direct naar inhoud van 3.6 Welstandsbeleid
Plan: Groot Sypel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00081-0003

3.6 Welstandsbeleid

De gemeente Harderwijk beschikt over een fraai erfgoed. De gemeente en haar burgers hechten daarom veel belang aan het behoud van de historische en de visuele waarden van het landschap en de kernen van Harderwijk en Hierden. Nieuwe ontwikkelingen moeten passen in de bestaande beeldkwaliteit en bijdragen aan een verrijking van het culturele erfgoed.

Een bestemmingsplan is erg belangrijk voor het bouwen. Bouwaanvragen worden immers getoetst aan de regels uit het bestemmingsplan. Naast de bestemmingsplanbepalingen en de bouwtechniek is het uiterlijk van een bouwwerk erg belangrijk. Hiervoor is welstandsbeleid opgesteld.

In de welstandsnota van Harderwijk wordt invulling gegeven aan de esthetische aspecten van het ruimtelijke kwaliteitsbeleid. De welstandsnota gaat daarbij vooral in op de architectonische aspecten van bouwwerken, zoals massa, vorm, kleur- en materiaalgebruik en detaillering. In stedenbouwkundige zin spreekt de welstandsnota zich uit over de uitstraling en ligging van de bebouwing in relatie tot de omgeving. Binnen de welstandsnota wordt bij bouwkundige ingrepen onderscheid gemaakt naar verschillend type criteria: sneltoetscriteria, objectcriteria en gebiedsgerichte criteria.

De kleine bouwactiviteiten, zoals het plaatsen van een dakkapel, het bouwen van een aan- of uitbouw of het plaatsen van een erfafscheiding, zijn ofwel vergunningvrij of vallen binnen de sneltoetscriteria. Deze criteria zijn objectief bepaalbaar en kenbaar. Bij grotere bouwingrepen wordt teruggevallen op de gebiedsgerichte criteria of er zullen aparte beeldkwaliteitplannen worden gemaakt, die door vaststelling door de raad, onderdeel worden van de Harderwijkse welstandsnota.

Groot Sypel wordt omringt door de dragers Stationslaan, Verkeersweg, Hoofdweg en het spoor. Voor bebouwingen aan de genoemde dragers gelden zwaardere welstandseisen, terwijl aanpassingen en verbouwingen in de binnen gebieden zich goed moeten voegen in de karakteristiek van de omgeving. In Groot Sypel komt ook een aantal monumentale gebouwen voor zoals het CCNV gebouw, de woonhuizen aan de Stationslaan tussen CCNV en Wilhelminalaan en een paar woningen aan de Wilhelminalaan. Voor deze karakteristieke gebouwen gelden eveneens zwaardere welstandseisen.

Met de komst van de Wabo per 1 oktober 2010, gelden voor een groot deel van de reguliere bouwactiviteiten geen preventieve welstandstoetsing meer. Dat betekent dat vooral in de binnen gebieden zich ontwikkelingen kunnen voordoen, die de uitstraling en ligging van bebouwing in relatie tot de omgeving negatief kunnen beïnvloeden.

De gemeente streeft naar behoud van de aanwezige groene kwaliteiten van de gebieden. Bebouwing in deze gebieden moet passen binnen de groene verschijningsvorm en het groene karakter, tenzij het een bijzondere publieksfunctie betreft.

Het ambitieniveau voor het groen is het handhaven van het bestaande groen en het versterken van de groene structuurdragers. Van belang is tevens dat de sportvelden en de bijbehorende accommodaties op een goede wijze ingepast blijven in het landschap. De functie en het karakter van dit stedelijk groen zal als uitgangspunt moeten dienen voor de welstandsbeoordeling. Zo zal bij de sportvelden meer een eigentijdse architectuur wenselijk kunnen zijn en zal bij de overige stedelijke groengebieden een meer parkachtige of landschappelijk ingepaste architectuur wenselijk zijn.

Vanwege de vrij beperkte kwetsbaarheid van de aanwezige ruimtelijke karakteristiek en bepaalde parken en groengebieden wordt welstandsniveau 2 gehanteerd. Voor belangrijke ingrepen in de parken, groengebieden en sportcomplexen (stedelijk groen) zal door het gemeentebestuur steeds een programma van eisen betreffende de stedenbouwkundige en architectonische inpassing van deze ingrepen worden opgesteld.

Voor Groot Sypel gelden de criteria zoals vervat in de welstandsnota van Harderwijk.