direct naar inhoud van 10.1 Vastgestelde ontwikkelingen
Plan: Nijmegen West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP11000-VG02

10.1 Vastgestelde ontwikkelingen

Ieder stadsdeel maakt een eigen ontwikkeling door. We kunnen hierbij spreken van een levenscyclus, die begint met de ontwikkelingsfase van het gebied. In een ontwikkelingsgebied ontstaat een nieuw woon- of werkgebied op een plek die daarvoor voor een ander gebruik diende. Nadat de ontwikkelingsfase is afgerond, is het nieuwe gebied voltooid en zal het beheerd en onderhouden moeten worden. Het gebied komt dan in de beheerfase. Na verloop van tijd kunnen er door maatschappelijke en ruimtelijke veranderingen knelpunten ontstaan in het gebied. Om problemen te voorkomen of aan te pakken kan ervoor gekozen worden om het gebied te herstructureren of te revitaliseren. Daardoor kan het weer beter gaan functioneren. Ook komt het voor dat gebieden zo goed functioneren en/of gewaardeerd worden dat men besluit het gebied een beschermde status te geven. Het gebied kan bijvoorbeeld worden aangewezen als gemeentelijk beschermd stadsbeeld vanwege cultuurhistorische, architec- tonische en stedenbouwkundige kwaliteiten. Dit is in Heseveld bijvoorbeeld aan de orde in de Afrika- en Bouwmeesterbuurt. Deze buurt is vanwege de stedenbouwkundige en architectonische samenhang aangewezen als gemeentelijk beschermd stadsbeeld. Hier zal na renovatie van de woningbouw ook de openbare ruimte opnieuw worden ingericht, waarbij het oorspronkelijke plan uit de jaren '50 zoveel mogelijk wordt hersteld. Het Pieter Postplein vormt hierin een belangrijk onderdeel. De herstructurering heeft geen ruimtelijke gevolgen. Het gaat om renovatie en gedeeltelijke verkoop van bestaande woningbouwcomplexen.

Neerbosch-Oost is een wijk die zich in de beheerfase bevindt. Het gebied is in de loop der jaren dan ook slechts in beperkte mate gewijzigd. Een recente ontwikkeling is de nieuwbouw van de Honinghoeve. In Hees en Heseveld zijn vrij recent Rosa de Lima en het terrein van keukencentrum Rikken opnieuw ontwikkeld.

De vergunde ontwikkelingen zijn, als bestaand recht, meegenomen in dit bestemmingsplan, ook indien de ontwikkelingen nog niet volledig zijn gerealiseerd.

Honinghoeve

De nieuwbouw van een woonzorgcentrum bestaande uit 8 verdiepingen met 76 zorg- appartementen is inmiddels gerealiseerd. Naast de hoogbouw zijn er 6 kleinschalige woningen voor cliƫnten die verpleeghuiszorg nodig hebben. Daarnaast komen er nog drie inleunwoningen en vier aanleunwoningen voor zelfstandige bewoning met, op indicatie, zorgmogelijkheden.

Rosa de Lima

Er zijn op deze locatie aan de Dennenstraat 184 woningen gebouwd, waarvan 108 grondgebonden woningen en 76 (zorg-) appartementen in twee hoogbouwblokken. Daarnaast komt er een begeleid woonzorgcomplex van 24 eenheden (Huize Roza). Deze ontwikkelingen hebben geen invloed op de verkeersstromen. Wel is het wenselijk om een voetgangers/ fietsoversteek te realiseren over de Rosa de Limastraat om de bushalte aan de overkant van de straat te kunnen bereiken. Op dit moment ontbreekt de ruimte hiervoor; een deel van de gronden is niet in eigendom van de gemeente. De ontwikkeling op het terrein van Rosa de Lima voegt tenslotte openbaar toegankelijk groen toe aan de wijk en sluit aan op de realisatie van Park West.

(voormalig)keukencentrum Rikken

Het plan voor deze herontwikkeling aan de Graafseweg 247-249 bestaat uit een woonblok van vier verdiepingen met op het achterterrein woningbouw in drie bouwlagen aan een binnenhof. Het parkeren wordt ondergronds opgelost.

reconstructie Molenweg

Ten behoeve van de reconstructie van de Molenweg is de groenstrook langs de Molenweg, tussen de Vuurdoornstraat en de Ligusterstraat, bestemd als Verkeer.

De Molenweg is een gebiedsontsluitingweg B met een maximum snelheid van 50 km/h. Voor het gemotoriseerd verkeer zijn parkeerhavens gerealiseerd welke onsluiten aan de Molenweg. Voor voetgangers is een voetpad gerealiseerd voor een doorgaande verbinding lans de Molenweg. Het openbaar vervoer maakt gebruik van de haltevoorziening aan de Vuurdoornstraat. De boomstructuur aan de Molenweg valt onder de primaire hoofdbomenstructuur. De bestaande bomen zijn gerooid en er is een nieuwe duurzame bomenstructuur opgezet. Alle te rooien bomen uit de primaire hoofdbomenstructuur zijn 1 op 1 gecompenseerd.

Overige vergunde (nieuwbouw)ontwikkelingen:

  • Kerkstraat 187: 5 laagbouwwoningen, koop in topsegment.
  • Kerkstraat 95: 44 etagewoningen, koop, middelduur
  • Achter de Boskapel aan de Graafseweg 276 (Oude Graafseweg 15A): 29 eenheden begeleid wonen. De bouwvergunning (omgevingsvergunning voor het bouwen) voor deze ontwikkeling is inmiddels onherroepelijk. De ontwikkelaar en de buurt hebben met elkaar afspraken gemaakt over de realisatie van de ontwikkeling. Deze afspraken zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (zie zienswijzennota onder punt 4).