direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerrein 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0001-0006

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Nijkerk/ Hoevelaken 2030 en Binnenstadsvisie Nijkerk (2011)

De nieuwe structuurvisie van de gemeente geeft in grote lijnen aan welke plannen de gemeente Nijkerk heeft voor de inrichting van de ruimte in de komende jaren met de blik gericht op 2030. Deze structuurvisie is door de gemeenteraad op 30 juni 2011 vastgesteld. Voor de binnenstad is een aparte visie gemaakt.

In de structuurvisie zijn op basis van de huidige situatie en verwachte trends ten aanzien van bevolkingsopbouw, werkgelegenheid, woningmarkt, economisch profiel, mobiliteit en ruimtelijke ontwikkelingen een visie geformuleerd voor de gemeente.

In 2030 vormt de gemeente de groene overgang van de Randstad naar de Veluwe. De kernen hebben zich gericht op de eigen behoefte op het vlak van wonen, werken en voorzieningen. De woningvoorraad is meegegroeid met de vraag vanuit de eigen bevolking en er zijn nieuwe, onderscheidende woonmilieus ontstaan in Nijkerk, terwijl de kernen van Nijkerkerveen en Hoevelaken zijn afgerond op een wijze passend bij het omliggende landschap.

In 2030 profileert Nijkerk zich met de unieke combinatie van drie identiteiten die op relatief korte afstand te ervaren zijn:

  • 1. Stadse identiteit, waaronder de zone rondom de A28 en in mindere mate de A1;
  • 2. Dorpse Identiteit, zoals de dorpskernen van Nijkerkerveen, Hoevelaken en de wijken aan de zuid- en oostkant van Nijkerk;
  • 3. Landelijke Identiteit, vooral het buitengebied van de gemeente.

In de structuurvisie worden op hoofdlijnen vier strategische keuzes gemaakt ten aanzien van de gewenste ontwikkeling en profilering van Nijkerk in de regio:

Drie kernen met eigen cultuur en samenleving

Landbouw en Landschap gaan samen

Tegengaan van verrommeling in gekoesterde landschappen

Ontwikkeling bedrijventerrein, na ontwikkeling van De Flier en De Driehoek wordt ruimte voor nieuwe bedrijvigheid gevonden door herstructurering van Arkervaart Oost.

Bijzondere opgaven in de structuurvisie zijn er voor:

  • Poorten, de toegangsgebieden naar Nijkerk.
  • Aandachtsgebieden, gebieden waar juist geen grote plannen of ingrepen worden voorgesteld (de Holk, de Veenwallen, Slichtenhorst, Beulekamp)
  • Sleutelgebieden, gebieden waar nieuwe ontwikkelingen zijn gepland met specifieke opgaven die met extra aandacht en inzet richting kunnen geven aan de ambities van de gemeente.

Onderstaand is de integrale visiekaart van de gemeente opgenomen. Aangezien het onderhavige bestemmingsplan de huidige situatie vastlegt, is er geen sprake van strijdigheid met het Structuurplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0001-0006_0002.png"

Voor de binnenstad is met een deel van de ondernemers, winkeliers en bewoners een visie op de binnenstad gemaakt (Binnenstadsvisie Nijkerk). De vier belangrijkste pijlers in deze visie zijn:

  • 1. Goede bereikbaarheid en ruim voldoende betaalbare parkeervoorzieningen.
  • 2. Winkelaanbod biedt combinatie van boodschappen doen en shoppen.
  • 3. De charme van een monumentaal stadje met historische panden en authentieke straten.
  • 4. Een binnenstad waar mensen met plezier wonen.

Dit heeft geresulteerd in bijgevoegde visiekaart.

Een deel van de binnenstad is gelegen in het plangebied van voorliggend bestemmingsplan. Voorliggend plan is een weergave van de vigerende bestemmingen. Voor nieuwe ontwikkelingen die niet passen binnen de vigerende bestemming zal een aparte bestemmingsplanprocedure moeten worden gevolgd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0001-0006_0003.png"

Welstandsnota (2004)

In deze nota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Nijkerk is geregeld. Deze nota geeft tevens uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. Het gemeentebestuur wil met deze nota een belangrijke stap zetten naar modernisering en vermaatschappelijking van het welstandstoezicht.

Het doel van het welstandstoezicht is om een bijdrage te leveren aan de schoonheid en de aantrekkelijkheid van de (bebouwde) omgeving. Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.

Er zijn voor Nijkerk algemene welstandscriteria opgesteld die bestaan uit een kwaliteitskader en een ruimtelijk kader. Deze algemene welstandscriteria vormen een vangnet voor die gevallen waarin de overige criteria niet toereikend zijn. Daarnaast is Nijkerk verdeeld in een aantal deelgebieden. In onderstaande afbeelding is het deelgebied "Bedrijventerrein oud" in donkerpaars aangegeven en het deelgebied "Bedrijventerrein nieuw" in lichtpaars. In Hoofdstuk 3 is een beschrijving van de gebieden opgenomen.

Voor zowel 'Bedrijventerrein oud' als voor 'Bedrijventerrein nieuw' worden aanvullende criteria in de Welstandsnota gesteld. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een bouwkundige toevoeging of verandering moet passen in de aanwezige stedenbouwkundige structuur en dient aan te sluiten op de typologie, detaillering, de kleur en het materiaalgebruik van de bestaande gebouwen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0001-0006_0004.jpg"

Beeldkwaliteitsplan Terrein De Boer

In 2003 heeft de gemeente Nijkerk het terrein van de voormalige Schaverij Bunnik de Boer aan de Westkadijk gekocht. Op basis van de "Structuurvisie Havenkom" is getracht het gebied een nieuwe impuls te geven. Met de nieuwe verkaveling van het gebied is er een gevarieerd aanbod van bedrijfskavels binnen het huidige bedrijventerrein Arkervaart ontstaan. Binnen de verkaveling is een zekere ordening aan kavels aangebracht. Bepaalde kavels zijn meer geschikt voor bepaalde typen bedrijven dan andere kavels. Deze ordening en samenhang moet op het terrein goed herkenbaar zijn. Door middel van het beeldkwaliteitsplan wordt extra sturing gegeven aan de verschijningsvorm van zowel de bebouwing als van de openbare ruimte. Hierdoor wordt de samenhang en identiteit van het gebied versterkt.

In het beeldkwaliteitsplan wordt ingegaan op de ontsluiting, de bebouwingsstructuur, de groen- en waterstructuur en de openbare ruimte.

Het terrein wordt opgedeeld in vier deelgebieden die nader worden beschreven, te weten:

  • de Westkadijk/Arkervaart;
  • de zone langs de Ambachtstraat;
  • de twee bedrijfsverzamelgebouwen;
  • de resterende bedrijven.

Beeldkwaliteitsplan bedrijventerrein Watergoor

Om samenhang en identiteit te krijgen op het bedrijvenpark Watergoor, is in oktober 2003 een beeldkwaliteitsplan gemaakt. In dit beeldkwaliteitsplan zijn de uitgangspunten, randvoorwaarden en referenties opgenomen over hoe het bedrijvenpark er uit moet gaan zien.

Uitgangspunt is een duidelijke hoofdstructuur met verschillende zones die elk een herkenbaar eigen gezicht hebben. Op beeldbepalende locaties komen opvallende gebouwen van hoge architectonische kwaliteit, die op het beoogde totaalbeeld inspelen. Openbare ruimten worden zorgvuldig vormgegeven. Bepaalde bouwwijzen en materiaaltoepassingen die met het streven naar "duurzaam bouwen" samenhangen, worden zo mogelijk zichtbaar gemaakt.

Beleidsregels voor binnen sport op bedrijventerreinen (2005)

De gemeente Nijkerk wordt geconfronteerd met verzoeken van ondernemingen om bedrijfspanden op bedrijventerreinen te mogen gebruiken ten behoeve van binnensport, zoals voor sportscholen en fitnesscentra. In het vigerende gemeentelijk beleid is binnensport niet toegestaan op bedrijventerreinen. In 2005 zijn er beleidsregels opgesteld om binnensport -onder voorwaarden- toch mogelijk te kunnen maken.

Zo dienen binnensportvoorzieningen te worden gevestigd op bereikbare en veilige locaties, dicht bij de woongebieden waarvoor ze zijn bedoeld. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan de zones rond het centrumgebied of in randzones langs woonwijken. Overlast van sportactiviteiten kan worden beperkt door een goede ontsluiting en een afstand tot woningen van tenminste circa 30 meter. Clustering van sportvoorzieningen levert voordelen op. Men kan daarbij gebruik maken van dezelfde ondersteunende voorzieningen, zoals parkeren. Kleinere binnensportvoorzieningen kunnen zonder bezwaar worden ondergebracht in centrumgebieden met gemengde functies. Grotere binnensportvoorzieningen kunnen als een bedrijfsmatige activiteit worden aangemerkt. Voor grotere binnensportvoorzieningen kunnen bedrijfsterreinen een aantrekkelijke locatie bieden, mits kan worden voldaan aan de in de beleidsregels voor binnensport op bedrijventerreinen gestelde voorwaarden.

De delen van bedrijfsterreinen die in aanmerking komen voor binnensportvoorzieningen zijn voor het voorliggende plangebied als volgt:

  • een zone van 100 meter breed ten noorden van de randweg;
  • een zone van 100 meter breed ter weerszijden van de Watergoorweg;
  • een zone van 100 meter breed ten noordwesten van de Ambachtstraat;
  • de gronden tussen de Ambachtstraat en het woongebied van Nijkerk.

Voor de duidelijkheid zijn deze zones in rood in onderstaand kaartje opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0001-0006_0005.jpg"

Omdat de vestiging van binnensport op bedrijfsterreinen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, is een toetsingsmoment nodig. Daarom wordt binnensport niet als recht, maar door middel van het verlenen van een ontheffing (omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 lid 1 van de Wabo voor de in die bepaling onder c genoemde activiteit) in de bestemmingsplannen voor bedrijfsterreinen geregeld. De voorwaarden voor het verlenen van de omgevingsvergunning zijn in de planregels van voorliggend bestemmingsplan opgenomen.

Beleidsnota cultuurhistorie

Deze Beleidsnota heeft als belangrijkste doel het bieden van een kader waarbinnen het toekomstige cultuurhistorische beleid in de gemeente kan worden uitgezet. Op basis van het hierin uiteengezette beleid zullen meerdere cultuurhistorische projecten kunnen worden opgezet. In de nota worden de ontwikkelingsgeschiedenis en de belangrijkste cultuurhistorische kenmerken en waarden binnen de gemeente beschreven. Hieruit komen de speerpunten voor het cultuurhistorische beleid naar voren. Deze speerpunten hebben geen betrekking op het voorliggende bedrijventerrein.

Notitie niet woonactiviteiten aan huis

Doel van deze notitie is om heldere en duidelijke regels te krijgen voor mensen die een klein deel van hun huis of bijgebouw willen inrichten en gebruiken om van daaruit niet-woonactiviteiten te ontplooien. Onder niet woonactiviteiten wordt verstaan alle beroeps- en bedrijfsactiviteiten in een woning of een bijbehorend bouwwerk, die passen in categorie 1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, dan wel daarmee gelijk te stellen zijn, gelet op de aard van die activiteiten en de invloed ervan op de omgeving. Er zijn regels geformuleerd die duidelijk maken onder welke voorwaarden voor niet-woonactiviteiten aan huis een omgevingsvergunning kan worden verkregen.

Landschapsontwikkelingsplan Nijkerk (2005)

Het door de gemeenteraad vastgestelde Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Nijkerk heeft een visie op hoofdlijnen opgenomen, genaamd "De rode draad". Hierin zijn een viertal aanknopingspunten opgenomen die van belang zijn voor de gemeente, namelijk:

  • 1. Versterken van de drie aanwezige landschapstypen in Nijkerk.
  • 2. Versterken en beleefbaar maken van het cultuurhistorische erfgoed.
  • 3. Behoud en versterken van de natuurparels van Nijkerk.
  • 4. Uitbreiden recreatief netwerk en benutten kansen op recreatief vlak.

Eén van de aanbevelingen in het landschapsontwikkelingsplan is het versterken, behouden en uitbreiden van de landschappelijke kwaliteiten. De snelweg vormt een barrière van de stad Nijkerk richting de polder. Ook de bedrijventerreinen zorgen voor een harde stadsrand aan de westzijde van Nijkerk. Doordat langs deze rand bomenrijen, schermen of boomgroepen zijn geplaatst wordt hiermee de landschappelijke kwaliteit versterkt.

Handboek Groenbeleid

In januari 2003 is het Handboek Groenbeleid opgesteld. Het Handboek Groenbeleid verwoordt de visie voor het openbare groen binnen de kemen van de gemeente Nijkerk voor de lange termijn. Het handboek vormt een belangrijk toetsingskader en bestuurlijk beleidsstuk en is opgebouwd uit verschillende modules of bouwstenen. Elke bouwsteen vormt een afgeronde eenheid, samen vormen ze een "muur", een drager voor hel toetsen van plannen en ontwikkelingen. De samenhang tussen de bouwstenen maakt de muur sterk.

Voor het bedrijventerrein Arkervaart is opgenomen dat het bedrijventerrein het belangrijkste en oudste industriegebied/bedrijventerrein van de kern Nijkerk is. Op dit bedrijventerrein zijn uiteenlopende bedrijfsgebouwen aanwezig van automobielbedrijven en kantoren tot een melkfabriek. Het wegenpatroon op het terrein is recht en voornamelijk noord-zuid gericht. Op het bedrijventerrein is zeer weinig groen aanwezig en wordt het beeld vooral bepaald door de (te ontwikkelen) bedrijfsgebouwen. Hierdoor oogt het geheel sober en grijs.

Tot de wijk(groen)structuur behoren:

Lijnen

  • Nijverheidsstraat;
  • Gildenstraat;
  • Beurtschipper;
  • Patroonstraat/Handelsstraat.

Punten

  • De entrees vanaf de Ambachtstraat en Berencamperweg.

Ontwikkelingsrichting

  • Het ondersteunen van de hoofdroutes over het bedrijventerrein door middel van laanbeplanting verhoogt de oriëntatie en verkeersgeleiding;
  • Het aantrekkelijker maken van het bedrijventerreinen door middel van een groenere uitstraling.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0001-0006_0006.jpg"

Het voorliggende bestemmingsplan doet geen afbreuk aan de gewenste structuur en ontwikkelingsrichting.

Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan (2011)

Op 26 mei 2011 is het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vastgesteld. Deze is tegelijk met de Structuurvisie tot stand gekomen. Het GVVP is geschreven met de Structuurvisie als overkoepelend kader. Het GVVP heeft een planhorizon tot 2020, met af en toe een doorkijk naar 2030.

De ambitie van de gemeente is om goed en veilig bereikbaar te blijven via zowel de weg als het spoor voor haar bewoners en vanuit haar omgeving. Daarbij moet de doorstroming op het lokale hoofdwegennet verbeterd en het sluipverkeer voorkomen worden. De kernen blijven ook de komende jaren onderling goed met elkaar verbonden en nieuwe ontwikkelingen worden goed en duurzaam ontsloten op het (lokale) hoofdwegennet. Nijkerk zet in op het reduceren van het aantal korte ritten met de auto. Door te investeren in de fiets en in flankerend beleid ten aanzien van openbaar vervoer wil Nijkerk het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer bevorderen en (subjectief) onveilige locaties aanpakken. Door het verbeteren van de leefbaarheid in en de bereikbaarheid van de binnenstad creëert Nijkerk een aantrekkelijk centrum voor Nijkerk en haar omgeving.

Om deze ambitie waar te maken zijn voor verschillende modaliteiten doelstellingen en ambities geformuleerd, welke weer in concrete opgaven zijn vertaald. Het uitvoeringsprogramma is nog in bewerking (2011). Het voorliggende bestemmingsplan is een vertaling van de actuele situatie en doet geen afbreuk aan het behalen van de doelstellingen.

Milieubeleidsplan 2009-2012 van de gemeente Nijkerk

Het Milieubeleidsplan 2009-2012 is de opvolger van het Milieubeleidsplan 2004-2007 en is op 28 mei 2009door de gemeenteraad vastgesteld. Met dit Milieubeleidsplan stelt de gemeenteraad de kaders van het milieubeleid voor de komende periode vast en brengt zij accenten aan die zij belangrijk vindt. Het milieubeleidsplan 2009-2012 is integraal en in samenhang met andere beleidsterreinen opgesteld.

Het accent ligt op duurzame ontwikkelingen en de aanpak van hardnekkige milieuproblemen. De nadruk ligt op een gezonde veilige leefomgeving, met een eigen verantwoordelijkheid voor bedrijfsleven en burgers. Door de kredietcrisis is de aandacht vooral ook gericht op duurzame energie en samenleving. Het milieubeleid anticipeert op wetgeving en recente ontwikkelingen.

Het Milieubeleidsplan kent vier speerpunten namelijk klimaat, leefbaarheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Binnen de vier speerpunten zijn subthema’s ondergebracht.

De gemeente zet bijvoorbeeld in op energiebesparing en duurzame energie, op duurzaam ruimtegebruik en duurzaam bouwen als antwoord op de klimaatvraagstukken. Daarnaast zijn duurzame relaties tussen burgers, ondernemers, de maatschappelijke organisatie en de regiopartner belangrijk om uitvoering te geven aan dit plan.

Daarnaast werkt de gemeente aan het bewaken, behouden en verbeteren van de kwaliteit van het water, de lucht, de bodem, het landschap en de natuur. Het verminderen van afval en het veilig maken en houden van de omgeving. Kort samengevat de kwaliteit van de Nijkerkse leefomgeving.

Het voorliggende bestemmingsplan doet geen afbreuk aan het milieubeleidsplan van de gemeente Nijkerk.

Waterplan (2006)

Het Waterplan bestaat uit twee delen.

  • Deel 1 is het beleidsdeel "Gemeentelijk Waterplan Nijkerk, Visie en beleid 2005-2030" dat door de gemeenteraad van Nijkerk op 1 juni 2006 is vastgesteld. Hierin worden de visie en doelstellingen van het Nijkerkse waterbeleid omschreven. Door dit zo concreet mogelijk te doen zijn de vorderingen in de uitvoering van het plan goed te meten.
  • Deel 2 is het uitvoeringsdeel "Gemeentelijk Waterplan Nijkerk, Uitvoerings- en Communicatieplan 2007-2011" dat jaarlijks door het college wordt geactualiseerd en vastgesteld en waarin de uit te voeren maatregelen zo concreet mogelijk zijn beschreven.

Gelet op hun grote betrokkenheid zijn de Waterschappen "Vallei & Eem" en "‘Veluwe" op een constructieve en intensieve wijze bij de totstandkoming van het gemeentelijk Waterplan betrokken.

De visie geeft aan hoe het watersysteem er op lange termijn uit moet zien en bevat doelstellingen voor de lange, middellange en korte termijn. De visie is opgebouwd uit zes thema’s:

  • Samen werken aan water en ruimte.
  • Voort met afkoppelen.
  • Aanpak grondwaterproblematiek.
  • Verbeteren waterkwaliteit en ecologie.
  • Bevorderen gebruik en beleving van water.
  • Water en vuur.

In het uitvoeringsprogramma staat onder meer het volgende verwoord:

Onderzoek heeft aangetoond dat de waterbodem van de Arkervaart sterk verontreinigd is. Derhalve is onlangs de Arkervaart helemaal uitgebaggerd. Ook de zuivering op de RWZI is verbeterd, waardoor de uitstoot op de Arkervaart afneemt.

Het voorliggende bestemmingsplan doet geen afbreuk aan het waterplan en het bijbehorende uitvoeringsprogramma van de gemeente Nijkerk.

Beleidsregel Detailhandel op bedrijventerreinen

Onder invloed van onder andere de opkomst van internet en de behoefte aan schaalvergroting bij ondernemers ontvangt de Gemeente Nijkerk steeds vaker verzoeken om mee te werken aan detailhandel op bedrijventerreinen. Geldende bestemmingsplannen laten detailhandel op dergelijke locaties echter vrijwel nooit toe. Echter er zijn verschillende vormen van detailhandel die niet passen binnen de bestaande winkelstructuur en die juist op bedrijventerreinen thuishoren.

Om meer duidelijkheid te geven over wanneer de gemeente wel of geen medewerking verleend aan detailhandel op bedrijventerreinen is de beleidsregel "Detailhandel op bedrijventerreinen" opgesteld. Hierbij is onderscheid gemaakt in de volgende vormen van detailhandel:

  • detailhandel in volumineuze goederen ;
  • grootschalige detailhandel;
  • internetdetailhandel;
  • ondergeschikte detailhandel.

Naast algemene uitgangspunten zijn er voor bovengenoemde vormen van detailhandel ook specifieke uitgangspunten geformuleerd, die vertaald zijn in dit bestemmingsplan.