Plan: | Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 1 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0135-0001 |
Op 30 mei 2017 is door de gemeente Nijkerk het bestemmingsplan Buitengebied 2017 vastgesteld.
Inmiddels zijn er verschillende vergunningen verleend of wijzigingsprocedures doorlopen, waarvan het wenselijk is om deze te verwerken in het bestemmingsplan Buitengebied.
Daarnaast is in de praktijk gebleken dat er kleinere tekstcorrecties of andere aanpassingen wenselijk zijn. En tenslotte zijn er een aantal locaties waar de agrarische bestemming niet meer correct is (gestopte bedrijven).
Om al deze correcties door te voeren, is het voorliggende veegplan opgesteld. Het veegplan is een herziening op het moederplan 'Buitengebied 2017', waarbij in de vorm van een veegplan de verschillende genoemde aanpassingen gebundeld worden meegenomen.
Het plangebied betreft het buitengebied van de gemeente Nijkerk en is gelijk aan het plangebied van het moederplan Buitengebied 2017. Onderstaand is het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied 2017 weergegeven.
De wijzigingen uit het voorliggende veegplan betreffen de locaties, zoals hieronder met de rode gebiedjes is aangegeven.
Voor de meeste gevallen is het bestemmingsplan Buitengebied 2017, zoals vastgesteld op 30 mei 2017, het vigerende kader. Na vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied 2017 zijn er voor aantal locaties binnen het plangebied omgevingsvergunningen verleend en wijzigingsplannen of postzegelplannen vastgesteld. Deze worden in paragrafen 2.1 en 2.2 nader toegelicht.
In het voorliggende veegplan zijn deze plannen verwerkt in het bestemmingsplan Buitengebied 2017. In Hoofdstuk 2 worden de verschillende locaties besproken, waarbij kernachtig wordt aangegeven op welke wijze het betreffende plan is meegenomen in de voorliggende herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2017. Voor een deel is er alleen sprake van wijzigingen op de verbeelding. Er zijn ook wijzigingen die betrekking hebben op zowel de regels als verbeelding.
De verschillende aanpassingen die in voorliggend veegplan worden meegenomen, worden in Hoofdstuk 2 behandeld. Hoofdstuk 3 gaat in op de onderzoeksaspecten. Hoofdstuk 4 bevat een beknopte toelichting op de juridische aspecten en in Hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid.
Op 22 juni 2017 is bestemmingsplan Herziening Buitengebied, Veenwal 36a, Hoevelaken met identificatienummer NL.IMRO.0267.BP0118-0002 door de gemeenteraad vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt een functieverandering van bedrijf naar wonen mogelijk.
Verbeelding
De verbeelding van het bestemmingsplan Herziening Buitengebied, Veenwal 36a, Hoevelaken wordt als volgt overgenomen:
Op onderstaande afbeelding is links een uitsnede van het moederplan te zien, waarbij met lichtblauw het plangebied van de herziening is weergegeven. Rechts is de herziening weergegeven zoals deze wordt opgenomen.
Op ... 2018 is het wijzigingsplan Buitengebied 2017, 3e wijziging Kamersteeg 4, Nijkerk met identificatienummer NL.IMRO.0267.BP0123-0002 vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt een vormverandering van het bestemmingsvlak 'Wonen' mogelijk, zodat een bijgebouw met hellingsbaan binnen de woonbestemming komt te liggen.
Wijzigingsplan in ontwerp.
Verbeelding
De verbeelding van het wijzigingsplan Buitengebied 2017, 3e wijziging Kamersteeg 4, Nijkerk wordt als volgt overgenomen:
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op 17 juli 2018 is het wijzigingsplan 'Buitengebied Nijkerk 2017, 4e wijziging Slichtenhorsterweg 27, Nijkerk' met identificatienummer NL.IMRO.0267.BP0136-0002 vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt functieverandering van een melkveehouderij naar een paardenhouderij, gericht op het africhten en trainen van paarden, het bieden van stalruimte voor paarden en de in- en verkoop van paarden mogelijk.
Verbeelding
De verbeelding van het wijzigingsplan Buitengebied Nijkerk 2017, 4e wijziging Slichtenhorsterweg, Nijkerk wordt als volgt overgenomen:
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Wijzigingsplan in ontwerp.
Op 15 mei 2018 is het wijzigingsplan 'Buitengebied 2017, 2e wijziging Bunschoterweg 58, Nijkerk' met identificatienummer NL.IMRO.0267.BP0131-0002 vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt functieverandering van agrarisch naar wonen mogelijk .
Verbeelding
De verbeelding van het wijzigingsplan Buitengebied 2017, 2e wijziging Bunschoterweg 58, Nijkerk wordt als volgt overgenomen:
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op 25 juni 2018 is het wijzigingsplan 'Buitengebied 2017, 3e wijziging Arkersluisweg 30, Nijkerk' met identificatienummer NL.IMRO.0267.BP0134-0002 vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt functieverandering van de bestemming agrarisch naar wonen met de aanduiding voor agrarische nevenactiviteiten mogelijk.
Verbeelding
De verbeelding van het wijzigingsplan Buitengebied 2017, 3e wijziging Arkersluisweg 30, Nijkerk wordt als volgt overgenomen:
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op 29 mei 2018 is het wijzigingsplan 'Buitengebied 2017, 1e wijziging Veenwal 8 Hoevelaken' met identificatienummer NL.IMRO.0267.BP0129-0002 vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt het toevoegen van één extra woning mogelijk.
Verbeelding
De verbeelding van het wijzigingsplan Buitengebied 2017, 1e wijziging Veenwal 8 Hoevelaken wordt als volgt overgenomen:
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op het perceel aan Barneveldseweg 106 te Nijkerk is een voormalig agrarisch bedrijf aanwezig. Ten behoeve van de gewenste en reeds vergunde functieverandering naar wonen en het gebruik van een voormalig bedrijfsgebouw als caravanstalling, wordt het bestemmingsplan gewijzigd.
Verbeelding
Ter plaatse van de hieronder weergegeven contour (blauwe stippellijn) wordt de geldende bestemming 'Agrarisch' omgezet naar 'Wonen' incl. de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' = 1. Ook wordt een aanduiding 'specifieke vorm van wonen - nevenactiviteiten agrarisch' opgenomen. Het bouwvlak en de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - niet grondgebonden veehouderij' worden verwijderd. Voor de grote schuur wordt een aanduiding 'caravanstalling' opgenomen.
Het reststrookje aan de noordzijde wat nog bouwvlak was krijgt de agrarische bestemming, maar dan zonder bouwvlak.
Voor het perceel aan Bunschoterweg 46 te Nijkerk is een omgevingsvergunning verleend voor het oprichten van een paardenstal en mestopslag.
Verbeelding
Ter plaatse van de woonbestemming op het perceel Bunschoterweg 46 wordt een aanduiding 'specifieke vorm van wonen - nevenactiviteiten agrarisch' opgenomen.
Op het perceel aan de Luxoolseweg 27 te Nijkerk is sprake van een monumentale woonboerderij. Er is een omgevingsvergunning verleend voor de restauratie en de herbestemming van de woonboerderij, waarbij het deel van de boerderij bij de woning is betrokken.
Verbeelding
Het betreffende kadastrale percelen (zie blauwe lijn hieronder) wordt buiten het plangebied van het bestemmingsplan buitengebied gelaten en toegevoegd aan het bestemmingsplan Nijkerk 1.
In januari 2017 is een uitgebreide omgevingsvergunning verleend voor de legalisatie van een stal, mestplaat, uitrit, paardenbak en verharding op perceel B 2812, aan de Nijkerkerveenweg te Hoevelaken. De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 1 Ruimtelijke onderbouwing Nijkerkerveenweg ong. bij deze toelichting opgenomen. In het geldende bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017 heeft het perceel aan de Nijkerkerveenweg de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke waarden'. Binnen deze bestemming zijn erfontsluitingswegen en -paden ten behoeve van de andere in dit plan voorkomende bestemmingen toegestaan. De vergunde uitrit past reeds binnen het geldende bestemmingsplan.
Verbeelding
Ter plaatse van de stal wordt een aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - agrarische bedrijfsloods' opgenomen. Voor de mestplaat wordt een 'specifieke bouwaanduiding - bestaande voorzieningen' toegevoegd. De paardenbak is al aangeduid in het moederplan.
In juni 2017 is een uitgebreide omgevingsvergunning verleend in het kader van het gewijzigd gebruik op het perceel aan Schoenlapperweg 6a te Nijkerk, welke het mogelijk maakt een handel in bedrijfsbusjes te vestigen. Er is geen sprake van sloop en/of nieuwbouw van bedrijfsbebouwing.
De omgevingsvergunning heeft enkel betrekking op het beoogde gebruik van het terrein. De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 2 Ruimtelijke onderbouwing Schoenlapperij 6 en 6a bij deze toelichting opgenomen.
Het perceel aan Schoenlapperweg 6a wordt nader bestemd voor de in- en verkoop van bedrijfswagens, met ondergeschikte spuithandel. Vanuit het oogpunt van milieuzonering geldt dat het te vestigen bedrijf dient te worden aangemerkt als 'een garagebedrijf voor personenwagens en lichte bedrijfswagens', met milieucategorie 2 uit de Staat van bedrijfsactiviteiten. Omdat sprake is van een splitsing tussen bedrijf en de bedrijfswoning betreft de bedrijfswoning aan de Schoenlapperweg 6 het dichtstbijzijnde gevoelige object. Op basis van een akoestisch onderzoek is aangetoond dat de feitelijke milieubelasting in deze situatie toelaatbaar is. Dit heeft te maken met het feit dat de bedrijfsactiviteiten met een wat zwaardere milieubelasting (reparatie/onderhoud e.d.) op grotere afstand van de woning plaatsvinden dan de lichte bedrijfsactiviteiten (zoals een kantoorfunctie).
Daarnaast wordt het perceel aan Schoenlapperweg 6a nader bestemd ten behoeve van kantoor op de verdieping van één van de bedrijfsgebouwen (zie stippellijn in het hart van het paarse vlak). Hiermee wordt toegestaan de zelfstandige kantoorfunctie die wordt benut door derden, op de verdieping van het bedrijfspand voort te zetten. Het omzetten van de bestaande kantoorruimte naar zelfstandige katnoorruimte maakt deel uit van de afspraken voor het realiseren van een lichtere bedrijfscategorie op het perceel. De wijziging is van zeer beperkte omvang en is afgestemd met de provincie.
Verbeelding
Het perceel Schoenlapperweg 6 heeft de bestemming 'Bedrijf - Niet Agrarisch'. Er wordt een aanduiding 'kantoor' opgenomen ter grootte van het bestemmingsvlak, zoals op onderstaande afbeelding met witte stippellijnen is weergegeven. Het bestemmingsvlak 'Bedrijf - Niet Agrarisch' wordt aan de zuidzije enkele meters vergroot.
Uitsnede bestemmingplan Buitengebied 2017, Schoenlapperweg 6/6a te Nijkerk
Regels
Naar aanleiding van het initiatief worden de planregels als volgt gewijzigd:
Op het perceel aan Schoolstraat 75 te Nijkerkerveen is een voormalig agrarisch bedrijf aanwezig. Ten behoeve van de gewenste en reeds vergunde functieverandering naar wonen, wordt het bestemmingsplan gewijzigd. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor bouwen en slopen dient er aanvullend bodemonderzoek te worden uitgevoerd.
Verbeelding
Ter plaatse van de hieronder weergegeven contour wordt omgezet van de bestemming 'Agrarisch' naar 'Wonen' inclusief de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' = 1. Ook wordt een aanduiding 'specifieke vorm van wonen - nevenactiviteiten agrarisch' en de aanduiding 'maximum bebouwd oppervlak (284 m²)' opgenomen. Het bouwvlak en de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - niet grondgebonden veehouderij' worden verwijderd.
Op het perceel aan Slichtenhorsterweg 18b te Nijkerk liggen een aantal vergunde bijgebouwen buiten de bestemming 'Wonen'.
Verbeelding
De bestemming Wonen wordt vergroot, zodat de reeds vergunde bijgebouwen binnen de bestemming komen te liggen.
Op 3 oktober 2017 is een uitgebreide omgevingsvergunning verleend voor het vervangen van een bestaande woning op het perceel aan de Weldammerlaan 8 te Hoevelaken te Hoevelaken door een nieuwe woning op het naastgelegen perceel. De ruimtelijke onderbouwing is als Bijlage 3 Ruimtelijke onderbouwing Weldammerlaan 8 bij deze toelichting opgenomen.
Verbeelding
Er wordt een woonbestemming en maatvoering opgenomen voor perceel kadastraal bekend gemeente Nijkerk sectie A nummer 677, ten behoeve van de nieuwe woning. Ook wordt er een aanduiding 'aantal woningen = 1' opgenomen op dit bestemmingsvlak. Daarnaast wordt er een bouwvlak opgenomen voor de woning. In de onderstaande afbeelding is met de gestreepte lijn het nieuwe woonbestemmingsvlak, en daarbinnen het nieuwe bouwvlak, weergegeven.
Het voormalige woonperceel A 678 wordt omgezet van de bestemming 'Wonen' naar 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke waarden'.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
aan artikel 22 lid 22.4 wordt een voorwaardelijke verplichting toegevoegd waarin de inrichting van de gronden overeenkomstig het inrichtingsplan wordt verzekerd en de sloop van de huidige woning wordt gegarandeerd.
Voor het perceel aan Barneveldseweg 166 te Nijkerk is een verzoek ingediend om medewerking voor de vervanging en vergroting van een schuur. Op het perceel geldt een maximale oppervlakte voor gebouwen en overkappingen (exclusief bedrijfswoningen, kassen en teeltondersteunende voorzieningen) van 430 m2. De te realiseren schuur krijgt een oppervlakte van 525 m2. In het principebesluit d.d. 8 februari 2018 is positief ingestemd met het verzoek, mits voldaan wordt aan enkele vooorwaarden. Een van de voorwaarden betreft het verbeteren van de beleefbaarheid van het heideontginningslandschap. Bij het verzoek is een erfinrichtingsplan gevoegd waarin dit is aangetoond. Een tweede voorwaarde betreft sloop van 190 m2 aan gebouwen. Het erfinrichtingsplan en de sloopverplichting worden als voorwaardelijke verplichting in de regels opgenomen.
Regels
Naar aanleiding van het principebesluit over het perceel aan Barneveldseweg 166 te Nijkerk worden de planregels als volgt gewijzigd:
Voor het perceel aan Slichtenhorsterweg 8 te Nijkerk ligt er een verzoek tot het plaatsen van een overkapping op de mestplaats, met een maximale oppervlakte van 75 m2. Deze overkapping past niet binnen de maximale toegestane oppervlakte voor gebouwen en overkappingen. Gelet op de milieuhygiënische situatie ter plaatse wordt de toegestane oppervlakte verhoogd.
Regels
Naar aanleiding van het voorgenomen ontwikkeling op het perceel aan Slichtenhorsterweg 8 te Nijkerk worden de planregels als volgt gewijzigd:
Voor het perceel A1266 aan Arkerweg 4 te Nijkerk is toegezegd het bouwvlak te vergroten. De vergroting van het bouwvlak in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 is minder groot dan toegezegd. Met voorliggend veegplan wordt dit gecorrigeerd.
Verbeelding
Het bouwvlak op het perceel aan Arkerweg 4 te Nijkerk wordt aan de oostzijde verlengd met circa 5 meter.
Op het perceel aan Beulekamperweg 9 te Nijkerk is per abuis een tijdelijke unit, geplaatst ten behoeve van het bouwen van een nieuwe woning, opgenomen binnen het bouwvlak in het bestemmingsplan Buitengebied 2017. Het bouwvlak wordt dusdanig aangepast dat de unit buiten het bouwvlak komt te liggen.
Verbeelding
De huidige bouwgrens - zoals op onderstaande afbeelding met zwarte lijn weergegeven - wordt ter plaatse van de unit verkleind. Het nieuwe bouwvlak is met gestreepte blauwe lijn weergegeven.
Ter plaatse van het perceel aan Den Akker 16 te Nijkerk is ten onrechte een aanduiding 'paardenbak' opgenomen. Op het perceel is geen paardenbak aanwezig.
Verbeelding
De aanduiding 'paardenbak' wordt verwijderd.
De bestemming 'Wonen' op de percelen aan de Hogebrinkerweg 40 en 42 te Hoevelaken is gebaseerd op een foutief ingemeten kadastrale grens aan de oostzijde. De bestemming 'Wonen' wordt aangepast aan de hand van de juiste kadastrale grens.
Verbeelding
De woonbestemming wordt aan de oostzijde vergroot met circa 5 meter.
In het bestemmingsplan Buitengebied 2017 is het perceel aan Keienweg 3 te Nijkerk ten onrechte bestemd als 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke en natuurwaarden'. Het perceel dient een bestemming 'Bos' te krijgen.
Verbeelding
De hieronder weergegeven strook met de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke en natuurwaarden' wordt omgezet naar de bestemming 'Bos'.
In de nota van zienswijzen van het moederplan zijn twee locaties aan de Appelsestraat behandeld, waar wijzigingen zijn toegezegd. Deze zijn per abuis niet verwerkt. Het betreft de volgende wijzigingen:
Daarnaast worden in het kader van de afspraken met de provincie Gelderland een aantal percelen op korte termijn van landbouwgrond omgezet naar natuur. Deze percelen worden omgezet van de bestemming 'Agrarisch' naar de bestemming 'Natuur'. Andersom is afgesproken dat een tweetal percelen agrarisch in gebruik blijft.
Verbeelding
De woonbestemming te Appelsetraat 1a wordt vergroot aan de hand van het bouwvlak uit bestemmingsplan Buitengebied 2009.
Te Appelsestraat 25 worden de twee bouwvlakken verwijderd. Er worden twee woonbestemmingsvlakken opgenomen zoals weergegeven met lichtblauwe lijn.
Drie percelen, ten oosten en zuiden van Woudweg 1 en ten zuidoosten van de Appelsestraat 15, krijgen de bestemming Natuur.
De ontsluiting met verharding van het perceel aan Schoolstraat 96 te Nijkerkerveen ligt buiten het bouwvlak zoals opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017. Dit wordt gecorrigeerd door het bouwvlak te vergroten.
Verbeelding
Een deel van de schuur wordt bewoond. Echter is op de gehele schuur een aanduiding 'kleine woning' opgenomen in het moederplan. In voorliggend veegplan wordt deze aanduiding beperkt tot het deel waar bewoning plaats vindt.
Verbeelding
De aanduiding kleine woning wordt verkleind.
Aan de noorzijde van het perceel aan Voorthuizerweg 2a te Nijkerk ligt de paardenbak ten onrechte buiten het bouwvlak. In voorliggend veegplan wordt de paardenbak alsnog opgenomen binnen het bouwvlak.
Verbeelding
Het bouwvlak wordt aan de noordzijde vergroot zodat de paardenbak binnen het bouwvlak komt te liggen. Aan de noordoostzijde wordt het bouwvlak verkleind, zodat per saldo er geen sprake is van een vergroting van het bouwvlak.
Nabij de percelen aan Vrouwenweg 17, 17A en 17B wordt een strook grond verkocht. De huispercelen van de Vrouwenweg 17, 17A en 17B vallen binnen het bestemmingsplan Nijkerkerveen en Holkerveen. De over te dragen strook grond ligt voornamelijk binnen het bestemmingsplan Nijkerkerveen. Dit bestemmingsplan is vastgesteld bij raadsbesluit van 25 oktober 1979 en Goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland op 5 september 1980. Het overige deel van de over te dragen strook grond is gelegen in het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017.
De verkoop leidt tot een grenscorrectie van het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017. De gronden die verkocht worden moeten buiten het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017 komen te liggen. De gronden worden in het veegplan voor het bebouwd gebied meegenomen en voorzien van een passende bestemming.
Verbeelding
Ter plaatse van de rode cirkel wordt het gedeelte binnen de blauwe stippellijn buiten het bestemmingsplan buitengebied gelaten.
De tabel in artikel 9 lid 9.1 staat Bunschoterweg 15 benoemd. Dit moet Bunschoterweg 39 zijn. Tevens is de tabel verschoven. Dit wordt gecorrigeerd.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In de tabel zoals opgenomen in lid 17.1 van de bestemming Recreatie dient de maximale toegestane oppervlakte gebouwen en overkappingen onder het adres Eerste Kruishaarseweg 9 te worden gewijzigd. Het vergroten van de bouwmogelijkheden is noodzakelijk om het bestaande gebouw met horecazaal op het perceel af te stemmen op de wensen en eisen van de hedendaagse markt.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op het perceel aan Voorthuizerweg 5 te Nijkerk is een hoofdgebouw aanwezig, met inpandige bedrijfswoning. De bedrijfswoning is juridisch-planologisch vertaald in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 met een maximale toegestane inhoud van 350 m3 en alleen toegestaan op de begane grond.
Aangezien de bedrijfswoning zich tevens op de tweede verdieping bevindt en de inhoud van de woning 680 m3 bedraagt dient het bestemmingsplan te worden aangepast.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In de bestemming Recreatie is de tabel in lid 17.1 onder het adres Voorthuizerweg 6 een nadere bestemming recreatiepark met 18 recreatieverbijven opgenomen. In de BAG hebben 6 van deze recreatieverblijven echter het adres Woudweg 15, omdat zij via de Woudweg worden ontsloten. In de regels wordt dit gecorrigeerd.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Lid 22.3.8 en lid 22.3.10 in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 bevatten een foute verwijzing. In beide gevallen wordt verwezen naar lid 22.2.2 onder l. Dit dient echter lid 22.2.2 onder k te zijn.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In artikel 22 lid 22.3.4 is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het vergroten van de oppervlakte van bijgebouwen tot 400 m2 bij sloop. Over de fomulering onder sub c is verwarring ontstaan:
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In artikel 34.1 zijn algemene afwijkingsregels opgenomen. Bij de aanpassing van de regels zijn de voorwaarden voor afwijking onder sub d. komen te hangen in plaats van onder alle afwijkingsmogelijkheden.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
De huidige beleidsregels voor toepassing van het overgangsrecht frustreren de verwijdering asbest. Op basis van de vastgestelde 'Notitie regels toepassing overgangsrecht bouwwerken bestemmingsplannen' mag bij het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen van bouwwerken die vallen onder het overgangsrecht van bestemmingsplannen maximaal 50% van het gezamenlijke oppervlak van gevels en dak van het bestaande bouwwerk worden vernieuwd.
Op basis van landelijke regelgeving moet er gestreefd worden naar verwijdering van asbest. De bovenstaande regels zorgen er echter voor dat eigenaren niet overgaan tot saneren. Zij verliezen rechten bij volledige verwijdering en kunnen daarnaast maar 50% vervangen, terwijl zij misschien vanwege asbest meer moeten verwijderen.
Verwijdering dient te worden gestimuleerd door de gebouwen onder het overgangsrecht bij het verwijderen van asbest in aanmerking te laten komen voor een hoger percentage inzetbare sloopmeters.
Analoog aan de eerdere bepaling voor het Gelders Natuurnetwerk wordt de oppervlakte van gebouwen die onder het overgangsrecht vallen voor 125% meegeteld in de berekening van de in het kader van deze afwijkingsbevoegdheid in te zetten sloopoppervlakte onder de volgende voorwaarden:
Achtergronden:
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
38.3 Regels toepassing overgangsrecht bouwwerken bij verwijderen asbest
Bijlage 2 Erfinrichtingsplan Nieuwe Voorthuizerweg 9b is per abuis dubbel opgenomen in de bijlagen bij de regels van het plan. Bijlage 19 Inrichtingsplan Nieuwe Voorthuizerweg 9b is gelijk aan Bijlage 2 Erfinrichtingsplan Nieuwe Voorthuizerweg 9b. Deze laatste wordt verwijderd.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
De definitie van het begrip 'aanbouw' in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 wekt in de praktijk verwarring op, voor zover het gaat over een aanbouw van een bedrijfswoning. De huidige definitie gaat uit van een gebouw dat als afzonderlijke ruimte is gebouwd aan een hoofdgebouw. De regels van het bestemmingsplan die verwijzen naar het begrip aanbouwen gaan alleen over (bedrijfs-)woningen. Aanpassing van die begripsbepaling in relatie tot de regels is dus noodzakelijk.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In artikel 2.3 wordt in de wijze van meten van de inhoud de term scheidsmuren genoemd. Dat betekent dat rekening moet worden gehouden met alle binnenmuren, terwijl dit niet de bedoeling is. De gedachte achter binnenwerks meten is de burger niet te ´straffen´ voor het toepassen van extra isolatie. Denk aan bijvoorbeeld dak en gevelisolatie.
Daarom wordt het de term scheidsmuren vervangen door woning-scheidende muren.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In de definitie van het begrip bedrijfswoning is niet aangegeven dat de huisvesting van een persoon in een bedrijfswoning, gelet op de bestemming van het gebouw of het terrein noodzakelijk dient te zijn. De definitie van het begrip bedrijfswoning wordt aangepast.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
De definities van de begrippen paardenbak en paddock zoals opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 sluiten niet goed op elkaar aan. De definities suggereren dat bij recht een paddock ook los van een paardenbak mogelijk is.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In de afwijkingsbevoegdheid 'Paardenbak' zoals opgenomen in de bestemming 'Agrarisch', 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke en natuurwaarden' en 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke waarden' wordt alleen gesproken over een paardenbak. Aan deze bepaling wordt toegevoegd dat ook een paddock kan worden gerealiseerd. Aan de afwijkingsbevoegdheid worden extra voorwaarden toegevoegd, waaronder de voorwaarde dat een paardenbak en/of paddock gelegen buiten het bouwvlak niet mogen worden voorzien van lichtmasten. Lichtmasten zijn wel toegestaan binnen het bouwvlak.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In de afwijkingsbevoegdheid 'Paardenbak' zoals opgenomen in de bestemming 'Agrarisch', 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke en natuurwaarden' en 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke waarden' is de voorwaarde opgenomen dat 'het ten hoogste één paardenbak betreft bij hetzelfde bouwperceel'. Deze bepaling is lastig toetsbaar.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In de praktijk is gebleken dat het het diep afgraven van gronden ter plaatse van een paardenbak en paddock (dieper dan 30 cm onder maaiveld) leidt tot aantasting van de bodemkwaliteit. Onder strijdig gebruik in de bestemming 'Agrarisch', 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke en natuurwaarden' en 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke waarden' wordt toegevoegd 'het diep afgraven van gronden ter plaatse van een paardenbak en paddock (dieper dan 30 cm onder het maaiveld)'.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In april 2008 is de “Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten” vastgesteld met regionale beleidsafspraken over hoe de betrokken gemeenten om willen gaan met het toenemende probleem van leegstand van agrarische bedrijfsgebouwen. Het beleid stelt agrarische bedrijven in staat om de bedrijfsvoering op een maatschappelijk en ruimtelijk verantwoorde wijze te beëindigen. Daarnaast leidt het tot kwaliteitsverbetering in het buitengebied door de sloopverplichting van overtollige bebouwing en landschappelijke inpassing bij hergebruik/nieuwbouw ten behoeve van nieuwe woonfuncties of niet- agrarische bedrijfsfuncties. Dit regionale beleid is destijds tot stand gekomen als uitwerking van het provinciale functieveranderingsbeleid vanuit het Streekplan 2005. In 2012 is een “Nadere invulling” van de “Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten” opgesteld om een nadere uitwerking en aanvulling te geven van de beleidskaders en om in uitzonderingsgevallen maatwerk te kunnen toepassen in het verlengde van de beleidskaders.
Vanuit de ervaringen van de regionale coördinatiegroep functieverandering en jurisprudentie van de Raad van State, is de wens ontstaan om de beide beleidskaders samen te voegen en te actualiseren. Op 30 mei 2017 heeft de gemeenteraad het Functieveranderingsbeleid Regio Food Valley 2016 (hierna: Functieveranderingsbeleid 2016) vastgesteld. Het Functieveranderingsbeleid 2016 is primair geen nieuw beleid. Wel wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om op een aantal onderwerpen enkele beleidsaanpassingen door te voeren. De beleidsuitgangspunten uit de voornoemde beleidskaders blijven in hoofdzaak in stand, evenals de in dit beleid aangegeven waarborgen voor ruimtelijke kwaliteit zoals de landschappelijke inpassing en de verevening.
De hoofdlijnen van de aanpassingen in het Functieveranderingsbeleid 2016 zijn als volgt:
In het bestemmingsplan Buitengebied 2017 van de gemeente Nijkerk zijn in de regels afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden opgenomen om functieverandering van agrarische gronden mogelijk te maken. Het functieveranderingsbeleid uit 2008 en de nadere invulling hierop is het onderliggende beleid voor deze bevoegdheden. Op 30 mei 2017 is het Functieveranderingsbeleid 2016 door de gemeenteraad vastgesteld. Het Functieveranderingsbeleid wordt geïmplementeerd in de regels van het bestemmingsplan Buitengebied 2017.
Regels
Naar aanleiding van het Functieveranderingsbeleid Regio Food Valley 2016 worden de planregels als volgt gewijzigd:
In de begrippenlijst is het begrip zonnecollector opgenomen. Een zonnecollector is feitelijk een ander systeem dan is beschreven in definitie.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In de bestemmingsomschrijving van de agrarische bestemmingen: 'Agrarisch', 'Agrarisch - Kwekerij', 'Agrarisch - Paardenhouderij' en 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke en natuurwaarden', 'Agrarisch met waarden - Landschappelijke waarden', is opgenomen dat erfontsluitingswegen en -paden ten behoeve van de andere in dit plan voorkomende bestemmingen zijn toegestaan. Deze bepaling dient te worden aangepast, zodat uitsluitend bestaande erfontsluitingswegen en -paden zijn toegestaan. Daarnaast wordt in artikel 6, lid 6.1 van de planregels 'de erfontsluitingswegen en -paden ten behoeve van de andere in dit plan voorkomende bestemmingen;' twee keer genoemd. De tekst 'ten behoeve van de andere in dit plan voorkomende bestemmingen' in artikel 6, lid 6.1 onder o en s dient te worden geschrapt. Daarnaast wordt aan artikel 6, lid 6.1 onder o toegevoegd dat het moet gaan om legale erfontsluitingswegen en - paden.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Voor woningen gelden in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 geen oppervlaktematen, maar inhoudsmaten. Deze worden echter binnenwerks gemeten. Daarmee kan de uitbreiding van een woning door een overstek niet worden getoetst aan maximaal toegestane maatvoering. Voor overstekken wordt een maximale maatvoering opgenomen.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In het bestemmingsplan Buitengebied 2017 worden mogelijkheden geboden tot realisatie van een bed and breakfast in de woning of in een bijgebouw. Per perceel kan maximaal 1 bed and breakfast accommodatie worden gevestigd. Een bed and breakfast betreft een kleinschalige overnachtingsaccommodatie, gericht op het bieden van de mogelijkheid tot toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt, waarbij de bed and breakfast ondergeschikt is aan de hoofdfunctie. Er is niet expliciet beschreven welke voorzieningen (niet) zijn toegestaan binnen deze functie. Vanuit vergunningverlening en handhaving wordt vaak de eis gehanteerd dat geen sprake mag zijn van een volwaardige keuken en andere faciliteiten die permanente bewoning of gebruik als vakantiewoning mogelijk maken. Daarnaast onderscheidt een bed and breakfast accommodatie zich van een vakantiewoning en permanente bewoning doordat het bij bed & breakfast de bedoeling is dat de hoofdbewoner eten serveert. Tot slot onderscheidt een bed and breakfast accommodatie zich van een pension en hotel die als hoofddoel hebben 'het verstrekken van logies', terwijl bed and breakfast in een (bedrijfs)woning of bijgebouw als nevenactiviteit heeft het verstrekken van logies.
In verband met de handhaafbaarheid/helderheid is het wenselijk om de onderscheidende kenmerken te benoemen in het bestemmingsplan.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In meerdere bestemmingen is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om vergroting van de vloeroppervlakte van bed and breakfast mogelijk te maken tot maximaal 50 m2. Deze bepaling leidt tot verwarring omdat in meerdere bestemmingen ook al een afwijkingsbevoegdheid is opgenomen om bed and breakfast toe te staan met een maximale oppervlakte van 50 m2.
In meerdere afwijkingsbevoegdheden is als voorwaarde opgenomen dat de oppervlakte van een bed and breakfastaccommodatie niet meer mag bedragen dan 50 m². Deze bepaling kan de indruk geven dat meerdere bed and breakfast accommodaties zijn toegestaan op een perceel met ieder een oppervlakte van 50 m2. Het woord 'accommodatie' wordt verwijderd.
Bij recht is bed and breakfast met een maximale oppervlakte van 50 m2 reeds toegestaan. De maximale oppervlakte van bed and breakfast wordt in de afwijkingsbevoegdheden vergroot maar 100 m2.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In meerdere afwijkingsbevoegdheden voor nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven wordt gesproken over verschillende overnachtingsmogelijkheden:
"verblijfsrecreatieve voorzieningen in de vorm bed and breakfast-accommodaties, groepsaccommodatie, pension en kampeerboerderij, trekkershutten, en in de vorm van standplaatsen voor kampeermiddelen, met uitzondering van stacaravans;"
Deze begrippen groepsaccommodatie en pension komen niet voor in de begripsomschrijvingen. Bovendien lijkt het nu een limitatieve lijst te zijn, terwijl er in feite voorbeelden worden benoemd van het bieden van inpandige mogelijkheden voor overnachting.
De omschrijving wordt daarom meer algemeen gemaakt.
Dit wordt verwerkt in lid 3.4.1 onder a, 3.5.1 onder k, 5.4.1 onder a, 5.5.1 onder k, 6.4.1 onder a, 6.5.1 onder k, 7.4.1 onder a en 7.5.1 onder k.
Naar aanleiding van een zienswijze is in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 opgenomen dat op gronden met de bestemming 'Wonen' (zonder agrarische nevenactiviteiten) een mestplaat is toegestaan. Bij de beantwoording van de zienswijze is opgenomen dat de mestplaat een maximale oppervlakte van 10 m2 en een maximale bouwhoogte van 2,5 meter zou krijgen. In de zienswijze is niet verzocht om deze maatvoering. Deze wijziging is nog niet verwerkt.
Bij de afweging of een mestplaat mogelijk is bij de bestemming 'Wonen' en bij de bestemming 'Wonen' met agrarische nevenactiviteiten is van belang dat er geen situatie ontstaat waardoor de activiteiten een omvang hebben alsof zij bedrijfsmatig zijn.
De opslag van vaste mest is genoemd in categorie 7.1 onder a van Onderdeel C Bijlage I van het Bor. De opslag van 10 m3 of minder dierlijke of andere organische vaste meststoffen valt niet onder bedrijfsmatige activiteiten. Categorie 7.2 Onderdeel C Bijlage I van het Bor regelt deze uitzondering. Als er meer dan 10m3 mest aanwezig is, dan is er sprake van een omvang alsof zij bedrijfsmatig is. Omdat bedrijfsmatige activiteiten niet zijn toegestaan bij de bestemming 'Wonen' moet de omvang in ieder geval beperkt worden tot 10m3 in het geval van wonen met agrarische neven activiteiten. Voor wonen is dan een kleinere omvang voor de opvang van mest gewenst (6m3). Omdat de omvang beperkt wordt is het ook wenselijk om het toegestane oppervlakte en de maximale hoogte aan te passen om te voorkomen dat er alsnog in de praktijk meer mest wordt opgeslagen.
In de bouwregels van de bestemming 'Wonen' is opgenomen dat een mestplaat mag worden gebouwd met een maximale oppervlakte van 25 m2 en een maximale bouwhoogte van 2,5 meter. De maximale toegestane oppervlakte van een mestplaat wordt verlaagd van 25 m2 naar 6 m2 en de maximale toegestane bouwhoogte van een mestplaat wordt verlaagd naar 1 meter. Daarnaast wordt toegevoegd dat de inhoud van de mestplaat niet meer mag bedragen dan 6 m3.
In de bouwregels is voor het bouwen van een mestplaat ten behoeve van het uitoefenen van agrarische nevenactiviteiten geen maximale oppervlakte, inhoud en bouwhoogte opgenomen. Aan de bouwregels wordt toegevoegd dat een mestplaat ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - nevenactiviteit agrarisch' mag worden gebouwd met een maximale oppervlakte van 10 m2, een maximale inhoud van 10 m3 en een maximale bouwhoogte van 1 meter.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op 13 december 2017 heeft de provincie Gelderland de provinciale Omgevingsverordening aangepast vastgesteld, waardoor uitbreiding, omschakeling en nieuwvestiging van geitenhouderijen niet meer is toegestaan. Deze regeling wordt geïmplementeerd in de algemene gebruiksregels van dit veegplan.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op 22 februari 2018 heeft de gemeenteraad van Nijkerk besloten dat:
Het is van belang om dit vast te leggen in de regels van voorliggend veegplan voor het buitengebied. De BENG-eisen gaan verder dan het huidige Bouwbesluit voorschrijft. Naar alle verwachting worden de BENG-eisen in 2020 vastgelegd in het Bouwbesluit. Desondanks wordt in het bestemmingsplan opgenomen dat moet worden aangetoond dat nieuwe gebouwen op den duur moeten kunnen voldaan aan de BENG (bijna energie-neutraal gebouwd) eisen.
Aardgasloos nieuwbouwen kan in bepaalde gevallen wel verplicht gesteld worden. Er is (vooralsnog) een aansluitplicht voor gas; netbeheerders zijn verplicht om iedereen die dat wil aan te sluiten op het gasnetwerk. Deze aansluitplicht vervalt als er een warmtenet aanwezig is of wordt gepland in een gebied dat is aangemerkt in een Warmteplan dat is opgesteld door de gemeente (Bouwbesluit 2012) of in de postcodelijst warmtegebieden van de ACM (Besluit Gebiedsindeling Gas). Aardgasloos nieuwbouwen is voor voorgenoemde gevallen vertaald in dit veegplan.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
In artikel 27.2.1 onder b is opgenomen in welke gevallen gebouwd mag worden op gronden bestemd als 'Waarde - Archeologie'. Over de fomulering onder b sub 1 is verwarring ontstaan. Uit deze bepaling kan worden afgelezen dat zolang het oppervlak van het gebouw niet verandert, geen archeologisch onderzoek hoeft te worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij de bouw van een kelder onder een bestaand gebouw. Dat is vanuit archeologisch oogpunt zeer ongewenst.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op 16 december 2009 is het beleidsplan Ontwikkeling Groene Buffer Nijkerk-Amersfoort-Hoevelaken vastgesteld. Het beleidsplan wordt in het bestemmingsplan Buitengebied 2017 vertaald.
De Groene Buffer ligt in het zuidwesten van de gemeente Nijkerk, tussen Amersfoort, Hoevelaken, Nijkerkerveen en Nijkerk. De situering van de Groene Buffer is weergegeven op onderstaande kaart.
Kaart contour Groene Buffer
Het beleidsplan presenteert de gewenste ontwikkeling van de Groene Buffer. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Groene Buffer is behoud en vernieuwing van natuur- en landschapswaarden, met oog voor de cultuurhistorische en monumentale kwaliteiten. Ook wordt ingezet op het ontwikkelen van goede mogelijkheden voor recreatief medegebruik.
Verbeelding
Het beleidsplan Ontwikkeling Groene Buffer Nijkerk-Amersfoort-Hoevelaken wordt als volgt overgenomen:
Regels
Naar aanleiding van het beleidsplan Ontwikkeling Groene Buffer Nijkerk-Amersfoort-Hoevelaken worden de planregels als volgt gewijzigd:
Op de locatie Keienweg 18 te Nijkerk bevindt zich een dagbesteding voor dementerende ouderen. In het verleden is hieraan medewerking verleend door omzetting van de bestemming Agrarisch - Kwekerij naar de bestemming Maatschappelijk. Bij de functiewijziging is alleen het bestemmingsvlak voor de kwekerij gewijzigd naar de bestemming Maatschappelijk, maar zijn de daarbuiten gelegen agrarische gronden van de kwekerij, die ook ten dienste staan van de dagbesteding, niet meegenomen. Dat wordt nu alsnog gecorrigeerd. Het totaal oppervlak aan bebouwing is 654 m2. De bebouwing staat binnen de oorspronkelijke begrenzing van de kwekerij en is al langer aanwezig. Het maximaal oppervlakte aan gebouwen op het perceel aan Keienweg 18 wordt gewijzigd.
Verbeelding
Het gedeelte binnen de stippellijn krijgt alsnog de bestemming Maatschappelijk.
Regels
De planregels worden als volgt gewijzigd:
Op grond van het bepaalde in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het bij het opstellen van een bestemmingsplan verplicht om inzicht te bieden in de relevante planologische en milieuhygiënische aspecten. Als een bestemmingsplan nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt, moet worden aangetoond dat dit haalbaar is in relatie tot de planologische en milieuhygiënische aspecten.
De bestaande ruimtelijke en functionele structuur van het plangebied wijzigen niet inhoudelijk. De voorliggende herziening van het bestemmingsplan is met name gericht op de vertaling van onherroepelijke postzegelbestemmingsplannen en wijzigingsplannen, alsmede van diverse ambtshalve correcties. Daarmee worden dus geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt en is een nadere onderbouwing met onderzoek dan ook niet nodig.
Wel zijn enkele ontwikkelingen meegenomen in het voorliggende veegplan. Daarbij is verwezen naar de bijbehorende ruimtelijke onderbouwing waarin de onderzoeksaspecten voor die locatie zijn verantwoord.
Een bestemmingsplan bestaat uit de juridisch bindende verbeelding en regels en gaat vergezeld van een toelichting.
Op de verbeelding worden de verschillende bestemmingen en aanduidingen gevisualiseerd. Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven, met daarbij de randvoorwaarden. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken. De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers bindende deel van het bestemmingsplan.
De toelichting heeft geen bindende werking en maakt juridisch geen deel uit van het bestemmingsplan. De toelichting heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van bepaalde bestemmingen en regels.
Het voorliggende bestemmingsplan 'Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 1' is een gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan Buitengebied 2017. Vanwege de leesbaarheid is er echter voor gekozen om de opzet van het bestemmingsplan zo veel mogelijk gelijk te houden aan een 'regulier' bestemmingsplan en duidelijk te markeren waar wijzigingen hebben plaatsgevonden. De herziening is opgesteld op basis van de landelijke standaarden (SVBP 2012).
Alle percelen, bestemmingen en gebiedsaanduidingen zijn uit het geldende bestemmingsplan Buitengebied 2017 op de verbeelding van het Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 1 overgenomen, zodat het plan een zo compleet mogelijk beeld van alle regelingen in het buitengebied geeft.
Gronden en locaties waar naar aanleiding van het veegplan 2017 een aanpassing van de nu geldende regelingen plaatsvindt, zijn door middel van de aanduiding 'overige zone - veegplan 1' aangegeven. Dit is geregeld in artikel 37.1 Van toepassing verklaring van de regels.
Enkelbestemmingen, functie-, maatvoerings- en bouwaanduidingen
Voor percelen waar een aanduiding of een bouwvlak toegevoegd of verwijderd dient te worden, is op de verbeelding de aanduiding 'overige zone - veegplan 1' opgenomen. Voor deze percelen maken alle perceelsgebonden enkelbestemmingen, functie-, maatvoerings- en bouwaanduidingen onderdeel uit van het veegplan.
Voor locaties waar bijvoorbeeld een bouwvlak of functieaanduiding komt te vervallen, zijn dat dus alle aspecten behalve het te verwijderen aspect. Voor al deze percelen geldt dat de nieuwe situatie/de eindsituatie op perceelsniveau zichtbaar is.
Regels
In verband met de leesbaarheid van het voorliggende plan is een complete set regels opgenomen. Door middel van groene markering en doorhalingen is aangegeven welke regels en veranderingen in de regels onderdeel uitmaken van het veegplan.
Alleen de regels die onderdeel uitmaken van het veegplan kunnen ter discussie worden gesteld (zienswijzen en beroep bij de Raad van State). Omdat een groot deel van de regels van het bestemmingsplan Buitengebied 2017 gewoon van kracht blijft en met dit veegplan niet wordt gewijzigd, kan hier geen bezwaar tegen worden gemaakt. Inhoudelijk zijn die regels immers niet aangepast.
Voor een nadere beschrijving van de regels wordt verwezen naar de toelichting van het bestemmingsplan Buitengebied. Zie deze link.
Er zijn voor de gemeente geen uitvoeringskosten waarvoor een specifiek onderzoek naar economische aspecten moet worden uitgevoerd.
De nieuwe ontwikkelingen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen, betreffen particuliere initiatieven op eigen gronden. Voor deze ontwikkelingen hoeft de gemeente Nijkerk geen maatregelen uit te voeren. Ook hoeft de gemeente geen aan- of verkopen te doen. Er is geen sprake van een bouwplan (artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening). Overige kosten zijn op grond van de legesverordening op de initiatiefnemers verhaald. In de bijgevoegde ruimtelijke onderbouwingen is nader ingegaan op de economische uitvoerbaarheid van dat specifieke plan. De economische uitvoerbaarheid is hiermee voldoende gewaarborgd.
Vooroverleg
In het kader van het wettelijke verplichte overleg op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is de toelichting van dit bestemmingsplan kortgesloten met de gebruikelijke partners, waaronder de provincie Gelderland en overige relevante organisaties. De binnen gekomen reacties zijn beantwoord in een vooroverlegnota. Deze nota is als Bijlage 4 bij deze toelichting opgenomen.
Inspraak
Gelet op de aard van het voorliggende veegplan is afgezien van het houden van inspraak.