direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsbepalingen
Plan: Hierden Bosch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00060-0003

6.3 Bestemmingsbepalingen

In de regels is het beschreven beleid vertaald in de bestemmingsbepalingen. De volgende bestemmingen worden in het plan onderscheiden:

  • Bedrijf
  • Horeca
  • Verkeer;
  • Wonen - 1;
  • Wonen - 2;
  • Wonen - 3;
  • Waarde – Archeologie 1;
  • Waarde – Archeologie 2;
  • Waarde - Natuur en Landschap

Bij elk van deze bestemmingen zal in deze paragraaf een korte toelichting worden gegeven omtrent doel en inhoud.

6.3.1 Bedrijf

Het voormalige bouwbedrijf op het perceel Molenweg 30 heeft de bestemming 'Bedrijf' met een wijzigingsbevoegdheid gekregen. Als gebruik wordt gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid, dan wordt de bedrijfsbestemming van de verbeelding verwijderd als de bestaande bedrijfsopstallen worden gesloopt. Ter plaatse mag dan een ondergeschikte tweede woning worden gebouwd.

6.3.2 Horeca

De gronden van het Parkhotel Hierden zijn in gebruik als vakantiehotel met bijbehorende voorzieningen. Omdat de accommodatie naast de hotelkamers ook nog beschikt over diverse ruimten die geschikt zijn voor vergaderingen en (zakelijke) bijeenkomsten, hebben de gronden de bestemming 'Horeca' gekregen. Op het perceel zijn uitsluitend horecabedrijven in de categorie 1c toegestaan, alsmede zalenverhuur in de categorie 2 (zie bijlage "Staat van Horeca-activiteiten" in de regels) en één bedrijfswoning.

De gronden rondom het parkhotel hebben de aanduiding 'bos' gekregen. Hierdoor blijft het boskarakter en de natuurwaarden ter plaatse zoveel mogelijk behouden. Op de gronden met deze bestemming mogen geen gebouwen worden gerealiseerd.

6.3.3 Verkeer

Hierin vallen de wegen met een doorstroomfunctie. Voor Hierden Bosch gaat het dan om de Molenweg. De verkeersfunctie gaat binnen deze bestemming voor de verblijfsfunctie.

6.3.4 Wonen - 1, Wonen - 2 en Wonen - 3

Voor Hierden Bosch is een onderscheid gemaakt in twee woongebieden, namelijk De Biest en De Duinen. De villa's op de kavels van meer dan 1 hectare hebben de bestemming 'Wonen - 1' gekregen en de overige villa's 'Wonen - 2'. Voor beide bestemmingen geldt dat de gebouwen binnen het bouwvlak moeten worden gebouwd. De goothoogte van hoofdgebouwen mag niet meer bedragen dan 4,50 meter en de bouwhoogte niet meer dan 12 meter. De goothoogte van bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 3 meter en de bouwhoogte niet meer dan 80% van de bouwhoogte van het hoofdgebouw. De oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 100 m². Door middel van een omgevingsvergunning zou ook op deze gronden maximaal 150 m2 aan bijbehorende bouwwerken kunnen worden gerealiseerd.
In de regels is een sloopregeling opgenomen met betrekking tot de sloop van bijgebouwen en het vervolgens toestaan van meer oppervlakte aan bijgebouwen dan volgens het bestemmingsplan toegestaan is. Hierdoor kan er een kwaliteitsverbetering ter plaatse optreden en kunnen bewoners tegelijkertijd meer oppervlakte aan bijgebouwen realiseren dan maximaal is toegestaan. Deze regeling houdt globaal gezegd in dat de helft van het aantal te slopen vierkante meters aan bijgebouwen in nieuwbouw mag worden teruggebouwd, waarbij de oppervlakte nooit meer mag bedragen dan 250 m2. In onderstaande tabel zijn enkele rekenvoorbeelden opgenomen. Voor andere oppervlakten dient een berekening te worden gemaakt.

Totale oppervlakte bijgebouwen (m2)   200   225   250   300  
Oppervlakte sloop bijgebouwen (m2)   100   150   200   150  
Resterende oppervlakte (m2)   100   75   50   150  
Maximum toegestane oppervlakte (m2)   100   100   100   100  
Maximum toegestane oppervlakte na sloopregeling (m2)   150   137   175   225  


Onder de woonbestemming valt ook het openbare verblijfsgebied rondom de woningen. Het verblijfskarakter in deze gebieden staat voorop. De doeleinden binnen deze bestemming zijn onderling uitwisselbaar, zodat in de toekomst, op een flexibele wijze, tot de meest wenselijke inrichting van het openbare verblijfsgebied kan worden gekomen.

Voor beide bestemmingen zijn ook nog specifieke regels opgenomen. Zo geldt voor de gronden met de bestemming 'Wonen - 1' dat per afzonderlijk bouwperceel de oppervlakte ten minste 1 ha moet bedragen en dat er per hectare maximaal 1 woning mag worden gebouwd. De afstand van de bebouwing tot elke bouwperceelgrens bedraagt ten minste 20 meter, dan wel de bestaande afstand indien deze minder is. De medische praktijkruimte de Berekuyl is apart op de verbeelding aangeduid. Paardenbakken mogen onder voorwaarden worden gerealiseerd.

Op de gronden met de bestemming 'Wonen - 2' geldt dat per afzonderlijk bouwperceel de oppervlakte ten minste 2.100 m2 moet bedragen en dat er maximaal 1 woning mag worden gebouwd. Op de gronden met de aanduiding 'bijgebouwen' mogen er buiten het bouwvlak bijgebouwen worden gebouwd. De afstand van hoofdgebouwen tot de zijdelingse perceelgrens bedraagt ten minste 7,50 meter en tot de achterste perceelgrens ten minste 12 meter. De afstand van bijbehorende bouwwerken tot elke perceelgrens bedraagt ten minste 3 meter, dan wel de bestaande afstand indien deze minder is.

Het perceel Molenweg 30 heeft een wijzigingsbevoegdheid gekregen. Als de voormalige bedrijfsbebouwing wordt gesloopt, mag er op dit perceel onder voorwaarden een extra woning worden gebouwd. Het aantal woningen op het perceel bedraagt dan 2. De bestemming van het perceel Molenweg 30 wijzigt dan naar "Wonen - 3". Hierdoor blijft de ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd. De bestemming "Wonen - 3" heeft namelijk een beperktere regeling met betrekking tot bijbehorende bouwwerken. Om dezelfde reden wordt ook het perceel Molenweg 25 /Zomerweg 2a van deze bestemming voorzien.

6.3.5 Waarde - Archeologie 1

Voor de bescherming van mogelijk archeologische waarden in het plangebied is deze dubbelbestemming opgenomen. Het betreft de gebieden die op de Archeologische Verwachtingskaart aangeduid zijn als hoge archeologische waarde. Hiervoor geldt een onderzoeksplicht bij gebieden groter dan 100 m². Dit geldt met name voor het noordelijk deel van De Duinen, tussen de Molenweg en de Paasloweg.

6.3.6 Waarde - Archeologie 2

Ter bescherming van de gebieden met een middelhoge verwachting op de aanwezigheid van archeologische waarden is een tweede dubbelbestemming opgenomen. Hiervoor geldt een onderzoeksplicht bij gebieden groter dan 1.000 m². Dit geldt met name voor het zuidelijk deel van De Duinen, tussen de Paasloweg en de spoorlijn.

6.3.7 Waarde - Natuur en Landschap

De gronden die binnen de ecologische hoofdstructuur liggen, alsmede de gronden tussen de woning Molenweg 38 en de weg hebben de dubbelbestemming 'Waarde - Natuur en Landschap' gekregen. Naast de woonfunctie is het behoud, ontwikkeling en herstel van de aan de gronden eigen zijnde landschappelijke en natuurlijke waarde van groot belang.