direct naar inhoud van 5.2 Visie Hierden Bosch
Plan: Hierden Bosch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00060-0003

5.2 Visie Hierden Bosch

Inleiding

Het plangebied van Hierden Bosch betreft een oud overgebleven relict van de Veluwe. Het gebied kent een afwijkende beplanting (bos) dan de direct omliggende gronden zoals de Lage Enk en de Stadslanderijen (voornamelijk open bouwlanden afgewisseld met enkele houtwallen). Het gebied is grofweg in twee delen te onderscheiden, ten noorden en ten zuiden van de Molenweg. In beide gebieden is overwegend villabebouwing aanwezig. Op een aantal plaatsen, met name langs de Molenweg richting Hierden, zijn nog overblijfselen van de oude agrarische functie in de vorm van boerderijbebouwing te vinden, met doorkijkjes naar het open landschap. Ten noorden van de Molenweg is de gemiddelde kavelgrootte ongeveer 2.100 m2, ten zuiden van de Molenweg zijn over het algemeen kavels groter dan 10.000 m2 aanwezig. Deze verkavelinggrootte heeft invloed op de sfeer die beide deelgebieden kenmerkt. Het noordelijk deel ademt de sfeer van een villawijk in het bos, terwijl het zuidelijk deel zich juist kenmerkt door een bosgebied waarin zich enkele woningen bevinden.

Gemeentelijk beleid

De gemeente is terughoudend met het toestaan van het bouwen van nieuwe woningen in het buitengebied. De prioriteit van het gemeentelijke woningbouwprogramma bevindt zich binnen het bestaand bebouwd gebied, met name in de kernen van Harderwijk (met name Waterfront en Drielanden) en Hierden (met name Hoge Varen). In het buitengebied van Harderwijk is het mogelijk woningen te bouwen in het kader van de functieveranderingsregeling. Het betreft hier percelen die de agrarische functie hebben verloren en waar in ruil voor het saneren van agrarische opstallen woningen gebouwd kunnen worden. Belangrijke voorwaarde voor het toestaan van een nieuwe woning is dat deze gepaard moet gaan met landschappelijke versterking in de vorm van een financiële bijdrage aan de ruimtelijke ontwikkeling. Het eindresultaat dient een stedenbouwkundige en landschappelijke verbetering van de plek te zijn.

Speerpunt van het gemeentelijk beleid voor Hierden Bosch is het versterken van het bestaande karakter met bebouwing in lage dichtheden, veel groen en een sterke verwevenheid met het omliggende landschap. Als in het zuidelijk deel van het plangebied van Hierden Bosch woningen worden toegevoegd transformeert dit gebied geleidelijk naar de sfeer van het meer verdichte noordelijk gebied. Door het toevoegen van een woning zal namelijk een aanzienlijk deel van het bos op het perceel gekapt worden om ruimte te maken voor de woning, de bijgebouwen en de tuin (zie onderstaande afbeeldingen). Op het moment dat dit voor één locatie wordt toegestaan is de kans op precedentwerking groot. In het plangebied van Hierden Bosch zal overwegend door het toevoegen van woningen geen verbetering van de stedenbouwkundige en landschappelijke situatie ontstaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00060-0003_0014.jpg"

Differentiatie van woonmilieus

De gemeente Harderwijk kent een aantal verschillende woonmilieus. Juist het aanwezige woonmilieu in dit gebied, ruime kavels in een bosrijk gebied, is maar weinig voor handen in Harderwijk. De gemeente wil de bestaande situatie in stand houden om op die manier voor een gedifferentieerd het aanbod van woonmilieus binnen haar gemeentegrenzen te zorgen.

Kwalitatief Woonprogramma 2010 - 2019

In 2009 heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen de regiogemeenten op de Noord-Veluwe en de provincie Gelderland over de gewenste woningbouwontwikkeling in deze regio in de periode 2010 t/m 2019. Doel van dit overleg was het gezamenlijk vaststellen van het zogenaamde Kwalitatieve Woonprogramma 2010-2019. Uit woningmarktonderzoeken die daartoe zijn uitgevoerd door de provincie en de regio bleek, dat de woningbehoefte in voornoemde periode aanzienlijk lager zal zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Het Harderwijkse aandeel van het regiototaal bedraagt 2.534 woningen voor de komende 10 jaar. Dit betekent gemiddeld ruim 250 woningen per jaar. Dit aantal is echter veel lager dan het totaal aantal woningen wat de komende 10 jaar op diverse bouwlocaties in de stad gebouwd zou kunnen worden. Dat aantal bedraagt circa 4.800 woningen. Er moeten dus prioriteiten worden gesteld en keuzes worden gemaakt welke woningbouwprojecten wél en welke (vooralsnog) niet in het komende decennium kunnen worden uitgevoerd. Het college van B&W heeft een beslissing genomen over het uit te voeren woningbouwprogramma in de periode 2010 t/m 2019. Voor het gebied Hierden Bosch zijn voor deze periode geen woningen ingepland.