direct naar inhoud van 6.1 Ruimtelijke inpasbaarheid
Plan: Agrarisch Gebied, 66e herziening (Wolbertsdijk 13 te Wapenveld)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000859-va01

6.1 Ruimtelijke inpasbaarheid

6.1.1 Directe omgeving plangebied

Het plangebied is gelegen in het buitengebied van de gemeente Heerde ingeklemd tussen de dorpen Wapenveld en Heerde. Het gebied kenmerkt zich als een hoofdzakelijk agrarisch gebied. In de nabijheid van het plangebied zijn alleen burgerwoningen aanwezig. Het aansluitende gebied betreft een open kommenlandschap.

6.1.2 Landschappelijke inpasbaarheid

In dit landschap zijn structuurdragende elementen, zoals het Apeldoorns Kanaal en de Nieuwe Wetering aanwezig, welke in stand gehouden dienen te worden en indien mogelijk verder te worden versterkt. Deze zijn van betekenis als leef- en migratiegebied van verschillende soorten insecten en voor kleine zoogdieren. Het kanaal en de weteringen lenen zich dan ook goed voor natuurontwikkeling. Het streven is een ecologische verbindingszone te creëren. Het netwerk van lijnvormige elementen van bermen, hagen, houtsingels, slootkanten en perceelsraden biedt een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren, die elders in het cultuurland geen of weinig bestaansmogelijkheden meer hebben. Daarnaast bestaat het gebied uit het natte heide- en broekontginningslandschap. Dit landschap draagt duidelijke kenmerken van een systematische ontginning. Er is een overwegend rationele verkaveling met een rechtlijnige greppel- en wegenpatroon. Hier komen verspreid houtsingels en bosjes voor. Dit landschapspatroon dient in stand gehouden te worden en indien mogelijk hersteld en ontwikkeld worden.

Met inachtneming van het bovenstaande worden een aantal inpassingsmaatregelen genomen zodat het gehele perceel landschappelijk wordt ingepast in het landschap waarbij de bestaande landschappelijke structuren en kwaliteiten het uitgangspunt zijn. In figuur 6.1. is weergegeven hoe de landschappelijke inpassing op het perceel vorm gaat krijgen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.00000859-va01_0015.png"

Figuur 6.1. Inpassingsmaatregelen landschap/ natuur (Bron: Nijland Buro voor tuin- en landschapsarchitectuur)

Op het perceel vinden diverse inpassingsmaatregelen plaats. De landschappelijke inpassing bestaat uit de volgende maatregelen:

  • beukenhagen dienen als erfafscheiding;
  • een rhododendron zoom die het zicht vanaf de weg ontneemt;
  • een lindelaan als begeleiding van het in- en uitrit;
  • de bestaande singel wordt uitgebreid tot vogelbosje;
  • er wordt een soortenrijk grasland gecreëerd;
  • een sloot wordt tot een poel vergraven;
  • een hoogstam fruitgaard wordt aangeplant;
  • planten enkele beeldbepalende bomen als rode beuk en walnoot.

Met het uitvoeren van de bovenstaande maatregelen en de aanwezige groenstructuren, bosjes en singels ontstaat er een goed landschappelijk ingepast erf. De aanwezige bebouwing op het erf overheerst niet en wordt grotendeels aan het zicht ontnomen door de inpassingsmaatregelen. Figuur 6.2. geeft weer hoe het gehele erf landschappelijke is ingepast na uitvoering van de maatregelen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.00000859-va01_0016.png"

Figuur 6.1. Landschappelijke inpassing erf (Bron: Nijland Buro voor tuin- en landschapsarchitectuur)