Plan: | Hurwenen, herziening 2011 Wielewaallaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0263.BP1080-VG01 |
Streekplan Gelderland 2005, Kansen voor de regio's (Vastgesteld 29 juni 2005)
Sinds 1 juli 2008 is de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) vervangen door de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Hierin is het streekplan van de provincie vervallen en vervangen door een structuurvisie. Het streekplan van de provincie Gelderland is van rechtswege, beleidsneutraal, omgezet naar een structuurvisie. Hierdoor is het streekplan relevant voor onderliggende ontwikkeling.
Bundelingsbeleid is een centraal uitgangspunt voor de wijze waarop in het Gelders ruimtelijk beleid wordt omgegaan met verstedelijking. Bundeling in Gelderland heeft tot doel:
In het provinciaal beleid voor stedelijke ontwikkeling wordt onderscheid gemaakt tussen 'bestaand bebouwd gebied' en stedelijke uitbreiding. Het accent van de provinciale beleidsambities ligt op de vernieuwing en het beheer en onderhoud van bestaand bebouwd gebied. Mocht men desondanks toch stedelijk gebied willen uitbreiden dan dient men expliciet rekening te houden met uitgangspunten van het bundelings-, infrastructuur-, water- en milieubeleid. Bij het selecteren van de locatie dient rekening gehouden te worden met en voldaan worden aan de basiskwaliteitseisen van bodem, water, geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid. Tevens dient de stedelijke uitbreiding aan te sluiten bij de bestaande stedelijke structuur en te passen in het landschap.
Doorwerking plangebied
In het plan worden aan de zuidgrens van Hurwenen nieuwe woningen mogelijk gemaakt. Op de beleidskaart ruimtelijke ontwikkeling behorende bij het streekplan wordt het gebied aangemerkt als zoekzone stedelijke functies. Tijdens de opstelling van het plan is rekening gehouden met de verschillende beleidsvelden en ook met de planologisch relevante aspecten. De planologisch relevante aspecten worden in hoofdstuk vier behandeld. De stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing is indicatief weergegeven om flexibiliteit in de planontwikkeling te bieden.
Ruimtelijke Verordening Gelderland
Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.
Provinciale Staten hebben de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld in december 2010 en de deze geldt sinds maart 2011.
Onderhavige ontwikkeling betreft een stedelijke ontwikkeling. De vigerende Gelderse ruimtelijke structuurvisie hanteert als uitgangspunt dat nieuwe verstedelijking bij voorkeur plaatsvindt binnen het bestaand bebouwd gebied, binnen de woningbouwcontour en de zoekrichting woningbouw van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen (voorheen KAN), binnen de zoekzones bedrijventerreinen van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en binnen de zoekzones voor wonen en werken.
De woningen die met dit plan mogelijk worden gemaakt liggen allen binnen een zoekzone voor wonen en werken. Hiermee voldoet het plan volledig aan de Ruimtelijke Verordening. Het overige deel van het plangebied (bestemmingen 'Groen' en 'Agrarisch' liggen in de zone 'nieuwe bebouwing buitengebied'. Hier wordt echter geen stedelijke uitbreiding gerealiseerd maar waterberging.
Woonvisie Gelderland
(19 februari 2003, Provincie Gelderland)
De woonvisie formuleert drie centrale doelen:
Deel C van de Woonvisie is in 2010 geactualiseerd. Dit is het KWP3 (Kwalitatief Woningbouw Programma 2010-2019). Voor de Regio Rivierenland wordt daarin een aantal uitgangspunten geformuleerd. De kern Hurwenen behoort tot de regio Rivierenland.
De gemeenten in de Regio Rivierenland zullen zich inspannen om o.a. het volgende te bereiken:
Doorwerking projectgebied
Onderhavig bestemmingsplan is een flexibel bestemmingsplan ten behoeve van de realisatie van meerdere woningen. Gezien de flexibiliteit in dit plan biedt het plan ruim voldoende mogelijkheden om te bouwen binnen de hierboven genoemde doelstellingen en daarbij te voldoen aan de actuele vraag. In elk geval worden zes multifunctionele (starters)woningen mogelijk gemaakt, alsmede de uitgifte van kavels voor zelfbouw.
Woningmarktonderzoek Bommelerwaard (Companen december 2009)
Uit dit onderzoek blijkt dat de gemeente Maasdriel tot en met 2030 een behoefte heeft aan ongeveer 1100 woningen. Hiernaast is er een groeiambitie van 400 woningen. Er is vooral vraag naar woningen geschikt voor senioren (huur) vrijstaande woningen in de koopsector. Gemeentebreed is er grote behoefte aan starterswoningen.
Een andere uitkomst van het onderzoek is dat het overgrote deel van de bevolking bij verhuizing het liefst in de eigen kern blijft wonen. De 1.100 woningen die nodig zijn voor de autonome bevolkingsontwikkeling zijn om die reden evenredig verdeeld over de verschillende kernen. De aantallen per kern zijn gebaseerd op het behoefteonderzoek van Companen uit 2009. Het toegestane aantal voor Hurwenen komt daarmee op 34 woningen (26 + 30% extra wegens mogelijke planuitval is 34 totaal).
De planning voor Hurwenen bedraagt thans 28 woningen waarvan deze (20) aan de Wielewaallaan (bron: rapportage Herijking Maasdriel, woningbouwprogramma 2012, definitieve versie).
Hier is de kanttekening op zijn plaats, dat de herijkingsrapportage spreekt over 20 woningen, terwijl in dit bestemmingsplan sprake is van 28 woningen. Dit betreft een maximum. Het streefbeeld van dit plan gaat echter uit van een lager aantal woningen, circa 20.
Overigens behoeft een totaal van 28 woningen geen probleem te zijn. Het toegestane aantal woningen voor Hurwenen is immers 34.
In de bevolkingsprognose 2010 van de provincie Gelderland werd nog uitgegaan van krimp van de Maasdrielse bevolking vanaf 2010. In de nieuwste prognoses is pas vanaf 2030 sprake van daling van het aantal inwoners (bron: Bevolkingsprognoses Gelderland 2012 van de provincie Gelderland). Uit hetzelfde rapport blijkt dat in 2010 een daling van het aantal huishoudens werd voorzien na 2030. In de rapportage 2012 is dit pas tegen 2040. Hieruit blijkt dat er zeker geen sprake is van teruggelopen behoefte sinds het onderzoek van Companen in 2009. Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal huishoudens in de periode 2010-2020 met 20 toeneemt.
Doorwerking projectgebied
De ontwikkelingen die mogelijk gemaakt worden in onderliggend plan sluiten aan bij het woningmarktonderzoek Bommelerwaard. De geplande woningen die met dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt komen overeen met het aantal woningen zoals benoemd in het woningmarktonderzoek.