Plan: | Nijmegen West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP11000-VG02 |
De (bestaande) woningen met bijbehorende gronden hebben de bestemmingen Wonen en Tuin gekregen. Binnen de bestemming Wonen is een aanduiding "bouwvlak" opgenomen waarbinnen het hoofdgebouw (woning) mag worden opgericht. Aan de hand van de diepte van het achtererf is de grootte van het bouwvlak bepaald. In ieder geval is de bestaande legale situatie bestemd. Waar mogelijk zijn uitbreidingsmogelijkheden geboden. Binnen de aanduiding "bouwvlak" mogen ook aan- en uitbouwen worden gerealiseerd. Op het erf zijn bouwmogelijkheden voor aan- en uitbouwen en bijgebouwen. De totaal bebouwde oppervlakte mag ten hoogste 50% van het erf bedragen, met een maximum van 50 m2. Aan- en uitbouwen binnen de aanduiding "bouwvlak" tellen daarbij niet mee. Ook de begrenzing tussen de bestemmingen Wonen en Tuin is aan de hand van de stedenbouwkundige matrix bepaald. Alle voortuinen zijn bestemd als Tuin waarmee wordt geprobeerd om de groene uitstraling, van onder andere de straten in Hees, te behouden. De bestemming Tuin ligt veelal aan de voorzijde van de woning. Binnen de bestemming Tuin zijn slechts beperkte bebouwingsmogelijkheden opgenomen. Overigens kan de bestemming Tuin ook in combinatie met andere bestemmingen voorkomen, zoals de bestemming Gemengd.
Op grond van de algemene regel "Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten" zijn in woningen alsmede in aan- en uitbouwen onder voorwaarden andere functies toegestaan in de vorm van aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten. Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten zijn niet toegestaan in (vrijstaande) bijgebouwen. Het uitoefenen van een beroeps- of bedrijfsactiviteit in een (vrijstaand) bijgebouw in de tuin gaat de reikwijdte van de woonfunctie te buiten. De beroeps- of bedrijfsactiviteit is dan immers niet meer direct gerelateerd aan de woning. Een dergelijke functieverandering kan ingevolge vaste jurisprudentie uitsluitend worden bewerkstelligd middels een wijziging of herziening van het bestemmingsplan (uitspraak ABR 06/04/2005, 200404674/1). In de regels is onder de begrippen gedefiniëerd wat onder aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten moet worden verstaan.
Voor de woonwagenstandplaatsen aan de Dorpsstraat is de bestemming Wonen-Woonwagenstandplaats opgenomen. Voor deze bestemming gelden specifieke gebruiks-en bouwregels.
Het (nieuw) te ontwikkelen woongebied aan de Dorpsstraat (Neerbosch-Oost) is bestemd als Woongebied. Binnen deze bestemming kunnen, binnen het aangegeven bouwvlak, maximaal 12 woningen worden gebouwd. De woningen hebben een goot-en nokhoogte van (maximaal) 6/10m. Ook aan-uit-en bijgebouwen moeten binnen het aangegeven bouwvlak worden gerealiseerd. Het totale bouwvlak mag voor maximaal 25% worden bebouwd. In par. 10.2.4 van deze toelichting is een uitgebreide beschrijving van deze ontwikkeling opgenomen.
Om de karakteristieke waarden van het dorp Hees te handhaven is in dit bestemmingsplan op de plankaart de functieaanduiding “erf” opgenomen Deze functieaanduiding komt met name voor langs de Kerkstraat, de Bredestraat en de Korte Bredestraat. Daarnaast is een aanduiding opgenomen voor het perceel op de hoek Kerkpad/Melkweg. Op grond van de functieaanduiding is een omgevingsvergunning nodig voor het aanbrengen van verharding (bijvoorbeeld ten behoeve van parkeerplaatsen) en het verwijderen van beplanting. Door het vereiste van een omgevingsvergunning kan per geval een afweging wordne gemaakt of het aanbrengen van de verharding en/of het verwijderen van de beplanting noodzakelijk is. Aan de omgevingsvergunning kunnen bovendien voorschriften (bijvoorbeeld ten aanzien van het herplanten) verbonden worden.