Plan: | Nijkerk 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0027-0004 |
Het plangebied Nijkerk 2 bevat verscheidene deelgebieden. De Welstandsnota van de gemeente Nijkerk, vastgesteld op 1 juli 2004, deelt deze gebieden als volgt in:
Woonwijken jaren 1990/2000
In het navolgende wordt er een gebiedsbeschrijving gegeven van de verschillende deelgebieden:
Corlaer
Aan de zuidwestzijde van Nijkerk liggen de nieuwbouw woonwijken Corlaer en Groot Corlaer. Corlaer is gerealiseerd in de jaren negentig van de vorige eeuw. Corlaer is een ruime nieuwbouwwijk welke is opgezet als woonervenwijk met op autoluwheid gerichte verkeersmaatregelen waardoor met de auto niet de hele wijk kan worden doorkruist. Wat bebouwing betreft zijn in het gebied vooral de randen voorzien van ruime losstaande villabebouwing, terwijl in de kern van het gebied veel rijtjeshuizen en enige appartementen zijn gesitueerd. In het gebied komen tevens twee onder één kap (of dubbele woningen) voor. De villabebouwing komt voor in één tot twee bouwlagen met kap. Dit geldt tevens voor de rijtjeshuizen die daarnaast ook tot drie bouwlagen met al dan niet een plat dak voorkomen. De appartementencomplexen variëren in bouwhoogte van twee, drie en vijf bouwlagen met platte daken. Het woongebied heeft een rustige uitstraling doordat in het kleurgebruik is gekozen voor gedekte kleuren. De aangebrachte symmetrie de in bebouwingsvormen ondersteunt dit. Aan de oostelijke rand van het gebied is een zone gerealiseerd voor schone bedrijvigheid.
Groot Corlaer
Het gebied Groot Corlaer ligt tegen de westkant van Corlaer aan. Groot Corlaer is een nieuwbouwwijk die tussen 1997 en 2005 gerealiseerd is. Het gebied is ingevuld aan de hand van het beeldkwaliteitsplan Groot Corlaer (1997). De wijk Groot-Corlaer wordt door een aantal krachtig vormgegeven groenelementen onderverdeeld in woonbuurten. Van noord naar zuid zijn dit de buurten “Boerderijenakker”, “Kamers” en “De Bogen”. Deze buurten verschillen onderling duidelijk van karakter. Het verschil is ten eerste zichtbaar in de verkaveling in combinatie met de wegenopzet. De Boerderijenakker heeft gebogen wegen waar de bebouwing aan is geplaatst. De Kamers heeft een orthogonale wegenstructuur waarbij één oostwestverbinding dienst doet als ontsluitingsweg. De Bogen heeft als hoofdopzet een kwart cirkel, waarbij de twee radiale wegen met elkaar worden verbonden door meerdere segmenten. De buurten zijn daarnaast uit elkaar te houden door het duidelijke karakter dat wordt gevormd variërende kleurgebruik en het type woningen dat in de buurten is geplaatst. Het karakter van de woonbuurt Boerderijenakker wordt in belangrijke mate bepaald door de landelijke bebouwing van de Bunschoterweg: boerderijen met ruime groene tuinen. De nieuwbouw harmonieert met de al bestaande landelijke bebouwing, ondanks de eigentijdse architectuur van boerderijen en bungalows. Er is sprake van een enigszins informele en besloten sfeer. De straatwanden hoeven geen compositorische eenheid te vormen. Het beeld wordt bepaald door afzonderlijke huizen en bouwblokjes. In de Kamers, het centrale deel van de wijk, heeft een meer stedelijk karakter. Deze buurt heeft een mathematische ordening met een overwegend rechthoekig patroon in de verkaveling. De rechte staten worden begrensd door bebouwingswanden die als een compositorische eenheid zijn vormgegeven. De expressie van individuele woningen is ondergeschikt aan het totaalbeeld. Alleen op beeldbepalende locaties zijn duidelijke ruimtelijke accenten gerealiseerd door bouwkundige toevoegingen of specifieke woningtypen.
Elementen rondom het plangebied die bij de uitwerking herkenbaar zullen blijven, zijn:
De Terrassen
Het zuidelijkste deel van Groot Corlaer betreft het gebied De Terrassen. In het gebied zijn naast grondgebonden woningen ook appartementengebouwen gesitueerd. In het gebied is zorggedragen voor een zonering, in die zin, dat de woningdichtheid in de nabijheid van de Structuurweg het hoogst is. Deze neemt af naarmate men dieper het woongebied inkomt. Hierdoor zullen er in het plangebied verschillende woonmilieus gerealiseerd kunnen worden met elk hun eigen karakter. Centraal door de Terrassen is een groenzone opgenomen, waarin een langzaam verkeersroute en een waterpartij zijn opgenomen. Deze langzaamverkeersroute vormt de schakel tussen de bestaande langzaam verkeersroutes in de andere delen van Groot Corlaer en de scholen in Spoorkamp.
Spoorkamp
Het oude structuurplan Nijkerk-Nijkerkerveen 2001 vormt de grondslag voor dit bestemmingsplan. In dit structuurplan is bepaald dat het plangebied ruimte moet bieden aan bijzondere doeleinden en woonvormen. Bij bijzondere doeleinden moet worden gedacht aan scholen, kerken, dienstverlenende bedrijven
en instellingen. De geschiktheid van deze locatie voor dergelijke voorzieningen is met
name ingegeven door de goede bereikbaarheid. Deze bereikbaarheid leidt ook tot de wenselijkheid van kantorenontwikkeling binnen het plangebied. In het beeldkwaliteitsplan van het gebied Spoorkamp zijn de uitgangspunten voor de inrichting van het gebied vastgelegd. Hierbij is uitgegaan van de realisatie van eilanden. Per eiland wordt uitgegaan van één representatief hoofdgebouw en ieder eiland heeft een eigen signatuur door architectuur, kleur en materiaalgebruik.
Zuidelijke deelgebied: bedrijventerrein
Ten zuiden van Structuurweg is een klein deel van het plangebied gelegen. Het betreft een bedrijventerrein bedoeld voor bedrijvigheid tot maximaal categorie 3.1 en 3.2. Daarnaast is het gebied specifiek bedoeld voor de vestiging van de wijkpost (gemeentewerf), een milieustraat en een afvaloverslagstation.