Plan: | Kerkdriel Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0263.BP1050-OH01 |
In 2008 heeft het bestuur van de gemeente Maasdriel haar ambitie voor de toekomst verwoord in de visie ‘Maasdriel 2020+’. Deze visie kent drie prioriteiten: ‘leefbaarheid’, ‘leefbaarheid’ en ‘leefbaarheid’.
De bevolking van Maasdriel verstaat onder leefbaarheid:
Uitgangspunt voor het woningbouwprogramma is te bouwen voor in elk geval de behoeften van de eigen bevolking, met daarbinnen specifiek aandacht voor de huisvesting van ouderen en jongeren en de ontwikkeling van nieuwe concepten zoals het creëren van werklandschappen en het bouwen in eigen beheer. Parallel daaraan zet de gemeente in op het bouwen voor groei. Groei door te bouwen voor jongeren uit de eigen gemeente en daarnaast het verleiden van jonge koopkrachtige gezinnen van buiten de gemeente om in Maasdriel te komen wonen.
Maasdriel wil inspelen op de kansen die er zijn:
Het ruimtelijk structuurbeeld Kerkdriel is de ruimtelijke vertaling van de visie Maasdriel 2020+ voor de kern Kerkdriel. Het zwaartepunt voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen legt dit structuurmodel ten westen en ten noorden van de kern Kerkdriel. Hier is ruimte voor nieuwe woningbouw en bedrijventerreinen. De bestaande infrastructuur is hier niet op berekend, vandaar dat onderzocht moet worden of er een nieuwe verbinding tussen de Wordenseweg en de provinciale weg ten westen van Kerkdriel noodzakelijk is.
In het beleidskader Wonen Bommelerwaard 2005-2009 is het woningbouwprogramma voor Kerkdriel geformuleerd. Op basis van de veranderingen in de huishoudensamenstelling, die op basis van huishoudenprognoses geprognosticeerd zijn, was de verwachting dat in Maasdriel de behoefte aan grote dure eengezins koopwoningen nog met circa 400 zou toenemen. Ook is er een aanzienlijke vraag naar grote betaalbare eengezins koopwoningen en meergezins huurwoningen. Van betekenis wordt ook de kleine goedkope eengezins huurwoning. Met name door toename van de groep ouderen, zal ook de vraag naar kleinere woningen en meergezinswoningen in de huursector groeien.
De visie ‘Maasdriel 2020+’ zet duidelijk in op het vergroten van het woningbouwprogramma, ten opzichte van het hierboven genoemde beleidskader, om de gewenste groei te kunnen realiseren. Op dit moment formuleert de gemeente een nieuwe visie op het woningbouwprogramma op basis van de ambities uit ‘Maasdriel 2020+’. Dit wordt vertaald in verschillende woningbouwprojecten voor verschillende doelgroepen.
Vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen, wordt welstandsbeleid opgesteld. De verschijningsvorm van een bouwwerk is geen zaak van de eigenaar alleen; elke voorbijganger wordt ermee geconfronteerd. De gemeente Maasdriel heeft het ontwikkelde welstandsbeleid beschreven in de Welstandsnota Maasdriel, die in 2004 is vastgesteld. Er zijn zowel gebiedsgerichte als algemene welstandscriteria geformuleerd. Er zijn in het plangebied geen monumenten aanwezig. Voor onderhavige uitbreiding is een beeldkwaliteitplan opgesteld dat als toetsingskader voor de welstandsbeoordeling zal dienen.