direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000800-va01

2.5 Gemeentelijk beleid

2.5.1 Toekomstvisie 2025 (2009)

De raad van de gemeente Heerde heeft in juli 2009 de Visie gemeente Heerde 2025 vastgesteld. In deze visie geeft de raad in hoofdlijnen het beleid op zowel maatschappelijk als ruimtelijk gebied aan. De raad heeft in deze toekomstvisie aangegeven dat op basis daarvan een structuurvisie in de zin van de Wro moet worden opgesteld. Door het opstellen van een digitale structuurvisie wil Heerde de ruimtelijke basis scheppen voor de gewenste fysieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de gemeente voor de komende 10 jaar.

Relatie structuurvisie en bestemmingsplan
Op 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. De wet voorziet in een scheiding tussen beleidsvorming en normstelling. Naast het feit dat gemeenten verplicht zijn een bestemmingsplan op te stellen, zijn gemeenten ook verplicht een structuurvisie op te stellen waarin het ruimtelijk beleid in hoofdzaak vastligt. Het bestemmingsplan vormt daarbij het sluitstuk van de beleidsontwikkeling. Vastgestelde beleidsuitgangspunten worden hierin juridisch doorvertaald naar (bindende) regels over de gebruiks- en bouwmogelijkheden van de grond.

Het objectief maken van regels gaat in veel gevallen ten koste van de reikwijdte en flexibiliteit van het beleid. De raad van de gemeente Heerde heeft er daarom voor gekozen een conserverend bestemmingsplan op te stellen. Een conserverend plan houdt niet in dat de huidige situatie in het buitengebied bevroren is. Er is wel degelijk ruimte voor uitbreiding of kwaliteitsverbeteringen van bestaand gebruik (autonome ontwikkelingen). Bij geheel nieuwe ontwikkelingen is vaak maatwerk vereist (zoals bij functieverandering). In die gevallen vormt de structuurvisie het afwegingskader.

2.5.2 Landschapsontwikkelingsplan (2009)

Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) en bijbehorend uitvoeringsprogramma is samen met de gemeenten Epe en Voorst opgesteld. Het doel van de gemeente met het LOP is:

  • de autonome ontwikkeling van het landschap sturen op behoud en op ontwikkeling van landschappelijke samenhang. Daarnaast wordt ontstening van het buitengebied gestimuleerd en karakteristieke kenmerken van het landschap ontwikkeld.
  • bij alle veranderingsprojecten het landschapsbelang in te brengen in de planprocessen.

Op de landschapsvormkaart en de kaart waardevolle open gebieden zijn de kernkwaliteiten van het landschap inzichtelijk gemaakt en gewaardeerd. Naast generieke beleidsuitspraken zijn per landschapseenheid en waardevol landschapselement uitgangspunten beschreven om het landschap te behouden en/of te versterken. Hierbij wordt rekening gehouden met bestaande plannen.

Het LOP vormt het toetsingskader voor de landschappelijke inpassing. Dit betekent dat de begrenzing van de opgenomen aanduidingen en het aantal aanduidingen wordt afgestemd op de benoemde landschapseenheden, de waardevolle open gebieden en waardevolle landschapselementen. Daarnaast wordt het stelsel voor de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden, opgesteld conform de beleidsuitgangspunten voor de landschapseenheden, waardevolle open gebieden en waardevolle landschapselementen. Daarbij is het wel de bedoeling dat regulier agrarisch beheer kan worden voortgezet.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.00000800-va01_0008.jpg"

Figuur - Uitsnede kaart Landschapsontwikkelingsplan - Van Veluwe tot IJssel