecabedrijven. Detailhandel en horecabedrijven zijn alleen toegestaan op de bestaande locaties.
Alleen bedrijven die goed passen in een woonomgeving zijn toegestaan. Dit zijn de bedrijven die voorkomen in milieucategorie 1 of 2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten (model Nijmegen, zie bijlage I bij de regels).
Horecabedrijven zijn alleen toegestaan in categorie 1a, 1b en 2a van de Staat van horeca-activiteiten (zie bijlage II bij de regels).
In het ontwerpplan waren nog 4 verschillende bestemmingen Gemengd opgenomen (Gemengd 1 t/m 4). Als gevolg van de bepalingen uit de Wet geluidhinder was er een onderscheid gemaakt in de bestemmingen Gemengd 1 en 2 Binnen de bestemming Gemengd-2 waren dezelfde functies toegestaan als binnen de bestemming Gemengd-1, alleen was de woonfunctie uitgesloten. Op locaties waar voorheen geen woonfunctie was toegestaan en de geluidsbelasting (voorkeurswaarde) te hoog is, mogen geen nieuwe woonfuncties worden toegevoegd zonder dat daarvoor een hogere waarde procedure op grond van de Wet geluidhinder is gevoerd. Op grond van de vigerende plannen waren op de meeste locaties echter al woonfuncties toegestaan zodat de woonfuncties niet behoefde te worden uitgesloten en de bestemming Gemengd 2 niet meer nodig was. Deze bestemming Gemengd 2 is dan ook komen te vervallen in dit bestemmingsplan. De bestemmingen Gemengd 1 en 2 uit het ontwerp-bestemmingsplan zijn samengevoegd tot de bestemming Gemengd. Omdat het logisch is om van daaruit door te nummeren is de bestemmingen Gemengd 3 uit het ontwerpplan, Gemengd 1 geworden en de bestemming Gemengd 4 uit het ontwerpplan is Gemengd 2 geworden
De bestemming Gemengd-1 (in het ontwerpplan Gemengd 3) is opgenomen voor de locatie Graafseweg 274 (het Augustijnenklooster). Voor deze locatie is een postzegel-bestemmingsplanprocedure gevoerd waardoor het toegestane gebruik net iets afwijkt van de functies binnen de bestemming Gemengd-1. Bovendien zijn er speciale bouw-en gebruiksregels opgenomen voor ondergronds bouwen (en gebruik).
De bestemming Gemengd -2 (in het ontwerpplan Gemengd 4) tenslotte is opgenomen voor het Boeddistisch centrum (Hatertseveldweg 284). Ook voor deze locatie is een aparte (postzegel)bestemmingsplanprocedure doorlopen. Op deze locatie zijn alleen de functies wonen en boeddhistisch centrum toegestaan. ook gelden er voor deze locatie specifieke bouwregels.
Bedrijf/Bedrijf-Nuts
De bestemming Bedrijf is opgenomen voor bedrijven met een milieucategorie van meer dan 2 volgens de Staat van bedrijfsactiviteiten. Uitgangspunt is dat ook de bestaande bedrijvigheid, die qua milieubelasting in principe niet thuishoort in een woongebied maar waarvoor verplaatsing op korte termijn niet haalbaar is, moet worden geaccepteerd op basis van verworven rechten. De bedrijvigheid moet uiteraard wel voldoen aan de criteria die de Wet milieubeheer oplegt, zodat er geen sprake is van onaanvaardbare hinder naar de omgeving.
De Nutsbedrijven (zoals transformatorhuisjes, schakelhuisjes, bemalingsinrichtingen, gasdrukregel- en meetstations) met een inhoud van minder dan 50 m3 zijn niet opgenomen op de plankaart. Deze Nutsbedrijven zijn op grond van de algemene regels (vgl artikel 29.2) binnen alle bestemmingen toegestaan. De Nutsbedrijven met een omvang van meer dan 50 m3 zijn opgenomen in de bestemming Bedrijf-Nuts.
Agrarisch- Glastuinbouw
Ten behoeve van de firma Engelen aan de Dorpsstraat 92 (markthandel aardappelen, groente, fruit) is de bestemming Agrarisch- Glastuinbouw opgenomen. Op deze locatie zijn kassen aanwezig waarin de diverse groenten en fruit worden geteeld.
Ook voor het perceel Kerkpad 32 is, conform het huidige gebruik, de bestemming Agrarisch Glastuinbouw opgenomen.
Horeca
De bestemming Horeca is opgenomen voor bestaande, omvangrijke horecalocaties zoals het Bastion-hotel. Binnen deze bestemming zijn geen andere functies dan horeca toegestaan.
Cultuur en ontspanning
De bestemming Cultuur en Ontspanning is opgenomen voor het Wellnesscenter aan de Schependomlaan en voor de kinderboerderij aan de Nocturnestraat. De bestemming Cultuur en ontspanning is bedoeld voor het verrichten van activiteiten gericht op cultuur en ontspanning, zoals: atelier, bioscopen, bowlingbaan, casino, congrescentrum, kinderboerderij, museum, muziek- en dansscholen, oefenruimten en creativiteitscentra, speeltuin, schouwburg, theater, andere hiermee gelijk te stellen activiteiten. Voor de locatie van de kinderboerderij is het toegestane gebruik echter uitsluitend beperkt tot kinderboerderij. Voor de locatie van de wellness is juist een aanduiding opgenomen om aan te geven dat deze functie binnen de bestemming ook is toegestaan (naast de andere in de doeleindenomschrijving genoemde functies) Binnen de bestemming is tevens ondersteunende horeca en/of ondergeschikte detailhandel toegestaan.
Maatschappelijk
De bestemming Maatschappelijk is opgenomen voor maatschappelijke voorzieningen van enige omvang, met name voor scholen en kerken. Binnen de bestemming Maatschappelijk zijn alleen bestaande bedrijfswoningen toegestaan. De overige maatschappelijke voorzieningen zijn opgenomen binnen de bestemmingen Centrum of Gemengd. Reden waarom de in het plangebied voorkomende scholen en kerken zijn voorzien van de bestemming Maatschappelijk in plaats van de bestemming Gemengd is dat de betreffende locaties te omvangrijk zijn om op voorhand andere functies toe te staan.
Een bijzondere vorm van de bestemming Maatschappelijk is de bestemming Maatschappelijk-Begraafplaats. Deze bestemming is opgenomen voor de begraafplaats aan de Graafsweg. Binnen deze bestemming zijn tevens ondersteunende horeca en bijbehorende voorzieningen, zoals verhardingen, parkeer- en groenvoorzieningen, toegestaan.