Plan: | Hogenhof, Nijkerk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0024-VA02 |
Welstandsnota (2004)
In deze nota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Nijkerk is geregeld. Deze nota geeft tevens uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. Het gemeentebestuur wil met deze nota een belangrijke stap zetten naar modernisering en vermaatschappelijking van het welstandstoezicht.
Het doel van het welstandstoezicht is om een bijdrage te leveren aan de schoonheid en de aantrekkelijkheid van de (bebouwde) omgeving. Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.
Er zijn voor Nijkerk algemene welstandscriteria opgesteld die bestaan uit een kwaliteitskader en een ruimtelijk kader. Deze algemene welstandscriteria vormen een vangnet voor die gevallen waarin de overige criteria niet toereikend zijn.
Daarnaast is Nijkerk verdeeld in een aantal deelgebieden. Voor elk deelgebied in de gemeente zijn de gebiedskenmerken weergegeven en de welstandscriteria uitgewerkt. Uitgangspunt voor bebouwing in het gebied waarin de Hogenhof valt is dat de bestaande (gebouwde) omgeving het referentiepunt is voor nieuwe bebouwing. Dat wil zeggen dat een bouwkundige toevoeging of verandering moet passen in de aanwezige stedenbouwkundige structuur en dient aan te sluiten op de bestaande bebouwing. Het voorliggend bestemmingsplan sluit hierbij aan.
Structuurplan Nijkerk-Nijkerkerveen 2001
In 2001 is het “Structuurplan Nijkerk - Nijkerkerveen 2001” vastgesteld. Het plan beschrijft het ruimtelijke beleid voor de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Holkerveen voor de eerstkomende 15 jaar (tot 2015). In dit structuurplan wordt de beleidsregel “inbreiding voor uitbreiding” volmondig onderschreven.
De gemeente streeft in de realisatie van nieuwbouwplannen duurzaam bouwen na. Duurzaam bouwen beoogt het zodanig ordenen, inrichten en beheren van gebieden en gebouwen, dat een goede woon- en leefomgeving wordt gerealiseerd voor nu en in de toekomst.
Voorliggende bouw van veertien grondgebonden woningen past binnen de ambities van het Structuurplan Nijkerk-Nijkerkerveen 2001.
Woonvisie 2005+
De gemeenteraad van Nijkerk heeft op 15 december 2005 de integrale Ontwikkelingsvisie 2015-2030 voor Nijkerk vastgesteld. Daarmee is richting gegeven aan de wijze waarop Nijkerk in de komende decennia zal worden uitgebouwd. Een belangrijk thema daarin is de relatie tussen wonen, welzijn en zorg. De gemeente Nijkerk vindt dat het thema nader uitgewerkt moet worden in de woonvisie. In de woonvisie geeft de gemeente Nijkerk aan welke ambities zij voor de komende jaren heeft. Deze ambities zijn:
De gemeente wil het mogelijk maken dat alle bevolkingsgroepen in Nijkerk kunnen (blijven) wonen. Dit betekent dat er een divers woningaanbod moet worden gerealiseerd en dat de voorzieningen in de woonwijken van goede kwaliteit moeten zijn. Het is de bedoeling dat het mogelijk wordt voor alle leeftijden en huishoudenssamenstellingen om in de verschillende wijken en kernen, zolang mogelijk in de eigen woning en woonomgeving te kunnen blijven wonen.
De woonvisie omschrijft onder andere een sterke vraag naar seniorenwoningen binnen Nijkerk. De voorziene grondgebonden woningen zijn uitstekend geschikt voor senioren, waarmee gerechtvaardigd wordt dat de voorziene woningbouw past binnen het gemeentelijk woonbeleid.