direct naar inhoud van 5.6 Sportvoorzieningen
Plan: Groot Sypel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00081-0003

5.6 Sportvoorzieningen

5.6.1 Ontwikkelingen

Sport en aquacentrum De Sypel

De gemeente is bezig met de revitalisering van Sport en aquacentrum De Sypel. Het buitenzwembad is inmiddels geheel vernieuwd. De 2e sporthal is in aanbouw en is medio 2013 gereed. De sporthal zal worden gebruikt door onderwijsinstellingen en diverse verenigingen. De uitbreiding is noodzakelijk om ruimte voor binnensporten te kunnen bieden aan de omliggende middelbare scholen. Ook voor het basisonderwijs is er behoefte aan extra capaciteit voor het bewegingsonderwijs. Daarnaast is het wenselijk het toenemende aantal sporters te kunnen faciliteren, maar ook om ruimte te bieden aan sportfaciliteiten ten behoeve van Landstede voor hun opleiding 'Sport en bewegen'.

In samenhang met de bouw van de sporthal zal de horeca worden vernieuwd en de entree worden aangepast naar een centrale entree, die alle functies in de sporthal en het zwembad maar ook Sportcentrum Iedema ontsluit. Hier wordt ook een Sport- en speluitleen mogelijk gemaakt. Het Sportcentrum Iedema zal uitbreiden in zuidelijke richting. Het behoud van Sportcentrum Iedema is belangrijk als aanvulling op het totale sportpakket dat wordt aangeboden.

Ontwikkelingen Structuurvisie

In het voorgenomen beleid over Leisure wordt Sport- en Aquacentrum De Sypel benoemd als cluster "Sports and games". Dat wil zeggen dat naast de reeds bestaande activiteiten van sportschool, sporthal en binnen- en buitenzwembad dit cluster bij uitstek geschikt is om uit te groeien naar een sport en spelcluster met regionale allure. Daartoe kan het aanbod van sportvoorzieningen worden uitgebreid met bijvoorbeeld bowling, skihal, klimmuur, kinderspeelparadijs, squash en tafeltennis en dergelijke. De doelgroep is sport- en spelbeoefenaars in alle leeftijden. Ten zuiden van de huidige sporthal en op de locatie van het huidige evenemententerrein is ruimte beschikbaar voor de bouw van nieuwe voorzieningen.

Het is echter van belang om aan de inpassing van nieuwe activiteiten grote zorg te besteden. Gezocht moet worden naar multifunctionele oplossingen waarbij het groene karakter van het gebied zo mogelijk wordt versterkt. De beoogde locaties voor de voorzieningen zijn dan ook van een wijzigingsbevoegdheid voorzien, zodat te zijner tijd een afzonderlijke bestemmingsplanprocedure kan worden gevolgd. De kaders voor de wijziging zijn wel in dit bestemmingsplan vastgelegd.

In de structuurvisie is ook een herschikking van sportvelden genoemd, zodat de ruimte efficiënter gebruikt kan worden. Binnen de bestemming "Sport" is een herschikking mogelijk. Hiervoor hoeft geen specifieke procedure te worden doorlopen.

Evenementen/activiteiten

Voor Sport- en Aquacentrum De Sypel is het Activiteitenbesluit van toepassing. Het Activiteitenbesluit is een Algemene maatregel van Bestuur (AmvB) behorend bij de Wet milieubeheer. In dit besluit zijn normen opgenomen ten aanzien van geluidbelasting op omliggende woningen en andere geluidgevoelige objecten. Alle activiteiten die op het terrein van het Sport- en Aquacentrum worden gehouden moeten voldoen aan geluideisen. De geluidnormen bedragen ten hoogste 50 decibel tussen 07:00 en 19:00 uur, 45 decibel tussen 19:00 en 23:00 uur en 40 decibel tussen 23:00 en 07:00 uur.

De hoofdactiviteiten van Sport- en Aquacentrum De Sypel zijn sportgerelateerd. Echter in de zomermaanden als veel binnensporten 'naar buiten gaan', heeft het Sport- en Aquacentrum de mogelijkheid om andere activiteiten te ontplooien. Alle activiteiten die op het terrein van het Sport- en Aquacentrum worden gehouden moeten voldoen aan de geluideisen uit het Activiteitenbesluit. Uitzondering daarop is een geluidsregeling voor festiviteiten in de Algemene Plaatselijke Verordening Harderwijk (APV). Het Sport- en Aquacentrum mag op grond van die regeling voor festiviteiten op collectieve en individuele basis een aantal dagen per jaar meer geluid produceren dan normaal op basis van het Activiteitenbesluit.

In het plangebied zijn op twee locaties evenementen mogelijk, namelijk op het terrein van Sport- en Aquacentrum De Sypel en op het huidige evenemententerrein aan de Parkweg. Een aanvraag voor een evenement wordt door de burgemeester getoetst in het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. De burgemeester kan beleidsregels vaststellen. Voor het houden van een evenement zijn vaak meer vergunningen en ontheffingen nodig, bijvoorbeeld voor het ten gehore brengen van geluid, het veilig gebruiken van een tent enzovoort.


Tussen Sport- en Aquacentrum De Sypel en het huidige evenemententerrein wordt een onderscheid gemaakt in de soort toegestane evenementen. Om dit onderscheid te kunnen regelen is Sport- en Aquacentrum De Sypel op de verbeelding aangeduid als 'sportcentrum' en het evenemententerrein is aangeduid als 'evenemententerrein'.

Op het terrein van Sport- en Aquacentrum De Sypel mag gedurende maximaal 28 dagen per jaar een evenement plaatsvinden met dien verstande dat op- en afbouwdagen niet worden meegerekend. Evenementen duren 1 dag, met uitzondering van 4 meerdaagse evenementen van ieder maximaal 5 dagen. De evenementen die zijn toegestaan zijn: sportevenementen, shows, (multi-)culturele, educatieve, levensbeschouwelijke evenementen, braderieën of markten en daarmee naar aard en omvang gelijk te stellen evenementen.

Op het evenemententerrein aan de Parkweg mag gedurende maximaal 28 dagen per jaar een evenement plaatsvinden, met dien verstande dat op- en afbouwdagen niet worden meegerekend. Op grond van APV-beleid mag het terrein sinds 1998, 24 dagen per jaar gebruikt worden, tijdens maximaal 6 evenementen per jaar. In lijn met het in 2008 vastgestelde evenementenbeleid en de sindsdien gestimuleerde groei van evenementen wordt het maximum aantal dagen in deze regeling verhoogd. In de regels is vastgelegd in welke periode de evenementen mogen plaatsvinden en hoe lang de evenementen mogen duren. Dit om spreiding over het jaar en seizoensverlenging te bevorderen. Spreiding over het jaar draagt tevens bij aan het voorkomen van onevenredige overlast voor omwonenden. Dat laatste wordt ook tegengegaan via vergunningvoorwaarden en beleid. Op het evenemententerrein zijn één kermis, één vlooienmarkt, circussen, shows, sportevenementen, (multi-)culturele, educatieve, levensbeschouwelijke evenementen en daarmee naar aard en omvang gelijk te stellen evenementen toegestaan. Voor de kermis is vastgelegd dat deze 11 dagen mag duren. In deze dagen zijn de op- en afbouwdagen en zondagen niet meegerekend als dagen. Op zondag is de kermis namelijk gesloten. Theoretisch gezien zou de kermis dan van maandag tot en met de vrijdag van de week erna mogen duren.

In de Structuurvisie Groot Sypel is op het huidige evenemententerrein bebouwing gedacht. Om aan deze wens te kunnen voldoen is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen dat het huidige evenemententerrein aan de Parkweg mag worden bebouwd, onder voorwaarde dat er een nieuw evenemententerrein beschikbaar is. De locatie van dit nieuwe evenemententerrein is in het tweede kwadrant van de Structuurvisie Groot Sypel. Op de verbeelding is een gebied aangeduid door middel van een wijzigingsbevoegdheid. Het nieuwe evenemententerrein is echter pas mogelijk als voldaan wordt aan de norm voor het plaatsgebonden risico voor kwetsbare objecten. Op dit nieuwe evenemententerrein zal de kermis niet worden toegestaan.

5.6.2 Beheersmaatregelen

De bestaande sportvoorzieningen krijgen de bestemming 'Sport'. De bebouwing moet binnen het bouwvlak worden gerealiseerd.