Plan: | Hierden Bosch |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00060-0003 |
Het plan ligt ten zuid oosten van de kern Hierden en ten noorden van de spoorlijn Zwolle - Amersfoort en de rijksweg A28. Het betreft een bosrijk gebied waarbij wonen en natuur een sterke relatie hebben. Het plangebied bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging (niet meer) zoals deze staan weergegeven in het Streekplan. De bodem is zandig en goed doorlatend.
Binnen het plangebied is aan de noordwestzijde een watergang gelegen langs de Molenweg. Via deze watergang kan het ingezamelde water worden afgevoerd in noordelijke richting via meerdere watergangen naar het Veluwemeer. De watergang langs de Molenweg in het plangebied is gedeeltelijk verdwenen/vervaagd. Belangrijk hierbij is dat de aanwezige duikers in de watergangen gangbaar moeten zijn en blijven voor de afvoer. Datzelfde geldt voor de watergang gelegen langs de Wijtgraaf (noordelijke grens van dit plangebied). Deze watergang betreft een B-watergang (Waterschap Veluwe) en is schouwplichtig.
Door bij eventuele herinrichtingen of nieuwbouw de afkoppelbeslisboom toe te passen, geen uitlogende bouwmaterialen toe te passen en de DOB methode (Duurzaam OnkruidBeheer) toe te passen m.b.t. chemische bestrijdingsmiddelen heeft het plan geen nadelige gevolgen voor de oppervlaktewaterkwaliteit.
Het plan veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.
In het noordelijk gedeelte van Hierden Bosch (De Biest) fluctueert het grondwaterpeil tussen de 1m en de 2m onder maaiveld. In de wintermaanden staat het grondwater hoger dan in de zomermaanden. Het zuidelijk gedeelte van Hierden Bosch (De Duinen) ligt relatief hoger. De grondwaterstanden liggen over het algemeen diep genoeg onder maaiveld om geen grote overlast te veroorzaken. In het gebied De Biest is tijdens de wintermaanden de grondwaterstand relatief hoger waarbij de bewoners enige grondwateroverlast ervaren. Daarbij komt dat dit gedeelte van het plangebied deels in de grondwaterfluctuatiezone ligt zoals de Provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Dit is een zone waarvan de drooglegging door grondwaterstijgingen op langere termijn kritisch kan worden. De aanwezigheid van de noordwestelijk gelegen watergang langs de Molenweg, het herstel van voormalige watergangen in het plangebied en overige toeleverende watergangetjes richting Veluwemeer hebben hier een grondwaterregulerende invloed op. Het belang van een blijvende afwatering via deze watergang(en) is dan ook van belang. Hierbij dienen ook de aanwezige duikers onder de dammen naar de woningen functionerend te blijven.
Grondwaterneutraal bouwen
Voor de bouw van eventuele ondergrondse ruimten (kelders) moet de grondwaterstand gedurende de uitvoeringsperiode mogelijk worden verlaagd. De constructie van de kelder(s) moet zodanig waterdicht worden uitgevoerd dat na de bouw in de gebruiksfase geen (permanente) grondwaterstandverlaging nodig is. Tevens betekent dit ook dat bij nieuwbouw het vloerpeil (bijvoorbeeld ophogen) of de bouwwijze (bijvoorbeeld kruipruimteloos) moet worden afgestemd op de grondwaterstand, zodat er geen permanente drainage nodig is. In de grondwaterfluctuatiezone betekent dit dat ook gekeken moet worden naar de toekomstige grondwaterstand.
Het rioolstelsel van Hierden en het bijbehorende buitengebied is in principe ontworpen als een vuilwaterstelsel (alleen dwa-afvoer). Het huishoudelijk afvalwater wordt door middel van het vuilwaterrioleringsstelsel ingezameld en afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie op het industrieterrein Lorentz.
Het hemelwater van de wegen en daken en overig verhard oppervlak wordt niet ingezameld via de riolering maar direct geïnfiltreerd in de bodem. Door toepassen van de afkoppel beslisboom wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater het grond- en/of oppervlaktewater verontreinigt.
HEN-water
Direct naast Hierden Bosch in oostelijke richting is het natuurgebied Hierdensche Poort gelegen, waarbinnen een sterke relatie is tussen de natuur en water (beleving). De Hierdensche Poort ligt in het stroomgebied van onder andere de Hierdensche Beek. Onder andere deze beek is aangewezen als HEN-water. De Hierdensch Beek bevindt zich binnen de Ecologische Hoofdstructuur en vormt een groene verbinding tussen het randmeer en de Veluwe.
Binnen en nabij het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor.
Het maaiveld in het plangebied ligt boven de +2 mNAP waarmee ook op lange termijn de veiligheid tegen overstroming vanuit oppervlaktewater is gegarandeerd.
Voor de wateraspecten wordt een watertoets doorlopen. Hierbij zijn de van belang zijnde wateraspecten die zijn gehanteerd bij de "Watertoets Voorontwerp Structuurplan Harderwijk 2020" geselecteerd. Deze wateraspecten zijn uitgewerkt in het concept watertoetsdocument voor Hierden Bosch, dat is voorgelegd aan het Waterschap Veluwe.
Voor deze watertoets Hierden Bosch heeft op 15 april 2011 telefonisch overleg plaatsgevonden tussen de gemeente Harderwijk en Waterschap Veluwe. Het waterschap heeft de wateraspecten beoordeeld en heeft een aanvulling aangegeven over het grondwaterneutraal bouwen. Deze aanvulling is in de tekst opgenomen. Voor het overige kan het waterschap zich vinden in het opgestelde watertoetsdocument. De verschillende onderdelen van dit watertoetsdocument zijn opgenomen in dit plan.
Eventueel benodigde vergunningen worden niet met deze waterparagraaf geregeld en zullen via daarvoor bedoelde procedures verkregen moeten worden.