direct naar inhoud van 4.5 Cultuurhistorie
Plan: Jan Plassensteeg 16
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0041-0001

4.5 Cultuurhistorie

In de toelichting van een bestemmingsplan dient een beschrijving te worden opgenomen van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten rekening is gehouden.

De Jan Plassensteeg maakt onderdeel uit van een gemengd gebied in Nijkerk met een van oorsprong agrarisch karakter. Het is ontstaan op een hoger gelegen dekzandrug die al vroeg geschikt was voor bewoning. Door verschillende ontwikkelingen is de omgeving in de afgelopen eeuw behoorlijk verstoord. Infrastructuur in de vorm van doorgaande wegen en spoorlijnen, in combinatie met bedrijfsmatige activiteiten zijn er de oorzaak van dat het oorspronkelijke karakter grotendeels is verloren. Middels onderhavig bestemmingsplan zijn geen grote ontwikkelingen voorzien die de cultuurhistorie van een gebied verder aantasten. Hierna wordt verder ingezoomd op het aspect archeologie.

4.5.1 Archeologie

In 2006 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiƫle archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

Archeologische waarden zijn zeker in Nederland veelal onzichtbaar. Ze liggen grotendeels verborgen in de bodem, waardoor ze niet eenvoudig te karteren zijn. Nu archeologische waarden in toenemende mate in de planvorming en in de uitvoering van projecten worden meegenomen, is de handicap van deze onzichtbaarheid actueler dan ooit. Om toch greep te krijgen op die nog onbekende archeologie, is door de provincie Gelderland een archeologische verwachtingenkaart opgesteld waarin voor de gehele provincie per deelgebied de archeologische verwachtingen in beeld zijn gebracht (kaart 14 van de structuurvisie van de provincie Gelderland).

Op basis van deze verwachtingenkaart, de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW), kan een voorspelling worden gedaan over de archeologische verwachting. Ter hoogte van het plangebied is sprake van hoge archeologische verwachtingswaarden.

Omdat bij de bouwplannen niet dieper wordt gegraven dan 30 cm en de aanbouw niet groter is dan 250 m2, hoeft er geen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De bestaande bedrijfsuitvoering wordt niet gewijzigd. Het bestemmingsplan is op het gebied van archeologie en cultuurhistorie uitvoerbaar.