direct naar inhoud van 3.6 Groenbeleid
Plan: Binnenstad - Horecavoorziening Hortuspark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00057-0004

3.6 Groenbeleid

In het Handboek Harderwijks Groen staat het Harderwijkse groenbeleid voor stad, landschap en bos in samenhang met elkaar beschreven. Dit beleidsplan is in december 2007 door de raad van de gemeente Harderwijk vastgesteld.

In het handboek worden acht thema’s uitgewerkt die de essentie van het groen in Harderwijk bepalen. Daarnaast worden de kwaliteiten per deelgebied (wijken en landschapstypen) in beeld gebracht en concrete voorstellen gedaan voor versterking van het groen.

Samenvattend kan gesteld worden dat het van belang is een groenstructuur te ontwikkelen die “typisch Harderwijks” is; dat juist die kwaliteiten worden ontwikkeld die specifiek voor Harderwijk zijn. Daarmee draagt de groenstructuur bij aan het versterken van de eigen identiteit van Harderwijk.

De groenstructuur zal robuust moeten zijn. Stad en landschap zijn volop in ontwikkeling en in een dergelijke dynamische omgeving is het van belang dat een groenstructuur voldoende weerstand kan bieden. Vanuit ruimtelijk en ook ecologisch oogpunt is het gewenst een samenhangende, stevige structuur te ontwikkelen.

Met betrekking tot bijzondere beeldbepalende historische elementen, zoals het Hortuspark, is verwoord dat er naar wordt gestreefd dat deze versterkt en herkenbaar worden gemaakt.

Het Hortuspark valt onder de deelgebiedsgroenstructuur. Versterking en instandhouding van deze structuur vormt het uitgangspunt en aantasting is ongewenst. Omdat de inrichting van het Hortuspark onvoldoende aansloot bij de historische betekenis van deze plek, wordt het park begin 2011 heringericht. Het park was namelijk een allegaartje van ideeën en functies waardoor de geschiedenis niet afleesbaar was in het ontwerp. De oorspronkelijke tuinfunctie van het Hortuspark wordt weer teruggebracht. Een stelsel van hagen verdeelt het park in kleinere ‘kamertjes’. Hierin is ruimte voor diverse functies zoals een fietsenstalling, speelplek etc. Daarnaast wordt het padenpatroon opgeschoond en worden de naargeestige achterkanten van sommige winkels door beplanting aangekleed. Een bijzonder ingreep vormt de reconstructie van de Sypelbeek.

De voorgenomen ontwikkeling past binnen de nieuwe herinrichting van het park. Het paviljoen krijgt haar plek in een eigen kamer.